Podle Mladých lékařů je třeba reagovat na nerovnost mezi lékaři, kteří si tyto výdaje hradí z vlastních zdrojů, a těmi, kterým je hradí zaměstnavatel. Foto: Pixabay

Mladí lékaři si chtějí odečítat výdaje na vzdělávání z daní. Mají podporu ministra

Spolek Mladí lékaři navrhuje, aby si lékaři ve specializačním vzdělávání mohli ve svém daňovém přiznání odečítat výdaje na kurzy, stáže a zkoušky ze základu daně. Návrh novely zákona o daních z příjmu představili ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) v pátek. O setkání s ministrem informoval spolek v tiskové zprávě. Šéf rezortu vyjádřil připravenost návrh ve Sněmovně podpořit, i když sám upřednostňuje cestu, kdy vzdělávání hradí lékaři zaměstnavatel. „Již jsem požádal přímo řízené organizace, aby takto postupovaly,“ sdělil ministr Zdravotnickému deníku.

V pátek na setkání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem představili zástupci spolku Mladí lékaři a Mladí praktici svůj návrh na to, jak finančně ulehčit lékařům během jejich několikaleté předatestační přípravy. Šéfovi rezortu představili vlastní návrh novely zákona o daních z příjmu, podle něhož by bylo možné si ze základu daně odečítat všechny výdaje na kurzy, stáže a zkoušky spojené se specializačním vzděláváním. To doposud možné není.

„Reagujeme tím zejména na nerovnost mezi velkou částí lékařů, kteří si tyto výdaje hradí z vlastních zdrojů, a těmi, kterým je hradí zaměstnavatel,“ uvedl spolek v tiskové zprávě. A ministra informoval, že materiál plánují prostřednictvím poslanců předložit jako pozměňovací návrh, až bude předpis projednáván v Poslanecké sněmovně.

„Rozhodně souhlasím s tím, že tento problém je třeba řešit,“ sdělil k tomu na dotaz Zdravotnického deníku ministr Válek. Podle něj je návrh Mladých lékařů jedním z možných řešení. „Hrozí u něj ale jednak zdražení kurzů, a pak i to, že si je budou muset platit i ti, kterým je nyní hradí zaměstnavatel,“ dodává s tím, že osobně preferuje spíše cestu, kdy specializační vzdělávání hradí zaměstnavatel, jako například Fakultní nemocnice v Brně.

„Nicméně i navrhované řešení Mladých lékařů jsem připraven podpořit. A jim každopádně děkuji za iniciativu i produktivní jednání. Za ministerstvo zdravotnictví jsem již požádal přímo řízené organizace, aby postupovaly jako Fakultní nemocnice Brno,“ uzavírá ministr.

Diskuze je otevřená

Pátečního setkání se vedle předsedy Mladých lékařů Martina Kočího, předsedy Mladých praktiků Vojtěcha Muchy a ministra Válka účastnili také náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti) a ředitel odboru vědy a lékařských povolání Zbyněk Podhrázký. Během více jak dvou hodin jednali, kromě výše zmíněné daňové úpravy, i o dalších, podle nich problematických, aspektech specializačního vzdělávání. Například o pravidlech pro sčítání vícero zkrácených pracovních úvazků nebo o zavedení volna před zkouškou z kmene či před atestací.

Mladí lékaři v této souvislosti připomněli i své předchozí návrhy na změnu zákona o postgraduálním vzdělávání lékařů, které ještě v minulém období předložili prostřednictvím pirátských poslanců, a na jejichž projednání se ve Sněmovně již nedostalo.

Podle spolku se hovořilo i o posílení role školitelů a zvyšování povědomí studentů lékařských fakult o možnostech dalšího vzdělávání ve zdravotnictví, systému rezidenčních míst, pracovněprávních otázkách apod. „Pan ministr je otevřen dalším diskuzím, a proto jsme si dovolili ho pozvat na setkání, kde bychom naše návrhy a další problematiku hlouběji diskutovali,“ uzavírá spolek v tiskové zprávě.

Helena Sedláčková