Při posledním volebním klání proti sobě nastoupili ve druhém kole Milan Brázdil (ANO, na snímku vlevo) a Lumír Kantor (KDU-ČSL). Bude se letos souboj opakovat? Uhájí svůj post současný senátor? Foto: Koláž ZD

Souboj bílých plášťů o senátorský post v Olomouci. Utkají se pediatr, záchranář i chirurg

Senátor a dětský lékař Lumír Kantor se bude při podzimních senátních volbách na Olomoucku opět ucházet o přízeň voličů. Hnutí ANO do senátních voleb v obvodu 61 Olomouc vyšle poslance a lékaře letecké záchranné služby Milana Brázdila, který v roce 2016 v druhém kole prohrál souboj o post senátora právě s Kantorem. Ostatní politické strany své kandidáty do Senátu postupně zveřejňují, vyplývá z ankety ČTK.

Kantorovu opětovnou kandidaturu dnes ČTK potvrdila jeho asistentka Ivana Častulíková. „Naším kandidátem bude poslanec Brázdil,“ řekl ČTK krajský manažer ANO Milan Passinger. ODS podle informací ČTK vybrala jako svého kandidáta pro senátní volby na Olomoucku emeritního přednostu I. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Čestmíra Neorala. Hnutí STAN jméno svého kandidáta zveřejní příští týden ve středu při zahájení kampaně pro komunální volby v Olomouci.

V roce 2016 usilovalo v obvodu 61 Olomouc o senátorský post celkem devět kandidátů. Mezi nimi i nestraník, člen Konfederace politických vězňů a živnostník Jaroslav Morávek za ODS, starostka Moravského Berouna Zdenka Szukalská a za Alternativu pro ČR 2017 se o funkci ucházela Eva Hrindová. Strana soukromníků ČR do senátních voleb na Olomoucku přihlásila historika Iva Bartečka. Senátorský post tehdy neúspěšně obhajoval Martin Tesařík z ČSSD.

-čtk-