Slovenské soukromé sítě ProCare a Svet zdravia se dohodly se zdravotnickou sítí AGEL na prodeji pěti pracovišť banskobystrického regionu. Foto: Pixabay

Zdravotnická síť AGEL přebírá provoz tří slovenských nemocnic a dvou poliklinik

Slovenské soukromé sítě ProCare a Svet zdravia se dohodly se zdravotnickou sítí AGEL na prodeji pěti pracovišť banskobystrického regionu. Konkrétně se to týká nemocnic v Žiaru nad Hronom, Banské Štiavnici, Mammacentra sv. Agáty v Banské Bystrici a poliklinik v Žiaru nad Hronom a ve Zvolenu. Celá transakce podléhá ještě souhlasu slovenského Antimonopolního úřadu. Definitivní převzetí se předpokládá do konce roku 2022. Výši transakce se obě strany rozhodly nezveřejnit.

Síť ProCare a Svet zdravia provozuje nemocnice v Žiaru nad Hronom a Banské Štiavnici od roku 2014, Mammacentrum sv. Agáty a polikliniky ve Zvolenu a Žiaru nad Hronom od roku 2010. Pět pracovišť celkem zaměstnává přes 700 pracovníků. Po třetím roce pandemie covidu-19 slovenské zdravotnictví prochází obdobím změn, které se primárně týkají schválené reformy sítě nemocnic a ambulantního sektoru.

Plánují se další akvizice

„K těmto nemocnicím a poliklinikám máme velmi osobní vztah. Jejich lidé, zdravotníci i nezdravotníci, v nich dlouhodobě odvádějí obětavou práci při poskytování zdravotní péče pro desítky tisíc obyvatel. Při rozhodování o této transakci jsme velmi zodpovědně zohledňovali právě perspektivu zaměstnanců v novém uspořádání. Jsme přesvědčeni, že toto řešení přispěje ke stabilizaci jejich regionální pozice v budoucnosti. Naší prioritou zůstává provoz nemocnic a poliklinik v regionech západního, východního a jižního Slovenska, kde vidíme další příležitosti pro růst a významné investiční projekty. Intenzivně pracujeme na ambici z prostředků plánu obnovy a odolnosti vybudovat nová nemocniční pracoviště v Rimavské Sobotě, Spišské Nové Vsi, Humenném, Michalovcích a Topoľčanech. Věříme, že pro menší rekonstrukce jednotlivých oddělení bude v této kapitole prostor i pro další naše nemocnice. V Bratislavě kromě dostavby Nemocnice Bory plánujeme nové akvizice v ambulantním sektoru a sektoru jednodenní zdravotní péče. Díky nim bychom rozšířili portfolio našich služeb ve vysoce specializované zdravotní péči. O všech těchto projektech se bude průběžně rozhodovat během letošního roku 2022,“ zdůraznil Radoslav Čuha, generální ředitel sítě ProCare a Svet zdravia.

ProCare a Svet zdravia je největší soukromá síť 17 nemocnic a 13 poliklinik na Slovensku. Zaměstnává přes 10 tisíc pracovníků a zdravotní péči poskytuje ve spádové oblasti přes dva miliony obyvatel. V Bratislavě síť dokončuje koncovou nemocnici Bory, která plánuje spustit svůj provoz v březnu 2023.

AGEL působí také v ČR, provozuje 30 zdravotnických zařízení

„Skupina AGEL působí v oblasti zdravotnictví přes 30 let, v Čechách a na Slovensku provozuje téměř tři desítky zdravotnických zařízení a dalších více než 70 společností a zajišťuje veškeré primární i obslužné činnosti související s poskytováním zdravotní péče. Provozujeme centra excelence, specializované kliniky, centra, realizujeme i vývoj a výzkum, jakož i vzdělávání a různé studijní programy. Prioritou AGELu je cílenými investicemi do modernizace, medicínského a technologického vybavení, do rozvoje odborného a ošetřovatelského personálu zvyšovat kvalitu poskytovaných služeb pro pacienta. Snažíme se v každém našem zařízení vybudovat centrum excelence v některé ze specializací. Naší ambicí je přinášet inovace, nastartovat a rozvíjet telemedicínu, elektronické zdravotnictví a využít zkušeností a možností v rámci obou zemí. Převzetí pětice zdravotnických zařízení v rámci regionu středního Slovenska je z naší strany logickým krokem v této snaze s cílem využít jejich potenciál jak medicínský, tak personální,“ uvedl předseda představenstva AGEL Michal Pišoja.

-bre-