Na rozdíl od mužské sexuální dysfunkce, která se dostala do centra pozornosti vědeckého výzkumu i klinické praxe, zůstávají ženské sexuální obtíže poněkud stranou. Foto: Pixabay

Ženy zažívají méně orgasmů než muži. Nastal čas to změnit

Sexuální scény v hollywoodských filmech mnohdy vypadají jako podle jedné šablony. Jsou žhavé, vášnivé a málokdy jiné, než plné euforie. I proto je nový snímek Hodně štěstí, pane Veliký s Emmou Thompsonovou v hlavní roli, zobrazující příběh ovdovělé učitelky, která si po smrti svého manžela najme mladého placeného společníka v naději, že vůbec poprvé ve svém životě prožije orgasmus, považován za svého druhu revoluční. Britský deník The Guardian se zaměřil na to, jak se liší filmové zobrazení ženské sexuality a reality.

Ve filmech obvykle nejsou zachyceny ženy, které jsou při sexu napjaté, frustrované nebo znuděné, avšak vědecké důkazy přináší zcela jiný obraz ženské sexuality. Filmová postava stárnoucí učitelky Nancy, kterou hraje britská herečka Emma Thomson, má ke každodenní realitě řady žen mnohem blíž, než se na první pohled může zdát. Nancy během celého svého života měla pouze jednoho sexuálního partnera a sexuální život z jejího pohledu nebyl uspokojivý, proto se po smrti manžela rozhodne pro přímočaré řešení. Místo listování life-stylovými časopisy a čtení tematicky zaměřené literatury si najme osmadvacetiletého placeného společníka s jedním cílem, poprvé v životě zažít orgasmus.

„Patnáct procent žen ve svém životě nikdy neprožilo orgasmus,“ řekla třiašedesátiletá herečka v nedávném rozhovoru pro televizní stanici ITV, a jak připomíná britský deník The Guardian, toto číslo lze i z pohledu vědy považovat za věrohodné. Emma Thompson se tak svou otevřeností, se kterou mluví jak o vlastní filmové roli, tak o tom, co ženy v oblasti sexuality prožívají, stává důležitým vzorem. Otevírá témata, která obvykle zůstávají tabu. Včetně toho, proč ženy prožívají méně často orgasmus než jejich partneři, nebo toho, jak vypadá stárnoucí ženské tělo. Ve filmu se totiž objevuje nahá, což pro ní bylo velmi náročné, protože obvyklé očekávání je, že se ve filmech budou nahé objevovat pouze mladé a velmi štíhlé herečky. Jí samotné je však šedesát tři let a její postavě učitelce Nancy o rok méně.

Slovy samotné herečky pro americký deník The New York Times, její postava „překračuje všechny možné hranice, které kdy ve svém životě měla“ a činí tak s jistou dávkou rebelství. Sama Thompsonová otevřeně mluví i o sexu: „Nemůžu mít orgasmus jen tak. Potřebuji čas. Potřebuji pozornost. Není možné rovnou spěchat ke klitorisu, trochu ho poplácat a doufat v ty nejlepší možné výsledky. Takhle to, chlapi, nepůjde. Oni si často myslí, že se dotknou malého tlačítka, spustí se ohňostroj a všechno bude úžasné.“

Společnost podléhá nesmyslům, když jde o ženský orgasmus

„Jsem nadšená z toho, že Emma Thompson udělala tento film, protože po mnoho let byla společnost cíleně špatně informována o tom, jak ženy mají orgasmus. To je to, co tento snímek činí výjimečným,“ uvedla pro The Guardian profesorka biologie Elisabeth Lloydová, která působí na americké Indiana University a je autorkou knihy The Case Female Orgasm (Případ ženský orgasmus).

Její výzkum se mimo jiné zaměřuje na problematiku označovanou zkratkou orgasms gap, tedy situace, kdy ženy zažívají ve srovnání se svými partnery méně vyvrcholení při společných sexuálních aktivitách. Podíl žen, které nikdy ve svém životě nezažily orgasmus, pak profesorka Lloydová na základě svého výzkumu odhaduje na zhruba 10 % ženské populace. „Domnívám se, že toto číslo zahrnuje směsici žen, které neměly partnery, jenž by se o toto snažili, ženy, které samy o orgasmus neusilovaly a také ženy, které orgasmu nejsou fyzicky schopny,“ dodala.

Skotská lékařka a specialistka na ženské sexuální zdraví Laura Jarvisová ve své praxi zažila mnoho žen, které z různých důvodů neprožívají vyvrcholení: „Většina z těchto žen nemá žádný fyzický problém, například poškození nervů nebo něco, co by souviselo s jejich anatomií. Většinou se jedná o jejich vlastní vztah ke svému sexuálnímu já a o to dovolit si prožít sexuální potěšení.“

Některé tyto ženy trpí svými negativními zkušenostmi z minulosti, od sexuálního zneužívání až po omezující náboženská tabu. „Je řada věcí, které mohou mít vliv na to, abyste se mohla uvolnit a užít si sama pro sebe sexuální potěšení. Všechno toto brání ženám, aby toho byly schopny,“ vysvětlila s tím, že její pacientky mluví o tom, že vnímají, že o něco ve svém životě přichází: „V každém filmu na Netflixu jsou lidé, kteří mají orgasmus. Ony mají pocit, že nejsou normální, což zvyšuje jejich stres.“

Svou roli mohou sehrát i zcela přízemní starosti, kdy jsou ženy zavaleny pracovními i rodinnými povinnostmi a jednoduše řečeno nemají možnost „vypnout“ a soustředit se pouze na sex. Negativně se u nich může projevit i užívání některých léků, zejména antidepresiv ze skupiny SSRI, jenž jsou spojena s nižším vzrušením a horším dosažením orgasmu.

Zlaté trio ženského orgasmu

Negativní tlak na ženy v oblasti prožívání jejich sexuality vyvíjí také kinematografie, která zobrazuje dosažení ženského orgasmu značně zkresleně. Ve filmech obvykle ženy zažívají vyvrcholení téměř okamžitě a bez jakékoliv zvláštní snahy. „Takhle ženy prostě orgasmus nemají. Ve skutečnosti jde o hrozný způsob, jak ho dosáhnout,“ okomentovala obvyklá filmová zobrazení profesorka Lloydová.  

Spolu se svými kolegy a kolegyněmi vedla rozsáhlou studii zahrnující 52 tisíc osob, jejímž výsledkem byla identifikace „zlatého tria ženského orgasmus“, tedy kombinace aktivit, které během sexuálních aktivit zvýší pravděpodobnost vyvrcholení ženy. Konkrétně se jednalo o kombinaci stimulace genitálií, intenzivního líbání a orálního sexu.

Podle této studie publikované v roce 2017 v žurnálu Archives of Sexual Behaviour prožívá pouze 35 % heterosexuálních žen vždy nebo obvykle orgasmus během vlastního vaginálního styku. Pro srovnání 80 % heterosexuálních žen a 91 % leseb uvedlo, že vždy nebo obvykle prožívají orgasmus, pokud u nich dochází ke stimulaci genitálií, intenzivně se líbají a současně se jejich protějšek věnuje orálnímu sexu. K orgasmu u nich dochází bez vaginálního sexu. Jinými slovy, pokud dvojice zařadí tyto aktivity společně do svého sexuálního života, roste pravděpodobnost, že žena dosáhne orgasmu.

Tato studie tak názorně potvrdila existenci rozdílu v množství orgasmů s ohledem na pohlaví a sexuální orientaci. Vůbec nejčastěji prožívali sexuální vyvrcholení heterosexuální muži, kdy 95 % z nich uvedlo, že mají orgasmus vždy či obvykle, když se věnují sexu. Následovali je homosexuální muži, kdy toto potvrdilo 89 % z nich a bisexuální muži (88 %). U žen se ukázal rozdíl s ohledem na jejich sexuální orientaci. Zatímco 86 % leseb prožívalo orgasmus při sexu vždy či obvykle, u bisexuálních žen to bylo pouze 66 % a u heterosexuálních žen 65 %. „V porovnání se ženami, které měly orgasmus méně často, ženy, které vyvrcholení zažívaly častěji více: přijímaly orální sex, jejich sex trval déle, byly spokojené se svým vztahem a také si dokázaly říci, co chtějí v posteli, chválili svého partnera za to, co v posteli dělá, telefonují/mailují s cílem svádět, nosí sexy spodní prádlo, zkouší nové sexuální polohy, věnují se anální stimulaci, realizují své fantazie, mluví se sexuálním podtextem a vyjadřují lásku během sexu,“ konstatoval autorský tým.

Nechtěné Freudovo dědictví

Na rozdíl od mužské sexuální dysfunkce, která se dostala do centra pozornosti vědeckého výzkumu i klinické praxe, zůstávají ženské sexuální obtíže poněkud stranou. Podle profesorky evoluční biologie Mihaely Pavličev z Vídeňské univerzity je možným vysvětlením, že nepřítomnost ženského orgasmu není překážkou v reprodukci. „Celé toto téma bylo podáváno poněkud podivně. Dlouho nebylo pro lékařskou komunitu zajímavé, protože veškerá pozornost byla upřena na muže, kteří mají obtíže s ejakulací,“ uvedla.

Svou roli sehrálo i dědictví, které si medicína i celá společnost stále nese z dědictví Sigmunda Freuda, přesněji jeho teorie, že ženy, jenž zažívají orgasmus při stimulaci klitorisu spíše než při vaginálním styku, jsou „infantilní“ nebo „frigidní“. On sám označoval ženský orgasmus za „temný kontinent“ a tímto toto téma stigmatizoval po celé generace.

Nicméně i zde dochází k posunu. Laura Jarvisová se domnívá, že ženskému potěšení začíná být přikládán větší význam a současně mladší ženy aktivně přistupují k řešení své situace. Navíc orgasmus samotný přináší i další výhody než jen příjemný pocit: „Orgasmus vede k uvolnění napětí a stresu. Hormony, které se na tomto podílejí a způsobují, že se cítíte dobře, pomáhají vašemu krevnímu tlaku a náladě. Jsou tak pro vaše tělo prospěšné,“ shrnuje profesorka Lloydová.

Ludmila Hamplová