Ilustrační foto: Rawpixel

Americký lékový úřad FDA povolil, aby lék Paxlovid na covid předepisovali lékárníci. Konkurenční Lagevrio však zůstane v rukou lékařů

Zatímco jeden má podle dostupných dat vyšší účinnost, druhý má dle některých lékařů méně kontraindikací. Léky Paxlovid od společnosti Pfizer a Lagevrio společnosti Merck oba pomáhají proti covid-19 a schváleny byly hned po sobě. Přesto americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zvolil u každého z těchto léčiv jiný přístup: zatímco zřejmě účinnější Paxlovid mohou předepisovat i lékárníci, preskripce „jednoduššího“ Lagevria, které má podle některých mnohem méně kontraindikací, zůstává v rukou lékařů.

Paxlovid od společnosti Pfizer a Lagevrio společnosti Merck a Ridgeback byly schváleny jako léčba na covid-19 s odstupem jednoho dne v prosinci. Když tak nyní ve čtvrtek FDA rozhodl, že umožní lékárníkům předepisovat Paxlovid, byla zřejmá otázka, zda rozšíří stejné privilegium na Lagevrio. Regulátor měl připravenou odpověď.

„FDA rozhodl, že Lagevrio by měli předepisovat pouze lékaři. Toto rozhodnutí je založeno na několika faktorech, včetně profilů vedlejších účinků léku a potřeby konzultace mezi poskytovatelem a pacientem,“ napsal FDA společnosti Fierce Pharma v e-mailu.

Společnost Merck ale zdůraznila potřebu více možností léčby covid kvůli nedostatečné dostupnosti určitých léků v některých regionech, a zároveň uvedla, že některé léky na covid mohou být pro vybrané pacienty nevhodné. Firma také poukázala na analýzu hlášení, která ukázala, že více než 40 procent dospělých s diagnózou covid-19 bylo ohroženo lékovými interakcemi, které mohou vést k tomu, že je pro ně Paxlovid nevhodný.

Podle zprávy jsou k těmto nežádoucím účinkům zvláště citliví pacienti ve věku nad 60 let s komorbiditami. Výsledky byly prezentovány v květnu na výročním setkání MAD-ID Společnosti lékárníků specializujících se na infekční choroby.

Těžší cesta ke schválení

Částečně kvůli odlišné účinnosti měl Lagevrio těžší cestu k autorizaci než Paxlovid. Zatímco v klinických testech bylo prokázáno, že lék od společnosti Merck snižuje riziko hospitalizace a úmrtí pouze o 30 procent u nedávno infikovaných rizikových pacientů, pilulky Pfizer snižují riziko o 89 procent.

Lagevrio získal od FDA zelenou poté, co nezávislý poradní panel hlasoval 13:10 ve prospěch povolení. Během přezkumu ale někteří odborníci vyjádřili obavy z možného rizika, že lék způsobí vrozené vady.

Navzdory otázkám ohledně léčby společnost Merck v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšila tržby za Lagevrio na 3,2 miliardy dolarů a za celý letošní rok očekává tržby za lék na covid mezi 5 až 5,5 miliardami dolarů. Mezitím Pfizer v prvním čtvrtletí zaznamenal tržby za Paxlovid ve výši 1,5 miliardy dolarů. Společnost však zároveň uvedla, že v roce 2022 stále počítá s tržbami za antivirotikum ve výši 22 miliard dolarů, a to i přes jarní propad tržeb.

Merck přitom poukazuje na to, že Lagevrio se v mezinárodním měřítku prodávalo mnohem lépe než v USA. Například v Japonsku bylo do poloviny května objednáno 265 600 dávek Lagevria oproti 19 700 dávkám Paxlovidu. Údaje se však mohou v závislosti na zemi velmi lišit. V Koreji, kde bylo Lagevrio uvedeno o 10 týdnů později než Paxlovid, bylo do konce května objednáno 250 200 dávek léku od Pfizeru, zatímco dávek Lagevria bylo jen 21 300.

Podle Wall Street Journal ale lékaři v mnoha zemích raději předepisují Lagevrio místo Paxlovidu kvůli obavám týkajícím se bezpečnosti léku Pfizer. „Molnupiravir je mnohem jednodušší, protože má jen několik menších omezení, ale ve skutečnosti je u něj mnohem, mnohem, mnohem menší riziko kontraindikací,“ řekl viceprezident Australské lékařské asociace Chris Moy.

mk