Schválení pozměňovacích návrhů hnutí ANO již dříve neposvětil ani Výbor pro zdravotnictví. Foto: Poslanecká sněmovna ČR

Do programu schůze sněmovny prošlo snížení plateb za státní pojištěnce, ale oprava předčasných penzí záchranářů nikoliv

Opozičnímu hnutí ANO se dnes ve Sněmovně nepodařilo prosadit přednostní projednání vládní předlohy, kterou by chtělo opravit zákonnou možnost předčasné penze pro zdravotnické záchranáře. Dolní komora po debatě o programu nynější řádné schůze nakonec na návrh Marka Výborného (KDU-ČSL) rozhodla, že důchodovou novelu bude schvalovat příští týden ve středu. Klub ANO si pak kvůli nestandardnímu postupu hlasování o jednotlivých návrzích změn programu schůze vyžádal půlhodinou přestávku.

Vládní důchodová novela se týká úpravy penzí části příbuzných pěstounů. Poslanci ANO chtěli, aby ji Sněmovna schvalovala v souvislosti s jejich pozměňovacím návrhem o předčasných důchodech záchranářů mezi prvními body nynější schůze. Poslanecké jednání totiž dorazila sledovat skupina záchranářů.

Předseda lidoveckých poslanců Výborný však poukazoval na to, že předkladatel, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), je na dnešek řádně omluvený z pracovních důvodů. Poslanec ANO Milan Brázdil pak nabádal přítomného premiéra Petra Fialu (ODS), aby pověřil uvedením návrhu zákona ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Brázdil k tomu nabízel Fialovi i vlastní propisovací tužku.

Předčasná penze pro záchranáře byla schválena v minulém volebním období s účinností od příštího roku. Ustanovení ale obsahuje chybu, a tuto možnost tak nelze využít. Sněmovna však teď tuto chybu ale zřejmě neopraví. Zdravotnický výbor už dříve schválení pozměňovacích návrhů poslanců ANO nepodpořil. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje, že brzy předloží vlastní novelu, která se bude týkat zejména předčasných důchodů lidí pracujících v náročných profesích.

V dalších hlasováních Sněmovna zařadila do programu schůze na návrh předsedy frakce ODS Marka Bendy schvalování sporné předlohy o snížení státních plateb do systému veřejného zdravotního pojištění a úvodní kolo projednávání návrhu sankčního zákona. Vláda navrhla, aby dolní komora schválila tuto předlohu zrychleně už v prvním čtení. Poslanci se k ní dostanou zřejmě ve středu.

Poslanci ANO se při schvalování programu schůze pozastavili na tím, v jakém pořadí dala předsedající Věra Kovářová (STAN) hlasovat o navrhovaných změnách. Předsedkyně klubu hnutí Alena Schillerová neprosadila na plénu výtku vůči Kovářové. Předsedající se po přestávce za svůj postup omluvila. „Omlouvám se, že jsem připustila hlasování ne tak, jak mělo být,“ uvedla Kovářová.

-čtk-