Desítky až stovky tisíc léků, které předepíší slovenští lékaři svým pacientům na vysoký krevní tlak, zůstávají nevybrány v lékárně. Foto: Pxhere

Léky na vysoký tlak nechávají slovenští pacienti v lékárně, upozorňuje pojišťovna Dôvera

Desítky až stovky tisíc léků, které předepíší slovenští lékaři svým pacientům na vysoký krevní tlak, zůstávají nevyzvednuté v lékárně. Jen Zdravotní pojišťovna Dôvera eviduje takových léků zhruba 60 tisíc za rok. Přitom Dôvera má pouze třetinový podíl na slovenském trhu. Ukázalo se také, že desítky tisíc jejích pojištěnců s vysokým tlakem si léčbu upravují podle sebe a nedodržují to, co jim naordinoval lékař. Stává se tak zejména v případech, kdy mají předepsáno více léků. Ti kreativnější si změní dávkování, ti radikální s nimi skončí úplně.

„Při bližším pohledu na naše údaje jsme zjistili, že téměř 25 tisíc pojištěnců s vysokým tlakem, kteří začali užívat léky v roce 2021, bylo sice rok předtím zcela bez léků, avšak v letech 2015 až 2019 se již s hypertenzí léčilo,“ přiblížil Roman Mužik, manažer oboru strategického plánování Dôvery.

Jednou z příčin může být strach, že dlouhodobé užívání léků poškodí pacientům játra nebo ledviny, takže si sami naordinují pauzu. Měli by však vědět, že svévolné vynechávání léků může mít za následek prudké zvýšení krevního tlaku s fatálními následky. „Na úspěchu léčby se musí podílet sami i tím, že ji budou disciplinovaně dodržovat. Měnit si ji nebo dělat si v ní svévolně pauzu je nebezpečné,“ upozorňuje Roman Mužik.

Pokud lidé pochybují o správnosti své léčby, měli by se na to svého lékaře otevřeně zeptat. „Je důležité, aby se pacienti nebáli lékaře ptát na nejasnosti. Jejich aktivní chování v ambulanci je vítáno. Potom stoupá šance, že léčbu budou dodržovat, a tedy bude účinnější,“ doplňuje Adriana Šimková, hlavní odbornice Ministerstva zdravotnictví SR na všeobecné lékařství.

Novým pacientům by měl stačit jeden lék

Evropská kardiologická společnost a Evropská společnost pro hypertenzi proto lékařům doporučují u nových pacientů zahájit léčbu pouze s jedním lékem, který ale obsahuje dvě léčiva. Má-li totiž pacient užívat jednu pilulku, je větší šance, že léčbu bude dodržovat. Praxe však pokulhává. V souladu s těmito doporučeními má léčbu nastavenu méně než čtvrtina pacientů pojištěnců Dôvery, kterým v posledním roce lékaři zjistili hypertenzi.

A jelikož podle poslední studie Eurostatu skončilo Slovensko jako šestá nejhůře hodnocená země v žebříčku odvratitelných úmrtí, a to zejména kvůli ischemické chorobě srdeční, Dôvera začala věnovat vysokému tlaku větší pozornost.

Na jedné straně motivuje lékaře, aby pacientům nastavovali léčbu podle doporučení evropských společností pro kardiologii a hypertenzi, a zároveň chce svým pojištěncům pomáhat zvládat toto onemocnění lépe a zodpovědněji. Od konce června letošního roku proto spustila speciální telefonické poradenství. Dôvera už má přitom s takovýmto typem pomoci čtyři roky zkušeností, a to v souvislosti s léčbou diabetu.

„Rozšíření linky i pro pacienty s hypertenzí reflektuje to, s jakými zdravotními problémy nám často volají pacienti s diabetem. Téměř třetinu z nich zároveň trápí i vysoký krevní tlak. Pojistcům umíme poradit nejen v tom, jak mají změnit své stravování, pohyb a celkový přístup ke svému zdraví, ale umíme je nasměrovat tak, aby jim tyto změny vydržely co nejdéle a oni se nevrátili se k původnímu způsobu života,“ vysvětluje Eva Košútová, edukátorka z linky poradenství pro zdraví.

-bre-