Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach se chce na podzimní vlnu covidu-19 připravit na všech frontách. Foto: Wikimedia/Heinrich-Böll-Stiftung, licence CC BY-SA 2.0

Paxlovid by v Německu mohli pacientům vydávat i lékaři. Lékárny jsou rezolutně proti

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) nechce nechávat nic náhodě a na nástup podzimní vlny koronaviru hodlá systém náležitě připravit. Nově navrhl, aby lék Paxlovid, kterým se léčí onemocnění covid-19, mohli pacientům vydávat také lékaři, a nikoli jen lékárny po předložení předpisu. Lékárníci ale chtějí přístup k Paxlovidu ještě více zjednodušit, uvedl odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Německo se připravuje na nástup podzimní vlny koronavirové epidemie doslova na všech frontách. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach chystá jakýsi restart pro látku Paxlovid, pomocí které se léčí onemocnění covid-19. Pacientům by ho totiž mohli vydávat i praktičtí lékaři a nikoli pouze lékárny, uvedl portál RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland) s tím, že Lauterbach už předložil příslušný návrh.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví tím chce výrazně zjednodušit přístup k léku, který podstatně snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci, či dokonce úmrtí. Lauterbachův úřad už v červnu objednal více než jeden milion dávek. Dosud z nich však bylo použito necelých 30 tisíc. Podle Lauterbacha je třeba zajistit, aby se Paxlovid k pacientům dostával podstatně rychleji, a v tom má právě pomoci možnost jeho vydávání přímo praktickými lékaři.

Odpadne zbytečná cesta do lékárny, tvrdí ministerstvo

Podle ministerstva je takový model přínosný, neboť pacientům odpadnou zbytečné cesty do lékárny a s nimi také rizikové kontakty. Díky tomu lidé nakažení koronavirem nebudou urychlovat šíření infekce. Budou se však muset vyřešit ještě detaily, zejména pak způsob, jakým se Paxlovid bude dostávat do ordinací lékařů.

Jenže plán se nezamlouvá lékárnám. Není divu, jde jim totiž o nemalé peníze. Dosud za výdej antivirotik inkasovaly poplatek ve výši 30 eur. Ten slouží jako platba za náklady související s distribucí a nadávkováním léku. Přestože nelze očekávat, že by si všichni pacienti začali vyzvedávat Paxlovid u lékaře namísto v lékárně, pokles příjmů lékárníků v souvislosti s distribucí Paxlovidu by byl zřejmě dramatický.

Proto už z řad lékáren přišel návrh, jak přístup k Paxlovidu ještě více zjednodušit, a současně si ponechat určitou výsadu při jeho vydávání. „Lepším řešením by bylo, aby lékárny mohly Paxlovid vydávat přímo pacientům po předložení pozitivního výsledku PCR testu. A v případě potřeby i po telefonické konzultaci s lékařem,“ řekl deníku Deutsche Apotheker Zeitung Thomas Preis, šéf Lékárenské komory pro Severní Porýní-Vestfálsko.

Lékárny: Paxlovid můžeme vydat proti pozitivnímu PCR testu

Preis rezolutně odmítá argument, že obstarání léku v lékárně je problematické a časově náročné. Podle něho je to přesně naopak. „Jít si po pozitivním výsledku PCR testu do ordinace vyzvednout Paxlovid pro pacienta znamená ztrátu drahocenného času, ne rychlou terapii,“ dodal.

Předseda Lékárenské komory pro Severní Porýní-Vestfálsko rovněž argumentuje zkušeností ze Spojených států amerických. Tam je totiž podobná praxe běžná a dosud se s ní neobjevily prakticky žádné problémy. „Četné interakce Paxlovidu s jinými léky stejně vyžadují odborné znalosti lékárníků,“ odmítl Preis námitku, že antivirotikum má některé kontraindikace a že je k tomu zapotřebí znát názor lékaře.

Thomas Preis rovněž připomněl, že lékárny mívají poměrně dlouhou otevírací dobu, a tak dokáží zabezpečit lepší dostupnost Paxlovidu než samotní praktici. „Umožňuje to bezpečnou a bezodkladnou péči,“ dodal.

Lék musí být řádně uskladněn

Vedle toho Preis zdůrazňuje, že lékárny jsou mnohem lépe uzpůsobené pro správné skladování nejen Paxlovidu, je tak prý zbytečné tyto starosti přenášet do ordinací praktických lékařů. „Zejména vzhledem k současným vysokým teplotám musí být účinnost a kvalita tak důležitého léku jako Paxlovid správným skladováním zaručena,“ varoval dále šéf Lékárenské komory pro Severní Porýní-Vestfálsko.

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach však ještě svůj návrh nespecifikoval do všech detailů. Je tedy stále ve hře možnost, že by lékárníci mohli svou pozici v distribuci léků proti covidu uhájit, odhaduje Deutsche Apotheker Zeitung.

Petr Musil