So žiadosťou uspela aj Fakultná nemocnica F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Foto: Wikipedie/Juraj Tatár, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Počet zdravotních sester v Rooseveltově nemocnici v Banské Bystrici alarmujícím způsobem klesá

Fakultní nemocnici F. D. Roosevelta v Banské Bystrici se zatím daří zajistit provoz všech oddělení, k ideálnímu stavu jí však chybí přibližně 60 sester a 10 porodních asistentek. Informuje o tom mluvčí nemocnice Ružena Maťašeje. Nejakutnější situace je podle ní na oddělení centrálních operačních sálů, kde potřebují přijmout 20 sálových sester. „Pokud se jim to nepodaří, může za pár měsíců dojít k situaci, že nebudou schopni zajistit plný denní provoz všech 16 operačních sálů,“ konstatuje Ružena Maťašeje.

Ružena Maťašeje podtrhává, že práce sálové sestry je nesmírně důležitá a zodpovědná. „Sálová sestra zajišťuje celý proces přípravy instrumentária, asistenci pro operatéra během výkonu a po výkonu bezpečné odeslání nástrojů na sterilizaci. Bez sestry instrumentářky nemůže lékař operovat,“ vysvětluje Ružena Maťašeje.

Klesající počet sester je dlouhodobý na celém Slovensku a ve Fakultní nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta souvisí zejména s jejich věkovou strukturou. Nejvíce sester v nemocnici je ve věku nad 50 let, silné ročníky postupně odcházejí do důchodu a nelze je v dostatečné míře doplnit, protože sester – absolventek vysokoškolského studia je mnohem méně než reálná potřeba pracovního trhu na Slovensku.

„Ještě nižší počet absolventek končí studium porodní asistence a je rovněž nesnadné nahrazovat odcházející kolegyně novou generací. V roce 2011 u nás pracovalo 62 porodních asistentek, dnes jich je na II. gynekologicko-porodnické klinice Slovenské zdravotnické univerzity jen 44,“ říká Ružena Maťašeje.

Nové formy náboru zaměstnanců

„Jako nemocnice přistupujeme k takovým formám náboru, o jakých jsme kdysi nebyli nuceni uvažovat. Bez toho bychom počet personálu neudrželi ani na takové úrovni, jako máme. Zvýšili jsme aktivitu a snažíme se zviditelnit nemocnici jako zaměstnavatele prostřednictvím dostupných komunikačních kanálů a inzerce v celoplošných periodikách. Natáčíme náborová videa a sponzorujeme příspěvky na sociálních sítích. Snažíme se zájemkyně motivovat i finančně. V odbornostech, kde je nedostatek kritický a jsou pro sestry z důvodu náročnosti méně atraktivní, nabízíme náborový příspěvek až do 5 000 eur (zhruba 125 tisíc korun),“ vysvětluje Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici.

Nemocnice tak nabízí svým zaměstnancům včetně sester benefity jako týden dovolené navíc, regenerační aktivity hrazené zaměstnavatelem či provoz vlastní mateřské školky.

„Práce sestry je dnes mnohem náročnější a sofistikovanější než kdysi. Medicína a s ní i ošetřovatelské postupy se rychle vyvíjejí, přibývají moderní technologie a digitalizace procesů, takže je vysokoškolské vzdělání pro sestru adekvátní. V tomto není cesty zpět ke středoškolské přípravě,“ přibližuje Monika Trnovcová, náměstkyně pro ošetřovatelství v Rooseveltově nemocnici.

Možná řešení by v nemocnici viděli v úpravě kompetencí pro ostatní zdravotnické kategorie či vzniku pozice, která by byla kompetenčně vyšší než například zdravotnický asistent nebo sanitář, nevyžadovala by vysokoškolské vzdělání a byla by pod vedením sestry.

Jozef Brezovský