Ilustrační foto: Pixabay

Téměř 300 tisíc pojištěnců na Slovensku nemá smluvního všeobecného lékaře

Pacienti na Slovensku zůstávají bez všeobecného lékaře a jsou proto nuceni za novým lékařem dojíždět desítky kilometrů. K 31. prosinci 2021 bylo přes 294 tisíc pojištěnců bez smluvního lékaře všeobecné ambulantní péče. Alarmující nedostatek praktiků navíc podtrhuje jejich vysoký věk a absence náhrady, zejména v odlehlých regionech. Ke zlepšení situace má pomoci reforma primární ambulantní péče, vypracovaná Ministerstvem zdravotnictví SR v roce 2021.

„Vážnou situaci v dostupnosti všeobecných lékařů prokazuje i srovnání úvazků smluvních všeobecných lékařů pro dospělé podle jednotlivých zdravotních pojišťoven ke konci roku 2021 a 2020, podle kterých je zřejmé, že meziročně došlo na Slovensku ke snížení minimálně o 30 lékařských úvazků všeobecných lékařů a ke snížení o 26 lékařských úvazků všeobecných lékařů pro děti a dorost,“ uvádí Úřad pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS) ve své Zprávě o stavu provádění veřejného zdravotního pojištění za rok 2021.

Situace se zabezpečením všeobecné ambulantní péče je doslova alarmující – slovenští lékaři, kteří ještě pracují, mají vysoký věk. „Mnozí jsou už tak vyčerpaní, že končí svou praxi, i když za sebe nemají náhradu. Tento stav je evidentní zejména v odlehlých regionech, vesnicích,“ konstatuje ÚDZS.

Zanedbaná a podfinancovaná primární sféra

Nynější stav podle ÚDZS plně odráží desetiletí zanedbanou a podfinancovanou primární sféru a chybějící koncepční řešení. „V posledních letech byla navržena dílčí opatření, která měla pomoci již téměř kolabující primární sféře – byl připraven rezidentský program, došlo ke zvýšení kompetencí všeobecných lékařů, k markantnímu zvýšení úhrad pro všeobecné lékaře. Avšak tyto kroky už jen částečně zmírnily i tak již velmi negativní trend,“ připomíná úřad.

ÚDZS se věnoval i věku lékařů. Nejpočetnější skupinou lékařů z hlediska věku je věková kategorie nad 61 let. Lékaři starší 61 let představují více než třetinu všech lékařů, podíl lékařů mladších 30 let je pouze 12 procent. U specialistů je to ještě horší – více než 50 procent lékařů je starších 61 let a zároveň v průměru pouze 7 procent lékařů je mladších 40 let. Jelikož získání specializace je proces trvající několik let, u některých specializací je výrazně ohrožena dostupnost zdravotní péče.

Je třeba přijmout okamžitá opatření

Všeobecná ambulantní péče (často také označovaná jako „primární kontakt“) vyžaduje, podle ÚDZS, okamžitá opatření a nastavení motivačních programů. Právě proto byla v roce 2021 Ministerstvem zdravotnictví SR vypracována reforma primární ambulantní péče. Reforma všeobecné ambulantní péče je součástí tzv. reformního balíčku, který byl koncem roku 2021 schválen a bude financován z Plánu obnovy.

V rámci reformy všeobecné ambulantní péče se od roku 2022 bude zajišťovat nový tzv. monitoring všeobecné ambulantní péče, kde se v porovnání s předchozími desetiletími bude sledovat a vyhodnocovat několik ukazatelů jako například demografická struktura všeobecných lékařů, dostupnost zdravotní péče podle okresů, maximální doba dojezdu (neměl by přesáhnout 25 minut), normativní počet kapitovaných pojištěnců pro jedno lékařské místo, a podobně. Na základě monitoringu budou z hlediska dostupnosti všeobecných lékařů identifikovány problematické regiony. V těchto kritických regionech budou lékařům nabídnuty motivující finanční podmínky.

-bre-