Národný ústav detských chorôb. Autor: Andrej Neuherz, CC BY-SA 3.0

Úmrtí novorozence v babyboxu mění slovenské odborné pokyny

V hnízdě záchrany (jak se na Slovensku nazývají babyboxy) v bratislavském Národním ústavu dětských nemocí bylo 19. dubna letošního roku nalezeno mrtvé dítě. Podle všeho byla důvodem nefunkční signalizace, která má okamžitě hlásit výskyt novorozence v inkubátoru. Přestože se hnízdo nachází hned při vstupu do nemocnice, mrtvé dítě zde leželo několik dní. Slovenské ministerstvo zdravotnictví proto upravilo odborné pokyny tak, aby se podobná tragédie již neopakovala.

„Prakticky hned po tomto nešťastném případu úmrtí novorozence jsme reagovali na výzvu občanského sdružení (OZ) Šance pro nechtěné, abychom společnou prací na nové legislativě zabránili podobným tragédiím v budoucnosti. Absolvovali jsme několik velmi podnětných setkání a do celého procesu byli zapojeni všichni naši partneři, abychom v co možná nejvyšší míře reagovali na potřeby praxe,“ vysvětlila Lenka Dunajová Družkovská, státní tajemnice Ministerstva zdravotnictví SR (MZ SR).

Resort zdravotnictví ve spolupráci s OZ Šance pro nechtěné a zdravotnickými zařízeními vypracoval několik legislativních materiálů, které upravují postup zdravotnických pracovníků při poskytování ústavní zdravotní péče novorozencům odloženým ve veřejně přístupném inkubátoru. Ty zahrnují odborné pokyny, postup pro provoz hnízda záchrany, jakož i ošetřovatelské standardy týkající se novorozenců či zabezpečení péče o hnízdo záchrany.

Odpovědnost přebírá primář a vedoucí sestra

Odborné pokyny MZ SR o postupu při provozování veřejného inkubátoru a poskytování ústavní zdravotní péče novorozencům odloženým ve veřejně přístupném inkubátoru nahrazují odborné pokyny z roku 2009, přičemž nejdůležitější změnou je doplnění o postup pro provoz hnízda záchrany a ošetřovatelské standardy pro péči o novorozence zde odložené.

V uvedeném postupu bylo nejdůležitějším úkolem určení odpovědnosti. Tu nově mají primář a vedoucí sestra, přičemž za dodržení pracovního postupu v souvislosti s technickým provozem odpovídá vedoucí zaměstnanec technického úseku. Pravomoc vykonávat kontrolu nad dodržováním postupu mají podle odborné způsobilosti a pracovního zařazení manažer kvality, vedoucí zaměstnanec technického úseku, náměstci ředitele pro ústavní zdravotní péči a ošetřovatelskou péči, jakož i interní auditor. Všichni zaměstnanci vybraných pracovišť mají povinnost se s dokumentem seznámit.

Dokument zajišťuje také důslednou kontrolu hnízda záchrany (běžná se provede minimálně jednou za 24 hodin, bezpečnostní minimálně jednou měsíčně a neoznámená jednou ročně) i nepřetržitou kontrolu výstupu z alarmu v podobě živého obrazu na místě, kde se nepřetržitě nachází zdravotnický pracovník nebo službu konající personál. Výstup z kamery z hnízda záchrany tedy musí být nepřetržitě zobrazen na monitoru v prostorách, kde se neustále nachází zdravotnický pracovník nebo službu konající personál.

„Oceňuji, že MZ SR pozitivně a velmi rychle zareagovalo na naši iniciativu sjednotit a konkretizovat pravidla bezpečného provozu hnízd záchrany včetně definice kontrolních procesů. Pracovní skupina, kterou resort vytvořil k aktualizaci a rozšíření pokynů, velmi precizně zvažovala každé doporučení s přihlédnutím k organizačním a personálním možnostem nemocnic. Vycházeli jsme ale ze skutečně realizovatelných řešení některých nemocnic, kde bezpečný provoz a jeho kontrola funguje výborně. Doufám, že aktualizované odborné pokyny, a zejména jejich přílohy, zavedou do praxe všechny nemocnice provozující hnízda. A věřím, že to zajistí, aby se už nikdy neopakovala podobná tragédie,“ konstatovala Anna Ghannamová, předsedkyně OZ Šance pro nechtěné.

-bre-