V novém pavilonu bude pracovat osm desítek lékařů, psychologů či sester. Foto: FN Ostrava

Fakultní nemocnici Ostrava posílí 65 zdravotníků, o třetinu víc než loni

Kliniky, oddělení a ústavy Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) posílilo 65 čerstvých absolventů vysokých, vyšších odborných i středních zdravotnických škol. Je to o třetinu více než loni. Polovina nových posil absolvovala Lékařskou fakultu Ostravské univerzity. Nastoupily rovněž dvě zubařky z Ukrajiny. Novináře o tom dnes informovala mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Nejvíce z 28 lékařů po promoci přichází na Interní a kardiologickou kliniku. „Vybrala jsem si fakultní nemocnici, protože bych se ráda věnovala postgraduálnímu studiu. Takže s touto vizí tam nastupuji,“uvedla lékařka Adéla Osuchowská. Podle mluvčí budou dva absolventi medicíny, kteří jsou novými posilami nemocnice, zároveň od nového semestru přednášet na domovské fakultě.

„Letos poprvé jsme spolu s vedením Fakultní nemocnice otevřeli program pro čtyři absolventy, kteří se budou moci vedle své práce v nemocnici aktivně podílet na výuce mediků,“ uvedl děkan fakulty Rastislav Maďar.

Také v nelékařských oborech absolvovala téměř polovina z nově příchozích 37 zdravotníků Lékařskou fakultu v Ostravě. „Jednoznačně převažuje obor všeobecná sestra, což je deset nově příchozích, a radiologický asistent, kde je to pět absolventů. Uplatnění našly i porodní asistentky, dětská sestra nebo zdravotní laborantky,“ doplnila mluvčí.

Všichni nově příchozí zaměstnanci mají svého mentora, který se jim věnuje. Zároveň získávají zaměstnanecké bonusy, včetně možnosti ubytování i slevy na komerčním nájemném. „Věřím, že nastupující absolventi najdou v naší nemocnici nejen špičkově vybavená pracoviště, ale také přátelské prostředí, které je velmi důležité na startu profesní dráhy, a také jim umožní, pokud budou mít zájem, věnovat se nejen medicíně, ale také vědě,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

Od srpna nemocnice přijala také dvě zubní lékařky z Ukrajiny, kterým již Ministerstvo zdravotnictví ČR uznalo odbornou praxi. „Zatím byly přijaty na tříměsíční stáž s tím, že se budou zdokonalovat v jazyce, a pod přímým odborným vedením našich specialistů na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie i v odbornosti,“ uvedla náměstkyně ředitele pro personální řízení Radka Naňáková. Dodala, že na Oddělení pracovního a preventivního lékařství bude působit také jedna ukrajinská zdravotní sestra.

Ve FNO v současnosti pracuje 616 lékařů a 2553 zdravotníků v nelékařských profesích.

-čtk-