Stane se tolik diskutovaná "daň z cukru" ve Velké Británii minulostí? Foto: Pixabay

Kandidátka na britskou premiérku Trussová chce zrušit omezení, která se vztahují na nezdravé jídlo

Britská ministryně zahraničí a kandidátka na premiérku Liz Trussová se zavázala, že se vzdá vládních plánů omezit nezdravá jídla s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru. Podle agentury Reuters také slíbila, že nezavede žádné nové daně a opatření na nezdravé potraviny. Slibem se patrně snaží získat přízeň členů Konzervativní strany, kteří začnou brzy hlasovat pro svého nového lídra.

Británie již v dubnu 2018 zvýšila daně u potravin s vysokým obsahem cukru. Do tažení proti obezitě se ale naplno pustila poté, co dosluhující premiér Boris Johnson prodělal onemocnění covid-19 a byl přesvědčený, že právě jeho nadváha přispěla k těžkému průběhu nemoci.

Vláda poté oznámila nová opatření, včetně zákazu televizní a internetové reklamy na nezdravá jídla před devátou hodinou večer, zákaz akcí „kup jedno, dostaneš druhé zdarma“ právě pro nezdravá jídla a rovněž povinnost pro některé restaurace uvádět na jídelních lístcích, kolik má daný pokrm kalorií. Letos v květnu však odložila zavedení některých z těchto pravidel kvůli rostoucím životním nákladům až na říjen příštího roku.

„S těmito daněmi je konec,“ řekla Trussová v rozhovoru pro Daily Mail. „Bavit se o tom, jestli by někdo měl nebo neměl koupit nabídku dva za cenu jednoho? Ne. Toho je rozhodně dost,“ dodala.

Trussová uvedla, že Britové chtějí, aby se vláda soustředila na věci, jako je zajištění dobrého dopravního spojení, infrastruktury a zkrácení čekacích listin na zdravotní péči. „Nechtějí, aby jim vláda říkala, co mají jíst,“ řekla.

Součástí zákazu mělo být také omezení bezplatného doplňování nealkoholických nápojů v restauracích. Opatření, které má zakázat umisťování cukrovinek a dalších nezdravých potravin u pokladen, má být zavedeno už v říjnu.

Skoro každý třetí dospělý obyvatel Británie je obézní, uvedla před časem agentura Reuters. V Česku ohrožuje obezita 18,5 procenta lidí, z toho téměř 20 procent mužů a 18 procent žen, uvedl Český statistický úřad s odkazem na údaje z roku 2017.

Průzkumy veřejného mínění mezi členy Konzervativní strany, kteří budou volit svého nového předsedu a příštího premiéra země, ukazují, že Trussová vede před svým soupeřem, bývalým ministrem financí Rishim Sunakem. Jméno vítěze bude oznámeno 5. září.

-čtk-