Oblastní nemocnice Náchod. Foto: nemocnicenachod.cz

Nemocnice Královéhradeckého kraje zvýšily loni zisk na 203 milionů korun

Nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje za rok 2021 vykázaly zisk více než 203 milionů korun. Proti roku 2020, kdy v součtu měly zisk více než 96 milionů korun, vylepšily své hospodaření o více než 107 milionů korun. Holdingu to pomohlo vyrovnat ztráty z minulých let, řekla dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

Meziročně se podle holdingu podařilo uhradit zbývající ztráty minulých let, které v roce 2020 činily za všechny krajské nemocnice téměř 85 milionů korun.

„Zejména díky mimořádným příjmům nemocnic z testování a očkování proti covid-19 a kompenzačním mechanismům Ministerstva zdravotnictví ČR hospodařily loni krajské nemocnice s kladným výsledkem. Celková bilance umožňuje nemocnicím uhradit především ztráty minulých let, doplnit rezervní fondy pro posílení kapitálové stability a doplnit sociální fondy pro zaměstnance nemocnic,“ uvedla Chytilová.

Výsledek hospodaření nemocnic byl výrazně podpořen také výší podpory poskytované Královéhradeckým krajem ve vyrovnávacích platbách za plnění závazku veřejné služby. Krajská dotace nemocnicím loni klesla na 236 milionů korun z předloňských 294 milionů korun.

Nejlepšího ekonomického výsledku v loňském roce potvrzeného auditorskou společností a schváleného valnou hromadou nemocnic dosáhla Oblastní nemocnice Náchod, která vykázala pozitivní hospodářský výsledek po zdanění 181 milionů korun. Následuje trutnovská nemocnice s kladným hospodařením ve výši 15,4 milionu korun, Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem, jejíž výsledek je 3,7 milionu korun a Oblastní nemocnice Jičín s výsledkem 3,3 milionu korun.

Podle Chytilové se za poslední tři roky u krajských nemocnic podařilo postupně snižovat a následně zcela vyrovnat ztráty minulých let v celkovém objemu 171 milionů korun.

„Oblastní nemocnice Náchod tak za poslední tři roky umazala historické ztráty ve výši 161 milionů korun, Oblastní nemocnice Trutnov ve výši 18 milionů korun a dvorská nemocnice ve výši 6,5 milionu korun. Jičínská nemocnice nebyla v posledních třech letech nakumulovanými ztrátami minulých let zatížena,“ uvedla Chytilová.

Předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Tomáš Halajčuk upozornil na to, že hospodaření nemocnic v roce 2021 odpovídalo trendu patrnému i v jiných krajích.

„Zejména tam, kde bylo možné z hlediska technické a personální vybavenosti navýšit objem služeb spojených s testováním, očkováním, ale i péčí o pacienty s covid-19 a zároveň nebylo nutné výrazně omezit provoz dalších oddělení, vidíme výrazně pozitivní výsledek hospodaření,“ uvedl v tiskové zprávě Halajčuk. To se podle něj týká jen oblastních nemocnic Náchod a Trutnov.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje je akciová společnost, jejímž je Královéhradecký kraj stoprocentním vlastníkem.

-čtk-