Podle dat WHO a UNICEF se proočkovanost dětské populace celosvětově dostala na nejnižší úroveň od roku 2008. Foto: Flickr/SELF Magazine

Pandemie covid-19 narušila očkování dětí a posílila odpůrce vakcinace

Nedůvěra v očkovací látky proti covid-19 se postupně přelévá v nedůvěru vůči očkování jako takovému, včetně rutinní vakcinace v dětí. Důsledkem je klesající proočkovanost a riziko propuknutí závažných infekčních chorob u dětí, které mohly být očkovány, ale nejsou, protože jejich rodiče podlehli zavádějícím nebo vyloženě lživým informacím.

Odmítání očkování jako takového není nic nového. Pandemie covid-19 však odpůrcům vakcinace přinesla řadu impulzů a současně možnost rozšiřovat svou agendu mezi další části společnosti. To ovšem znamená pokles proočkovanosti a spolu s ním i riziko šíření infekčních chorob, které byly doposud díky vakcinaci pod kontrolou.

Profesor David H. Gorski, chirurg, onkolog a popularizátor medicíny postavené na důkazech, popisuje ve své analýze pro portál Science-Based Medicine, širší souvislosti nedůvěry ve vakcíny proti covid-19 a konkrétní negativní dopady na očkovací programy jako takové: „Mnoho lidí začalo věnovat pozornost antivakcinačnímu hnutí během pandemie, protože nebylo možné jej ignorovat. Neuvědomují si však, že odpor k povinnému očkování není nic nového… Konečným cílem celého antivakcinačního hnutí vždy bylo zrušení veškerého povinného očkování, včetně očkování dětí.“

Klesající proočkovanost děti ohrožuje

Podle dat WHO a UNICEF se proočkovanost dětské populace celosvětově dostala na nejnižší úroveň od roku 2008. Podíl dětí, které byly očkovány třemi dávkami vakcíny proti záškrtu, tetanu a černému kašli, což je údaj, který je používán pro porovnání úrovně proočkovanosti, klesl mezi lety 2019 až 2021 o 5 % na 81 %. To znamená, že v roce 2021 celkem 21 milionů dětí nedostalo jednu nebo dokonce více dávek nezbytného očkování, což je o 2 miliony více než předchozí rok a dokonce o 6 milionů více než v roce 2019.

„Toto je velké varování pro zdraví dětí. Jsme svědky největšího trvalého poklesu proočkovanosti u dětí za celou generaci,“ upozornila Catherine Russell, výkonná ředitelka UNICEF, s tím, že pokud se nepodaří dohnat zpoždění v plošné imunizaci dětí, „nevyhnutelně budeme svědky dalších epidemií“.

Pokles proočkovanosti se týkal například spalniček, kdy v roce 2021 nedostalo první dávku vakcíny proti této infekci celkem 24,7 milionu dětí, což je o 5,3 milionu více než v roce 2019. Dalších 15,7 milionu dětí v loňském roce nedostalo potřebnou druhou dávku tohoto očkování. Celkem o 6,7 milionu dětí více než v roce 2019 nedostalo plánovanou třetí dávku vakcínám proti dětské přenosné obrně a 3,5 milionu dětí nebylo očkováno proti HPV.

„Je srdcervoucí vidět, že již druhý rok po sobě ztrácí stále více dětí ochranu proti nemocem, kterým lze předcházet,“ varoval Seth Berkley, epidemiolog a ředitel aliance Gavi, jejíž cílem je zajistit očkování dětem bez ohledu, zda žijí v ekonomicky silných nebo slabých státech. Podle statistik většina dětí, které zmeškaly potřebná očkování během pandemie, skutečně žije v rozvojových zemích, ale pokles proočkovanosti zaznamenaly i země s robustním zdravotnictvím a funkčními očkovacími programy.

Například Asociace amerických lékařských fakult (Association of American Medical Colleges) varuje před tím, že se nedůvěra v očkování může přelít v propuknutí epidemií infekcí, které právě díky vakcinaci byly dlouhodobě pod kontrolou. Podle dat Centers for Disease Control and Prevention (CDC) došlo na národní úrovni k poklesu celkové proočkovanosti dětí předškolního věku o 1 %. „Jedno procento může znít jako nic, ale není to nic, ať už z hlediska počtu dávek, nebo počtu dětí,“ říká Kelly Whitener, docentka specializující se na oblast veřejného zdraví na Georgetown University McCourt School of Public Policy’s Center for Children and Families.

Očkování jako roznětka vzteku rodičů

Podle profesora Gorskiho pandemie přinesla zesílení nedůvěry rodičů vůči jakýmkoliv vakcínám, nejen proti covid-19. Navíc to, že by jejich děti nyní měly podstoupit libovolné očkování, se pro některé z nich stává zdrojem vzteku či odporu vůči státu, kdy mají pocit, že během pandemie „vláda překročila hranice“, a nyní podléhají dojmu, že je jim očkování dětí vnucováno. U některých amerických rodičů pak vlivem šíření konspiračních teorií navíc rezonuje narativ, že „vláda jejich dětem vnutí očkování proti covid-19 pod záminkou, že je očkuje proti něčemu jinému“.

„Nikdy bych nečekal, že budu obviněn z toho, že se snažím očkovat vakcínou proti covid-19, když tvrdím, že podávám vakcínu proti poliomyelitidě,“ popsal regionálnímu americkému deníku Bridge Michigan Kerry Ott, zástupce místního úřadu pro veřejné zdraví. Podle něj existuje skupina lidí, kteří pevně věří konspiracím o očkování a odmítají jakékoliv zpochybňování své víry. I tento americký stát zažívá největší pokles dětské proočkovanosti za celé poslední desetiletí.

A nejde jen o stát Michigan. Před třemi měsíci portál POLITICO zveřejnil analýzu poklesu proočkovanosti, která souvisí s nárůstem aktivity odpůrců očkování, pro něž se pandemie stala příležitostí k tomu šířit své postoje, kdy volají po „svobodě“ či „ochraně rodičovských práv“.

„K rodičům, kteří váhali ohledně očkování svých dětí před pandemií, se nyní přidali další, kteří si myslí, že vláda krizi zvládla špatně, a nyní požadavek na očkování dětí proti covid-19 považují za přehnaný zásah do jejich práv či jsou vystaveni dezinformacím o očkování,“ vysvětlila profesorka Rupali Limaye, která působí na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health a věnuje se právě problematice očkování.

Jednoduše řečeno, rodiče, kteří jsou naštvaní na vládu a cítí frustraci z posledních let pandemie, nedůvěřují státu, tedy ani jeho požadavkům v oblasti vakcinace. Obracejí se pak na jiné zdroje informací, včetně těch dezinformačních. „Hledají na sociálních médiích, kde dezinformace převažují nad ověřenými informacemi,“ dodala. Důsledkem podle ní budou ohniska infekčních chorob, jejichž propuknutí by bylo možné předejít.

„Byly časy, kdy jsem naivně věřil, že velké šíření choroby, které lze předcházet očkováním, přiměje váhavé a odpůrce očkování k tomu, aby pochopili význam vakcinace, a zatlačí dezinformace zpochybňující očkování do pozadí. Už dávno před pandemií jsem pochopil, jak naivní jsem byl, když jsem zažil několik epidemií různých infekcí… Pak přišel covid-19, který jen v USA zabil více než milion lidí a desítky miliony lidí po celém světě, ale nejen, že to neztlumilo dezinformace o očkování, ale naopak je posílilo,“ konstatuje profesor Gorski.

Ludmila Hamplová