Ilustračné foto: Pixabay

Slovenská vláda navrhuje lékařům zvýšení platů, odboráři vyzývají k výpovědím

Slovenská vláda představila návrh na zvýšení platů nemocničních lékařů, podle něhož by se jejich mzda od příštího roku mohla zvýšit v průměru o 556 eur měsíčně. Podle odborářů však zvýšení platů bylo pouze jedním z osmi požadavků, s nimiž se na vládu obrátili. Předseda Lékařského odborového sdružení (LOZ) Peter Visolajský tak vyzval lékaře, aby podávali hromadné výpovědi.

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský uvedl, že vláda si uvědomuje vážnost situace ve zdravotnictví, ale všechny změny nelze provést rychle a skokově. Na mnoha se podle něj ještě pracuje, ale budou co nejrychleji představeny. „Ubezpečuji, že i ostatní požadavky LOZ jsou z naší strany akceptovány a budou zapracovány do legislativy nebo dalších opatření ministerstva zdravotnictví. Nejvíce bolestivým tématem je právě oceňování zaměstnanců. Představili jsme návrh na stabilizaci stavu zdravotních sester, připravili jsme návrh i pro lékaře a zdravotnické záchranáře,“ řekl Vladimír Lengvarský.

Mzdový automat, vyšší koeficient i odpracované roky

Zvolený přístup zvýhodňuje lékaře po studiu, kdy se jim zvyšuje platový koeficient z 1,25 na 1,40 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství. Budou se započítávat i roky praxe. Průměrný růst mzdy lékaře je podle ministra zdravotnictví 16 procent, tedy 556 eur (zhruba 14 500 korun), čímž se průměrný plat lékaře v ústavní zdravotní péči dostane na 4000 eur (zhruba 102 000 korun). Dodal, že všechny požadavky LOZ, kterých je osm, nelze splnit hned, ale připraví harmonogram plnění.

Igor Matovič, ministr financí, připomněl, že na základě mzdového automatu se budou všechny platy zdravotníků příští rok zvyšovat o 6,88 procenta. „Na porovnávání jsme použili platy lékařů v České republice, kam nejčastěji slovenští lékaři odcházejí pracovat. Nejen že jsme chtěli být konkurenceschopnější, ale chtěli jsme být ještě lepší,“ konstatoval Igor Matovič.

Zvyšování platů se bude týkat atestovaných i neatestovaných lékařů. „Kromě zmíněného zvýšení koeficientu z 1,25 na 1,40 navrhujeme i jedno procento za každý odpracovaný rok, až do výše 20 procent. Čili po 20 letech bude na 160 procentech průměrného platu v národním hospodářství. Takových platových podmínek by neatestovaný lékař dosáhl v ČR až po 31 letech praxe,“ dodal ministr financí. Ohodnocení atestovaných lékařů se odvíjí na základě 2,3 násobku průměrné mzdy. I u nich bude platit každoroční zvýšení o jedno procento.

U záchranářů stejná filozofie zvyšování

Vladimír Lengvarský připomněl, že i při návrhu na zvyšování platů zdravotnickým záchranářům postupovali podle podobné filozofie jako při platech lékařů a sester. Zvýší se i základní koeficient a přibude oceňování podle délky praxe. Průměrný nárůst by měl být 295 eur (zhruba 7 500 korun) měsíčně. Podle jeho slov si plně uvědomuje důležitost zdravotních záchranných služeb a třeba je řešit i systémové změny, na kterých prý na ministerstvu intenzivně pracují. Týkají se nákupu sanitek, rekonstrukce stanic záchranné služby či vybudování nové sítě.

„Nabídka, kterou jsme dali, nereflektuje jen to, co záchranáři chtěli, ale zároveň zohledňuje, že jsme akceptovali roky praxe a stejně jsme si povídali o dalších věcech, které musí následovat, jako systémové změny v rámci reorganizace celé záchranné zdravotní služby,“ připomněl ministr zdravotnictví. Igor Matovič dodal, že se při platech záchranářů zvýší základní koeficient z 1,05 na 1,08, zároveň přibude jedno procento za každý odpracovaný rok.

Výzva k hromadným výpovědím

Zástupci lékařských odborů se po jednání na vládě vyjádřili jednoznačně. „Zase byl prezentován jen jeden jediný bod. I kdyby tento jeden bod byl splněn na 100 procent, nic se tím nevyřeší, neboť podstatných je osm našich bodů. V tuto chvíli jsme k našim bodům, z nichž jsou možná některé ještě důležitější než platy, nedostali žádný postup, jak se jim bude vláda věnovat,“ řekl Miroslav Mendel, místopředseda LOZ.

Peter Visolajský uvedl, že vládu žádali, aby zastavila kolaps slovenského zdravotnictví, který podle něj reálně hrozí. „Nežádáme nic jiného. Jen aby vláda dělala svou práci a zajistila občanům fungující zdravotnictví. Nemáme jinou možnost než podat hromadné výpovědi, proto vyzývám všechny lékaře ve slovenských nemocnicích, aby se k nám přidali. Dobrý lékař nemůže nečinně přihlížet, jak tento kolabující systém ubližuje pacientům,“ uzavřel předseda LOZ.

Jozef Brezovský