Dobrovolníci Amelie. Foto: Amelie z.s.

V Liberci pomohou rozptýlit onkologické pacienty dobrovolníci

Do Krajské nemocnice Liberec začnou docházet dobrovolníci, kteří se pokusí zpříjemnit onkologickým pacientům čas, jenž musí trávit ať již v ambulanci, či na lůžku. Do dobrovolnického programu spolku Amelie, nabízejícího psychosociální pomoc pro onkologicky nemocné a jejich blízké, se může zapojit kdokoli starší 18 let, informovala Amelie v tiskové zprávě.

Dobrovolník Amelie v Krajské nemocnici v Liberci může působit na lůžkovém oddělení onkologie, kde pomůže rozptýlit onkologické pacienty. Dobrovolník může například rozdávat tiskoviny, křížovky, předčítat pacientům, tvořit s nimi či se projít po oddělení. I obyčejné popovídání a přítomnost dává pacientům na chvíli zapomenout na nemoc a trápení,“ říká koordinátorka dobrovolníků Amelie v Liberci Jitka Pavlatová. Další možností uplatnění dobrovolníka je fungování na ambulanci onkologie, kde předává pacientům informace a nabízí nápojový servis při čekání. Do podpory onkologicky nemocných se lze zapojit i jako lektor či pomoci v samotném Centru Amelie.

Dobrovolníkem může být každý, kdo dosáhl zletilosti a má chuť a čas se zapojit. „Díky dobrovolnictví jsem zažila spoustu krásných setkání a příběhů plných obyčejných věcí, ale i životní moudrosti. S nemocnými se často od srdce jak smějeme, tak pláčeme. Někdy to nejsou lehké okamžiky, jsou však velmi opravdové,“ říká jedna ze stávajících dobrovolnic Amelie. Kromě jedinečné zkušenosti získá dobrovolník i školení v oblasti dobrovolnictví a onkopsychologie, pojištění, pravidelnou supervizi, metodické vedení, další vzdělávání a zázemí profesionální neziskové organizace s odborným know-how.

Amelie není v tomto směru nováčkem. Dobrovolnický program Amelie vznikl již v roce 2007 a aktuálně funguje v Praze, Olomouci, Hradci Králové a ve středních Čechách. Je specifický tím, že se zaměřuje na úzkou oblast onkologie, a zároveň nabízí účast i lidem, kteří sami s onkologickým onemocněním mají zkušenost.

-sed-