Foto: Pixabay

Ve Švýcarsku začne pokus s prodáváním marihuany pro rekreační užití v lékárnách

Ve Švýcarsku začne 15. září první pokusný projekt s prodejem marihuany a hašiše v lékárnách pro rekreační užití. Ohlásily to místní úřady. V lékárnách v Basileji budou k dispozici čtyři druhy produktů z marihuany a dva z hašiše. Cílem je otestovat alternativu k černému trhu s drogami, informovala švýcarská média.

Pilotní projekt s legálním prodejem marihuany začne v polovině září v kantonu Basilej-město, který má zhruba 200.000 obyvatel. Bude se ho moci zúčastnit 370 dospělých, kteří už konopné výrobky konzumují. To budou muset prokázat vzorkem moči. Vybraní zájemci si budou moci kupovat zmiňovanou návykovou látku v devíti vybraných lékárnách, kde bude gram stát osm až 12 franků (205 až 310 korun). Měsíční množství, které si budou moci účastníci programu koupit, však bude omezené. Každých šest měsíců pak budou muset vyplnit dotazník úřadů.

„Byli bychom raději, kdyby spotřeba konopí byla nulová, ale represivní politika nevedla k trvalému poklesu užívání této látky,“ uvedl vedoucí zdravotnictví v kantonu Basilej-město Lukas Engelberger. Pilotní projekt má vyhodnotit dopady legálního prodeje na zdraví spotřebitelů a jejich chování. Spolupracuje na něm i místní univerzita a fakultní nemocnice.

Švýcarsko schválilo v loňském roce zákon, který obdobné projekty umožňuje. Podle švýcarského tisku se očekává spuštění testovacích programů také v Curychu či Lausanne.

Jako první na světě povolila volný prodej marihuany pro rekreační užití v lékárnách v roce 2017 Uruguay. Prodej marihuany pro rekreační účely je povolen od roku 2018 i v Kanadě. Řada zemí včetně Česka umožňuje prodej výrobků z konopí pouze pro léčebné účely.

-čtk-