K problémům s personálem přibude na podzim ještě zvyšování energií, které se podle KOS bude v zařízeních řešit i na úkor personálu. Foto: Pixabay

Zařízení sociálních služeb na Slovensku mohou mít vážný problém s personálem

Od září bude na Slovensku pokračovat odliv pracovníků, zejména pečovatelek ze zařízení sociálních služeb (ZSS). Upozorňuje na to Komora pečovatelek Slovenska (Komora opatrovateliek Slovenska – KOS), podle které mají poskytovatelé problémy s personálem dlouhodobě, ale během letních měsíců, kdy si mnohé pečovatelky čerpaly dovolené a byly plně vytíženy, se potíže ještě znásobily a bylo velmi náročné sestavit služby.

K problémům s personálem přibude na podzim ještě zvyšování energií, které se podle KOS bude v zařízeních řešit i na úkor personálu. „Dlouhodobě upozorňujeme na katastrofální mzdové ohodnocení, kde pečovatelky často dlouhodobě, některé i celoživotně, pracují za minimální mzdu. Denně některé z nás celkově zvednou několik tun, což se logicky odrazí na jejich zdraví a po čase potřebují samy pomoc, často i jako invalidé. Děláme práci ve veřejném zájmu na úkor našich rodin. Tak jako zdravotníci, i my už toho máme obrazně plné zuby,“ upozorňuje Dana Grafiková, předsedkyně KOS.

Upozorňuje, že pečovatelky však za minimální mzdy práci za všechny určitě nebudou zvládat. Už nyní, podle Dany Grafikové, často provádějí úkony, na které nemají kompetence. „Jsme vděčné za jednorázových 500 eur, které mají být vyplaceny v nejbližších měsících, ale to nepokryje zdražování za osm měsíců. Není to systémová změna, a vzhledem k podmínkám vyplacení odměny je opět mnohé chůvičky nedostanou, protože podmínky vyplacení jsou stejně jako v předchozích odměnách naformulovány jako odměna za setrvání u zaměstnavatele, nikoli jako odměna za práci,“ připomíná Dana Grafiková.

Dlouhodobá péče potřebuje reformu

Podmínkou vyplacení odměny je totiž pracovní poměr u zaměstnavatele do 31. srpna 2022, ale mnohé pečovatelky nezvládly situaci a odešly ze zařízení již v létě. „Tento nespravedlivý model připomínkujeme už od první vlny covidu, bohužel bez úspěchu. Také máme obavy, že jednorázovou odměnu mnozí zaměstnavatelé vyplatí až před vánočními svátky, jako vánoční odměny,“ tvrdí předsedkyně KOS.

Dlouhodobá péče podle KOS potřebuje reformu v souvislosti s poskytnutím příspěvku na péči, podle stupně odkázanosti přímo příjemci s navázáním příspěvku na péči přímo pro příjemce sociálních služeb. Tento systém finančně posílí příjemce dlouhodobé péče. „Funguje ve všech okolních zemích, v Česku, Německu, Rakousku. Má ho v Programovém prohlášení vlády i slovenská vláda, avšak nic se neděje. Systém potřebuje změnu, jinak zkolabuje a bude to velmi rychle. Spoléhat na empatii a odpovědnost pracovníků v sociálních službách se donekonečna nedá,“ uzavírá Dana Grafiková.

Jozef Brezovský