Radní hlavního města pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě, vpravo) a ředitelka organizace Dům tři přání Miroslava Flemrová při otevření nového Centra duševního zdraví. Foto: Tomáš Princ

Děti s duševními problémy mohou v Praze využít nového Centra duševního zdraví

Děti s potížemi duševního zdraví mohou v Praze využívat služeb nového Centra duševního zdraví (CDZ). Pomoc jim v zařízení bude poskytovat tým složený mimo jiné z dětského psychiatra, psychologa, rodinného poradce a sociálních pracovníků. Službu zajišťuje s podporou pražského magistrátu nezisková organizace Dům tří přání. Tým fungoval od roku 2020 v pilotním režimu. Novinářům to dnes sdělily radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě) a ředitelka organizace Dům tři přání Miroslava Flemrová.

Cílem CDZ, které nyní sídlí v Korunovační ulici v Praze 7, je mimo jiné pomoci dětem a mladým lidem předcházet rozvoji duševního onemocnění a zvyšovat kvalitu života dětí a adolescentům s diagnostikovaným duševním onemocněním. Podpory od týmu se dostane i rodinám klientů.

Dnes otevřené CDZ je jedinou zdravotně-sociální službou tohoto druhu v Praze a třetí v Česku, uvedla v tiskové zprávě manažerka propagace a komunikace organizace Dům tří přání Iveta Bajerová. Služba je poskytována bezplatně pro klienty do 18 let věku s trvalým bydlištěm v Praze. Na CDZ se mohou obracet pracovníci sociálních či zdravotnických služeb, ale i školy nebo rodiče. Pomoc bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění, dotací a grantů. Podpora týmu je podle informací na webu organizace časově omezena na tři až šest měsíců.

Za dva roky pilotního provozu činnosti týmu se podle ředitelky Flemrové ukázalo, že služba potřebná a velmi vyhledávaná. Důvodem je podle ní vzrůstající počet klientů cílové skupiny a nedostatek dětských psychiatrů a psychologů. Nejčastějšími klienty byly děti, které se potýkaly s úzkostmi, depresí, poruchami příjmu potravy či měly sebevražedné tendence.

Činnost centra podpořil pražský magistrát udělením dotace 888.000 Kč. Podle radní Johnové, v jejíž gesci je sociální politika a zdravotnictví v metropoli, Praha svou finanční podporou CDZ navazuje na ministerstvo zdravotnictví. To podporovalo pilotní projekty, s jejichž koncem ale podle Johnové podporu ukončilo.

„V pilotním režimu otestovaná služba by velmi chyběla, proto jsme se rozhodli tento unikátní tým pečující o duševní zdraví dětí a mladých lidí dále rozvíjet,“ řekla.

Dům tří přání je nestátní nezisková organizace, jejímž posláním je pomoc dětem a jejich rodinám v náročné životní situaci. Poskytuje terapeuticky zaměřené služby ohroženým dětem, které trápí například rodičovské konflikty, krize v rodině, neshody s vrstevníky, traumatické zážitky či duševní onemocnění. Organizace byla založena v roce 2001. V roce 2021 jejích služeb využilo 623 rodin, vyplývá z výroční zprávy organizace.

-čtk-