Dostupnost onkologické péče je jedno z hlavních zdravotnických témat českého předsednictví v Radě EU. Foto: Úřad vlády ČR

Dostupnost a kvalita léčby rakoviny by měla být v zemích EU stejná, řekl Válek na úvod setkání ministrů EU

Kvalita a dostupnost léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie. Na úvod neformálního jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze to řekl český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zajistit by to mělo propojení center léčby do spolupracující sítě a srovnatelné programy včasného záchytu různých druhů nádorových onemocnění. Dalším tématem jednání ministrů bude pomoc válkou zmítané Ukrajině a očkování. V této souvislosti uvedla ředitelka Evropské lékové agentury (EMA) Emer Cookeová, že vakcíny proti covidu-19 upravené na nové varianty viru se v některých zemích distribuují už tento týden.

„Chceme obyvatelům EU nabídnout stejnou kvalitu péče v různých zemích, stejné standardy a definovat také léčebné protokoly,“ řekl Válek. Během několika let by pak měla vzniknout síť evropských onkologických center, která by měla úzce spolupracovat.

Česká republika chce ostatní evropské země inspirovat v programech včasného záchytu nádorových onemocnění. K vyšetřování rizika rakoviny prsu, děložního čípku, tlustého střeva a konečníku a od letoška i plic by také v ČR mohly přibýt další. „Začali jsme debatovat o screeningu rakoviny prostaty, je třeba ho začít jako evropský program. My jako Česká republika chceme připravit standardy a nabídnout je Evropské unii,“ doplnil Válek.

Ve spolupráci s odbornými lékařskými společnostmi by podle Válka měly brzy vzniknout nové standardy těchto vyšetření, protože poslední pocházejí z roku 2003. V různých zemích unie navíc lidé mají možnost nechat se vyšetřovat na různé druhy rakoviny, což by se podle Válka mělo sjednotit.

Na jednání se on-line připojí také ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško. „Co se týče Ukrajiny, chceme zvýšit kvalitu péče na Ukrajině včetně některých změn, které se týkají vzdělávacího systému,“ řekl Válek. Podle něj je třeba zajistit, aby lidé léčení jako uprchlíci v evropských zemích dostali stejnou péči i po návratu do vlasti. „Budeme diskutovat i s ukrajinským ministrem zdravotnictví, co od Evropské unie potřebují,“ dodal.

Dalším tématem jednání ministrů je očkování. „Chceme podporovat všechny typy vakcinace, není to jenom covid, ale všechna další infekční onemocnění. Chceme evropským obyvatelům nabídnout široce dostupné očkování zdarma a nejaktuálnější typ vakcíny,“ doplnil.

Součástí neformálního setkání ministrů bude jednání zástupců řídicí rady evropského Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) s výrobci vakcín na covid-19, firmami Moderna a Pfizer/BioNTech. Unie chce změnit smlouvy tak, aby nemusela dál odebírat miliony dávek vakcín, které nepotřebuje, a mohla nastavit do budoucna jiný systém. „Jsem si jistý, že máme s farmaceutickým firmami stejný cíl, a to zajistit evropským občanů levné a široce dostupné vakcíny a jejich nejnovější typ,“ řekl k tomu ministr Válek.

Nové covidové vakcíny budou již tento týden

„Máme na programu diskusi o covidu-19 a o tom, jak by členské státy a my všichni měli být připraveni na to, co by mohlo přijít v následujících měsících. Budu žádat členské státy, aby dokončily své strategie očkování co nejdříve,“ zdůraznila při příchodu na jednání ministrů komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová. „Máme nyní k dostání nové přizpůsobené vakcíny, očkování zůstává klíčové a potřebujeme co nejrychleji zajistit posilovací dávky i nové očkování pro lidi, kteří ještě nejsou očkovaní tak, abychom byli připraveni, pokud by následující měsíce byly náročné,“ doplnila s tím, že je nutné věnovat pozornost komunikaci a očkovacím kampaním.

Ředitelka Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeová dodala, že vakcíny proti covidu-19 upravené na nové varianty viru se v některých zemích distribuují již tento týden. „V některých zemích už se rozvážejí tento týden,“ řekla. To ostatně na dotaz ČTK potvrdil i předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek, podle něhož by upravené vakcíny měly tento týden dorazit i do ČR.

Podle Kyriakidesové je připravenost důležitá také u opičích neštovic. „Ačkoli vidíme snižující se trend, nechceme přestat být připraveni na to, co by se mohlo stát,“ dodala komisařka s tím, že Úřad HERA zajistil dalších 170.000 dávek vakcín proti opičím neštovicím. Celkem jich nakoupil již 330.000. K 1. září bylo podle dat Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) na evropském území zachyceno přes 18.400 případů v 29 zemích. Česko by podle dřívějších informací mělo z původních 170.000 dávek získat asi 2800, s plošným očkováním se nepočítá.

-čtk-, -sed-

Aktualizováno 7. září 2022, 11:15 hod.