Foto: Public Domain Pictures

NSS potvrdil pokuty za 1,79 milionu Kč pro sedm zdravotních pojišťoven

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokuty v celkové výši 1,79 milionu korun pro sedm zdravotních pojišťoven, které jim uložil v roce 2019 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách soudu. Pojišťovny pokuty dostaly za chyby v zakázkách na dodávku očkovacích látek v letech 2018 až 2021.

Pokuty dostaly Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna, Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky a Zaměstnanecká pojišťovna Škoda.

„Požadovaly doložení nejméně dvou uskutečněných referenčních zakázek v souhrnné hodnotě alespoň 300 milionů korun, přitom alespoň jedna z nich musela být nejméně za 25 milionů. Tyto reference však byly omezeny pouze na zakázky, jejichž předmětem byla přímá dodávka léčivých přípravků do ordinací praktických lékařů či očkovacích center,“ uvedl dříve úřad.

Nejvyšší pokutu, 600.000 korun, dostala VZP. Poloviční pokutu dostala Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví dostala pokutu 210.000 Kč, Revírní bratrská pokladna 150.000 Kč, Vojenská zdravotní pojišťovna 180.000 Kč, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra 250.000 Kč a Zaměstnanecká pojišťovna Škoda 100.000 korun. Pokuty musely pojišťovny zaplatit v roce 2019, kdy jejich rozklad zamítl tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Pojišťovny se bránily podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, ten ale žalobu loni v březnu zamítl a rozhodnutí ÚOHS potvrdil. Pojišťovny proto podaly kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, ten je nyní zamítl a platnost pokut definitivně potvrdil.

-čtk-