Nemocnice Havlíčkův Brod. Foto: Wikipedie/Pohled111

Odvolací soud potvrdil, že Nemocnice Havlíčkův Brod odpovídá za úmrtí pacientky

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové dnes potvrdil verdikt havlíčkobrodského okresního soudu, podle kterého je Nemocnice Havlíčkův Brod odpovědná za úmrtí Jaroslavy Vencelidesové. Žena v nemocnici v roce 2011 podstoupila operaci žlučníku. Po následných komplikacích, kterým nedokázali zabránit ani lékaři jiných zdravotnických zařízení, v říjnu 2015 zemřela. Nemocnici za to o náhradu nemajetkové újmy zažalovala rodina zemřelé. Proti rozsudku Okresního soudu v Havlíčkově Brodě se odvolala nemocnice. Dnešní rozsudek krajského soudu je pravomocný.

„Rozsudek okresního soudu se potvrzuje,“ řekla předsedkyně senátu krajského soudu Alena Bačinová.

Na soud se v civilní žalobě obrátil manžel pacientky a jejich dva dospělí synové. Každý z nich po nemocnici požaduje 800.000 korun, v úvahu připadá také mimosoudní vyrovnání, řekla ČTK zástupkyně žalobců Lenka Jahelková. Havlíčkobrodský soud v lednu rozhodl o odpovědnosti nemocnice mezitímním rozsudkem (ve věci samé). Nároky pozůstalých by se nyní měl zabývat Okresní soud v Havlíčkově Brodě.

„Dnešní rozsudek potvrdil to, co jsme věděli od samého začátku, že došlo k chybné operaci u mojí manželky v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Vše se potvrdilo,“ řekl dnes novinářům Petr Vencelides.

-čtk-