Foto: Max Pixel

Ekonomické zhoršení s sebou nese nárůst rizika kardiovaskulární morbidity a mortality

Moderní léčebné možnosti u pacientů s vysokou hladinou cholesterolu umožňují dosažení cílových hodnot u většiny léčených pacientů, což je zcela nová realita, která přináší i zlepšení dlouhodobé spolupráce pacienta při léčbě. Většina pacientů by přitom měla být léčena u praktických lékařů ve spolupráci s ambulantními specialisty, až u těžších forem dyslipidemií je na místě centrová léčba, uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Ten zároveň poukazuje na to, že kardiovaskulární morbidita a mortalita souvisí s ekonomickou výkonností každé země.

Jak zlepšit zdraví české populace a snížit kardiovaskulární mortalitu o odbornou společností zamýšlených pět procent do roku 2035?

Tento cíl vyhlášený Českou kardiologickou společností vrací pozornost k faktu, že kardiovaskulární choroby představují stále nejčastější příčinu úmrtí v České republice. Na základě zahraničních zkušeností víme, že i přes významné úspěchy na poli prevence a léčby kardiovaskulárních onemocnění má ČR prostor pro další rozvoj v této oblasti. V rámci prevence případného nárůstu počty nemocných (a následně možného zvyšování mortality) je potřeba sbírat data a na jejich základě vhodně nastavovat léčbu i prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Tato problematika si vyžaduje spolupráci na mnoha úrovních a zapojení různých resortů, jakými je např. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, ale i nevládních a občanských organizací.

Jak a kde by měl být pacient s vysokým cholesterolem nejlépe léčen? Jak dosáhnout větší adherence k léčbě a dosahování cílových hodnot léčby?

Problematika dyslipidemie se týká velké části dospělé populace v ČR, proto její diagnostika a léčba patří do oblasti primární péče. Všeobecný praktický lékař by měl dále spolupracovat s ambulantními specialisty v případech, kdy jsou základní přístupy v poskytovaní zdravotních služeb nedostačující. Moderní léčebné možnosti umožňují dosažení cílových hodnot u většiny léčených pacientů, což je zcela nová realita, která v konečném důsledku přináší i zlepšení dlouhodobé spolupráce pacienta při léčbě a dosahování cílových hodnot léčby. Vzhledem k tomu, že se jedná u většiny pacientů o léčbu v oblasti primární péče, musí být pro pacienta co nejkomfortnější.

Jak by měla vypadat efektivní organizace péče (praktik – ambulantní specialista – specializované centrum)? V čem vidíte limity centrové péče o pacienty s dyslipidémií?

V současné době v ČR neexistují Centra vysoce specializované péče pro léčbu dyslipidemie, která by splňovala náležitosti vysoce specializované centrové péče podle zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů. Existují Specializovaná pracoviště pro léčbu primární hypercholesterolemie a smíšené dyslipidemie, která lze nalézt např. na webových stránkách Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. Specializovaná pracoviště mají význam pro management pacientů s familiárními a těžšími formami dyslipidemií. Ostatní pacienti mají být léčeni lékaři primární péče ve spolupráci s ambulantními specialisty.

Přestože je farmakologická léčba považována za jeden z nejúčinnějších preventivních i terapeutických postupů v oblasti léčby vysokého cholesterolu jsou inovativní léčivé přípravky pro české pacienty omezeně dostupné. Jaké cesty vedou k větší dostupnosti inovací pro české pacienty?

Základním faktem je, že kardiovaskulární morbidita a mortalita souvisí s ekonomickou výkonností dané země, kdy každé ekonomické zhoršení nese poměrně strmý nárůst rizika kardiovaskulární morbidity a mortality. Zavádění novinek do oblasti konkrétní léčby probíhá postupně. Ministerstvo zdravotnictví ČR sleduje v rámci úhrady poskytovaných hrazených služeb nebo léčivých prostředků veřejný zájem na zajištění kvality a dostupnosti hrazených služeb, fungování systému zdravotnictví a jeho stability v rámci finančních možností systému veřejného zdravotního pojištění.

-red-