Mgr. Martina Antošová. Foto: archiv M. Antošové s jejím souhlasem

Když se podaří veřejná soutěž, stavět začneme v příštím roce, říká o výstavbě nové nemocnice v Martině hlavní koordinátorka projektu Martina Antošová

Slovenské zdravotnictví dostane z plánu obnovy přibližně 1,3 miliardy eur. Zatím největší schválené projekty jsou výstavba dvou nových nemocnic. Jedna z nich vyroste také v Martině. Hlavní koordinátorka projektu výstavby nové univerzitní nemocnice v Martině Martina Antošová v rozhovoru pro Zdravotnický deník tvrdí, že když se podaří zrealizovat veřejné zakázky, stavět se začne v příštím roce, nejpozději však ve druhém čtvrtletí. „Jsme všichni nastavení tak, že musíme plnit termíny, ke kterým jsme se zavázali. Věřím, že o finance z plánu obnovy nepřijdeme,“ dodala.

Kdo a kdy rozhodl o tom, že právě Martin je jedním ze dvou míst, kde vyrostou nové nemocnice financované z plánu obnovy?

Rozhodla o tom vláda SR. Ještě na začátku července letošního roku na jednání schválila, že finance z plánu obnovy půjdou přímo na dvě nemocnice, jedna z nich bude přitom v Martině. Předcházela tomu příprava co nejobjektivnější metodiky hodnocení projektů, která měla několik kritérií. Například v jakém stavu připravenosti jsou jednotlivé projekty, zda jsou v souladu s návrhem optimální sítě nemocnic a podobně.

Pomohlo tedy, že projekt martinské nemocnice již byl rozpracován. Kdyby chtěl někdo stavět nemocnici například v Nitře, neuspěl by?

Při rozhodování byl klíčový i čas realizace. Plán obnovy má totiž stanovené milníky, které musí země dodržet a naplnit. Pokud by se nedodrželi, Slovensko by mělo krácené finance z plánu obnovy. V hodnotících kritériích se tedy bralo v úvahu, zda by daný projekt vše stihl. Ale nemohu říci, že by se nevěnovalo všem projektům. Každá nemocnice poslala svůj investiční záměr a všechny se velmi důkladně posuzovaly.

V jaké fázi je momentálně projekt výstavby nemocnice v Martině?

V nejbližších týdnech bychom chtěli vyhlásit veřejnou zakázku na zhotovitele. Trochu nás oproti původnímu plánu zdrželo, že jsme museli dělat precertifikaci na takzvanou environmentální udržitelnost, která je požadována i v plánu obnovy. Na Slovensku se to ale nedělá, proto jsme museli projekt zasílat do Británie. Ztracený čas jsme už ale víceméně doběhli a jsme připraveni vyhlásit veřejnou zakázku. Příští týden by se také měly na pozemku začít realizovat zemní práce a archeologický výzkum.

Jak se v tomto projektu angažuje Žilinský samosprávný kraj?

Žilinská župa nám od začátku byla velmi nápomocná a nakloněná. Absolvovali jsme opakovaná jednání s paní župankou Jurinovou a se šéfkou oboru zdravotnictví paní Pekarčíkovou. Diskutovali jsme i s poslanci zastupujícími Žilinský kraj. Představili jsme jim celý koncept projektu nemocnice a jejího působení v regionu. Všechno jsme se snažili napasovat tak, aby to korespondovalo s potřebami obyvatel v kraji. Věřím, že župa nám ještě při realizaci projektu bude pomáhat. Spolupráce je nezbytná. Nemůžeme si vymyslet něco, co v konečném důsledku nebude podporováno nebo nezapadne do strategie zdravotnictví v kraji. Kromě toho, není to jen o nemocnici, jsou na to napojeny i další aktivity o kterých chceme a musíme se župou komunikovat – vzdělávání zdravotníků, doprava a podobně.

Z čeho se platí vypracování projektu na novou nemocnici, protože peníze z plánu obnovy to sice pokrývají, ale vyplácejí se až dodatečně?

Pracujeme metodou „design and build“. To znamená, že dodavatel, který vzejde ze soutěže, bude připravovat i projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Část z projektové dokumentace připravujeme i sami, jelikož se nám podařilo navýšily personální kapacity a máme své projektanty. Snažíme se tak urychlit realizaci projektu.

Nebude problém najít projektanta, který to udělá včas a kvalitně?

Základ, který je v projektu nejtěžší, takzvaný medicínský plán, už máme hotový. To, co už máme, je rozpracováno velmi detailně. Projektanta jsme v první fázi vybírali soutěží, což bylo super řešení a šli bychom do toho opět. Nyní je třeba stávající dokumentaci pro územní povolení kvalitně dopracovat zejména z pohledu profesí. To znamená, že se musí detailně vyřešit zejména technické záležitosti jako například vzduchotechnika, voda, elektrika a mnohé jiné.

Daň z přidané hodnoty (DPH) za práci na výstavbě se ale z plánu obnovy proplácet nebude. Odkud na to nemocnice vezme peníze?

Finance na pokrytí DPH jsou samostatně vyčleněny v rozpočtu na plán obnovy a budeme si ji uplatňovat podle pravidel. Jinak řečeno, financování nemocnice je rozčleněno na peníze z plánu obnovy a z indikativního rozpočtu na DPH.

Mohou se peníze z plánu obnovy použít i na vybavení nové nemocnice v Martině?

Ano. Nemocnice je schválena v provedení ‚full fit out‘. To znamená, že finance z plánu obnovy pokryjí stavbu, ale také vybavení nemocnice a technologie. Ve finále tak vyroste plnohodnotná nemocnice. Naší ambicí ale je, aby byla i vědecko-výzkumná. Některé speciální technologie, které netvoří nemocniční standard, budeme ještě dokupovat a hledat na to zdroje. Ale nejde o technologie, které by měly vliv na poskytování základní léčebně preventivní péče.

Kde vlastně vyroste nová nemocnice? Bude to jen jedna budova?

Vyroste v lokalitě Velká hora, v současnosti je tam pole vedle lékařské fakulty. Nemocnice bude stavěna jako monoblok, tedy půjde o jednu budovu, která bude mít i samostatný podzemní parkovací dům.

Jaké bude její vybavení?

V podstatě se do ní kompletně přestěhuje „stará“ nemocnice. Rozsah zdravotní péče, který poskytujeme ve stávající nemocnici tak bude zachován v plném rozsahu. V nové nemocnici plánujeme zvýšení počtu diagnostických, operačních a jiných léčebných postupů, čemuž je přizpůsoben celý design včetně vybavení. Plánujeme také oddělení, která v současnosti v nemocnici neexistují. Jedná se o několik oblastí, po kterých je vysoká poptávka. Konečně budeme mít například moderní centrální urgentní příjem. Uvažujeme také s opravdu unikátními technologiemi. Už jsme zmiňovali např. 7teslové MR ale budou tam například i robotické přístroje.

Je v regionu dopravní infrastruktura v takovém stavu, aby se každý, kdo to bude potřebovat, dostal do nové nemocnice včas?

Dopravní infrastruktura v oblasti je opravdu katastrofální. Stačí projet několikrát po cestě pod Strečnem, kde bývají zácpy. Ale ty bývají i z jiných stran, například směrem od Banské Bystrice na Martin. Určitě by pomohlo, kdyby se konečně dobudovala dálnice a rychlostní silnice R3. I komunikace nižší třídy jsou již za hranicí své kapacity a jsou přetížené. Nám by pro začátek stačil i východní obchvat města Martin. Nemyslím si, že by se pacient nedostal do nemocnice včas, ale i takové situace se někdy stávají a musíme udělat vše pro to, aby k nim nedocházelo. Pacienti budou do nemocnice transportováni také pomocí helikoptéry. I v současnosti nám tak vozí pacienty, kteří potřebují akutní péči.

Zdravotnictví momentálně žije tématem hromadných výpovědí lékařů. Máme jich v zemi dostatek na to, aby zaplnila volná místa v nové nemocnici?

Nemyslím si, že to bude problém. Požadavky lékařů byly komplexnější a na jejich vyřešení je zapotřebí čas. V naší nemocnici dalo výpověď asi 40 lékařů, přičemž řada z nich to udělala více ze solidárnosti k Lékařskému odborovému sdružení, než z reálného přesvědčení odejít z nemocnice. Většina lékařů neodchází kvůli platu, ale spíše pro nevyhovující pracovní podmínky, systém práce či pro omezené možnosti v zavádění nových, moderních postupů. Problém je zefektivnit práci, protože jsou přetíženi byrokracií, chybí zdravotní sestry a podobně. A to nemluvím o stavu zdravotnické infrastruktury. Mnohem větší problém vidím při zajišťování sester a ostatních zdravotnických profesionálů. Věřím však, že pokud se nám podaří vytvořit úplně jiný, lépe fungující systém, lékaři či sestry neodejdou. Budeme se snažit motivovat i Slováky pracující k zahraničí k návratu domů. V současnosti již připravujeme projekt, který ukáže lékařům a personálu, jak se věci přechodem ze staré do nové nemocnice zlepší.

Kdy se začne stavět a kdy je předpokládaný termín dokončení?

Když se podaří zrealizovat veřejné zakázky, stavět se začne v příštím roce, nejpozději bychom měli začít ve druhém čtvrtletí. Dokončení je naplánováno do poloviny roku 2026. Je to vražedný termín, ale renomované stavební firmy nám potvrdily, že je uskutečnitelný. Největší problém jsou veřejné zakázky.

Mohou veřejné zakázky trvat déle než samotná výstavba?

Doufám, že ne. Ale je třeba říci, že soutěž někdy může trvat měsíce až roky. Řízení zdržují například námitky uchazečů. Nikdy nevíte, co se v procesu stane. Věřím, že to uděláme dobře. Na veřejné zakázky máme zasmluvněného profesionála a spoléháme na jeho odbornost a zkušenosti. Nikdy to ale při veřejné soutěži nedokážete předvídat dopředu.

Jaké termíny musíte stihnout v rámci podmínek vyplacení peněz z plánu obnovy?

Stoprocentně musíme stihnout první kvartál 2024, kdy musí být podepsána smlouva se zhotovitelem prací. To bychom měli stihnout. Stavba musí být dokončena v prvním pololetí roku 2026. Netroufám si přesně říct, co se stane, pokud to nestihneme. Je to ale méně kritický milník než termín pro podepsání smlouvy se zhotovitelem.

Může se stát, že vám na nemocnici nedají žádné peníze z plánu obnovy, pokud nesplníte termín?

V takových intencích zatím neuvažuji. Jsme všichni nastavení tak, že musíme plnit termíny, ke kterým jsme se zavázali. Věřím, že o finance z plánu obnovy nepřijdeme. To by byla katastrofa. Všechny procesy jsou rozjety tak, abychom to stihli a peníze zatím v plánu obnovy máme. Nyní je musíme jen efektivně využít.

Miroslav Homola