Foto: Radek Čepelák

Moderní, účinné metody boje proti závislostem by měly být součástí politik prevence, shodují se evropští ministři zdravotnictví

Čím dál víc se ukazuje, že jednou z věcí, s nimiž by měla být úzce provázána prevence, jsou moderní a účinné přístupy boje proti závislostem. Vedle očkování a screeningových programů hraje klíčovou roli primární prevence závislostí zejména u dětí, a pak sekundární a terciální prevence v oblasti snižování rizik pomocí alternativ u závislých kuřáků, jejichž nemoci přinášejí mimořádnou ekonomickou zátěž (nejen) pro zdravotnictví. Efektivní boj proti závislostem tak je podle evropských ministrů zdravotnictví důležitou součástí politik prevence, což potvrdili na II. ročníku mezinárodního panelu konference Zdravotnického deníku Ekonomika prevence.

„V demokratické společnosti má každý právo dělat chyby, a pokud je demokratická společnost sociální, pomáhá těm, co chybu udělají. Zároveň bychom měli výrazně posílit prevenci. Jsem velmi rád, že se v České republice podařilo navýšit peníze na preventivní programy, a zároveň bych chtěl, abychom využili data, která nám vědci dávají, a k prevenci v Evropě přistupovali jednotně třeba tak, jak se to podařilo u omezení kouření a škodlivosti. Takto bychom měli pokračovat ve všech oblastech,“ uvádí český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Na druhou stranu je podle něj iluzorní, že bychom pomocí zákonů a nařízení mohli vytvořit nekuřáckou, abstinující a zdravě žijící populaci. Proto je potřeba udělat vše pro to, aby každý měl možnost žít zdravě, a lidi o tom přesvědčovat. „Musí to ale být o svobodném rozhodnutí,“ podtrhává Válek.

Vladimír Lengvarský, ministr zdravotnictví Slovenské republiky.

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský jeho slova potvrzuje, a zároveň dodává, že v této otázce hraje velmi důležitou roli také stres. „A kriticky do vlastních řad musím říci, že hodně stresu běžným lidem způsobujeme my, politici. Tomu se budeme snažit předcházet,“ dodává s nadsázkou.

Je třeba zapojit všechny resorty

Důležitost toho, že je v otázce regulace týkající se závislostních látek potřeba postupovat promyšleně, akcentuje ministr zdravotnictví a práce Estonska Peep Peterson. Dokládá to na zkušenostech se snahami o omezování alkoholu, kde Estonsko v minulých letech přistoupilo ke zvyšování daní a skrývání tohoto zboží v obchodech. Výsledkem ovšem bylo, že si lidé začali jezdit pro zásoby do Lotyšska, a někteří ve výsledku pili ještě více – nemluvě o tom, že tak stát přicházel o peníze na daních.

Nyní se proto chce země ubírat směrem, aby byly závislosti včas odhalovány, než dojde k nenávratným škodám. „Existují dotazníky o spotřebě alkoholu a jiných závislostech, které se dávají pacientům. Je tu i model screeningu, což jsou věci, o kterých teď přemýšlíme,“ dodává Peterson.

Peep Peterson, ministr zdravotnictví a práce Estonska.

Lotyšský ministr zdravotnictví Daniels Pavļuts k otázce závislostí podtrhuje, že je třeba se na tuto problematiku dívat komplexně, tedy od kouření přes tvrdé drogy po hazardní hry. A zatímco u některých dnes legálních látek způsobujících škody je na místě debatovat o větší regulaci (která však musí být, jak je vidět na příkladu sousedního Estonska, promyšlená a přiměřená), u dalších, dnes nelegálních látek, které jsou na tom ale co do škodlivosti podobně, není od věci mluvit o možném rozvolnění a dekriminalizaci – což už se v Lotyšsku začalo dít v souvislosti s marihuanou.

Daniels Pavļuts, ministr zdravotnictví Lotyšska (s mikrofonem). vedle něj slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský, vpravo vydavatel ZD Ivo Hartmann.

„Co se pak týče inventáře stávajících metod, měli bychom ty, které příliš nefungují, nahradit podpůrnými a léčebnými mechanizmy, jež lidem skutečně pomáhají. Jde mimo jiné o společenské a komunitní nástroje, které nás nutí, abychom překonali oddělený přístup jednotlivých ministerstev a municipalit, která mají rozdílná financování i motivace. Na tom pracujeme a přenastavujeme náš přístup i politiku,“ přibližuje Daniels Pavļuts.

S prevencí je třeba začít už v dětství

Že je třeba spolupráce všech resortů, potvrzuje také Vlastimil Válek. Ten v otázce prevence (nejen) závislostí akcentuje důležitost toho, aby se začínalo v raném věku. „Je potřeba intenzivní spolupráce napříč resorty. Musí se začít na školách, kdy je třeba vysvětlovat škodlivost. Místo „gladiátorů“, což dnes vrcholoví sportovci jsou, bychom měli podporovat sportování mládeže – ne těch, co jsou sportovně nadaní a šikovní, ale hlavně těch se sklonem k obezitě, které nikdo v profesionálních oddílech nechce. Je také třeba odfiltrovat děti od škodlivin, jako je nikotin,“ zdůrazňuje Válek.

Ministr sociálních věcí, zdravotnictví, péče a ochrany spotřebitele Rakouska Johannes Rauch se konference zúčastnil dálkově.

To potvrzuje i jeho rakouský kolega. „Z dlouhodobého hlediska jsou nejúčinnější opatření, která začínají v raném dětství. Nákladově velmi efektivní jsou zejména opatření pro děti ze socioekonomicky znevýhodněného prostředí a cílená opatření pro vulnerabilní skupiny,“ dodává ministr sociálních věcí, zdravotnictví, péče a ochrany spotřebitele Rakouska Johannes Rauch.

Vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při debatě v kuloárech.

Vydavatelství Zdravotnického deníku děkuje za podporu Mezinárodního panelu generálním partnerům konference Všeobecné zdravotní pojišťovně, společnostem OR CZ, CCA Group a MyCom a partnerům Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovně.

Foto: Radek Čepelák

Michaela Koubová