Foto: Pixabay

Následná a dlouhodobá lůžková péče by měla podle návrhu úhradové vyhlášky dostat desetiprocentní navýšení

Návrh úhradové vyhlášky, která by měla vyjít na konci října, přichází s desetiprocentním navýšením pro následnou a dlouhodobou lůžkovou péči. Díky tomu by snad většina zařízení měla zvládnout zvyšující se ceny energií a dalších komodit. I když není vyloučené, že bude třeba zabrzdit údržbu, investice či odměny, děkují zástupci segmentu ministerstvu zdravotnictví za vstřícný přístup. ZD to řekl ředitel Hamzovy léčebny a reprezentant následné a dlouhodobé lůžkové péče v dohodovacím řízení Václav Volejník.

Ministerstvo v důvodové zprávě uvádí, že by návrh měl přinést osmiprocentní navýšení pro všechny segmenty. Platí to u vašeho segmentu? Pokud ne, jak velké navýšení reálně návrh znamená?

Segment následné a dlouhodobé péče má navrženu výjimku, a to navýšení o deset procent. Psychiatrická pracoviště mají ve svých podmínkách podobnou úroveň. Nevíme ale, jak jednání k úhradám ve vládě skončí. Podle mých informací byl pan ministr a jeho spolupracovníci velmi aktivní ve prospěch zdravotnictví.

Bude toto navýšení stačit na pokrytí nákladů daných zvyšujícími se cenami energií a dalších komodit?

To je na skleněnou kouli. Radši než turbulentní prostředí užívám výraz bláznivé a nepředvídatelné prostředí. Pokud budou naplněny předpoklady a plány vlády, měla by se většina zařízení do těchto prostředků snad vejít. Kritická je úroveň cen všeho, to je jasné.

Pokud navýšení stačit nebude, jak budete postupovat?

Tyto kroky máme bohužel již nacvičeny z minulosti. Zabrzdí se údržba, investice, odměny, vše samozřejmě se zodpovědností na dopady. Vždy se volí nejmenší zlo.

Bude výše úhrad daná návrhem vyhlášky dostatečná na to, aby váš segment v příštím roce udržel kvalitu a dostupnost péče?

Pojem „kvalita a dostupnost péče“ je obsahově poněkud ošidný. Ale nepochybně tomu obecně rozumíme. Jestliže se našim zařízením povede vyjít s výší úhrady, neměla by kvalita a dostupnost zjevně klesat. Jenže příjem v segmentu následné a dlouhodobé péče je závislý na managementu návrhů a překladů. Zde zcela neřiditelně do systému vstupují zdravotní pojišťovny, které umějí „zabrzdit“ návrhy na péči z domácího prostředí a stejně tak mají vliv i nemocnice ve své vlastní politice překladů.

Jak návrh vyhlášky hodnotíte, respektuje požadavky vašeho segmentu, které padly v dohodovacím řízení?

S ohledem na navýšení úhrady pro náš segment, který skutečně dost utrpěl v rámci covidových vln, nutno mluvit o poděkování ministerstvu za přístup.

Má váš segment k návrhu zásadní připomínky?

Ve zdravotnictví, jak známo, nikdy nemůže být ideální stav. Vývoj jde tak rychle dopředu, že se nedají stihnout zavést všechny nové postupy a není na „absolutní všechno“ možno dát dost prostředků. Ale zásadní připomínky nyní mít racionálně nemůžeme. Platí uvedené poděkování.

-mk-