Foto: Pixabay

Návštěvy porodních asistentek si Slovensko z veřejného zdravotního pojištění nemůže dovolit, tvrdí předsedkyně zdravotnického parlamentního výboru Jana Bittó Cigániková

Výbor Národní rady SR pro zdravotnictví doporučil přijetí novelizace zákona č.j. 577/2004 Sb. o rozsahu zdravotní péče hrazené na základě veřejného zdravotního pojištění, jehož cílem je, aby předporodní péči a péči po porodu, tedy v šestinedělí, mohly poskytovat i porodní asistentky v samostatné praxi. To by znamenalo, že na základě veřejného zdravotního pojištění by jim byla tato služba hrazena. Předsedkyně výboru Jana Bittó Cigániková z bývalé vládní strany SaS se při hlasování zdržela. „Myslím, že si to nemůžeme dovolit jak z kapacitních, tak ani z finančních důvodů,“ řekla.

Legislativní normy v současnosti umožňují porodní asistentce odvádět fyziologický porod ve zdravotnickém zařízení ústavní péče. Rodičce umožňují svobodný výběr zařízení, ve kterém porodí své dítě a svobodný výběr lékaře nebo porodní asistentky, kteří ji budou při porodu doprovázet a dohlížet na jeho průběh. Porodní asistentka vykonává i poporodní péči včetně možných návštěv v rodinách šestinedělek. „V těchto případech však až na výjimky absentuje hrazení takové poporodní péče v domácím prostředí z veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí se v důvodové zprávě k novelizaci zákona.

Dvě návštěvy před porodem a dvě po něm

Podle návrhu by bylo nově umožněno plně hradit z veřejného zdravotního pojištění dvě návštěvy porodní asistentky v domácím prostředí ženy během těhotenství, a to za účelem zjištění podmínek v sociálním prostředí, kam přijde po porodu, i pro zjištění toho, zda je připravena k porodu, zda má základní vybavení, které bude potřebovat obecně a podobně. Obsahem návštěv je podle navrhovatelů i psychofyzická příprava žen na porod, poradenství týkající se těhotenství a cvičení, které připraví budoucí maminku na porod. Také ji má připravit na kojení. „Po porodu porodní asistentka navštíví maminku do 24 hodin od návratu do domácností a následně ještě jednou během období šestinedělí. Asistentka pomáhá při problémech s kojením, sleduje zdravotní stav v období šestinedělí a v případě, že vzniknou vážnější problémy, doporučuje okamžité vyšetření u gynekologa,“ konstatuje se v důvodové zprávě.

Právě s hrazením z veřejného zdravotního pojištění má problém Jana Bittó Cigániková. „Víme, jak je napjatá situace ve slovenském zdravotnictví. Neříkám, že není žádoucí, aby se o těhotné ženy a ženy po porodu nebylo třeba postarat. Ale jde o něco, co by mělo být řešeno připojištěním, momentálně je to nadstandard,“ míní předsedkyně zdravotnického parlamentního výboru. Podle dalšího člena výboru, Marka Krajčího (OĽaNO), zdravotní pojišťovny o připojištění příliš nemají. „Návštěva porodní asistentky po porodu se mi zdá jako velmi racionální řešení. Může to dokonce ušetřit finance,“ uvedl Krajčí. Na Slovensku podobné služby ve formě benefitu nabízí jen zdravotní pojišťovna Union. Pojistenka má nárok na zdravotní péči licencované porodní asistentky u ní doma. Ta ji přijde navštívit celkem devětkrát, pětkrát před porodem od 20. týdne těhotenství, dvakrát během období šestinedělí a dvakrát v rámci péče o novorozence v domácím prostředí. Ostatní pojišťovny ale podobný benefit nenabízejí.

Podle předkladatelky návrhu poslankyně Jany Žitňanské (Za lidí), by její návrh mohl do zdravotnictví přilákat další zájemkyně o práci porodních asistentek. Jana Bittó Cigániková poukázala na momentální nedostatek pracovníků ze zdravotnictví ve všech profesích. „Neumíme pořádně zajistit ani léčbu pro ty, kteří ji potřebují. Myslím, že tento návrh zákona je pěkné PR, ale v konečném důsledku to může být katastrofa,“ uzavřela šéfka parlamentního výboru.

Jozef Brezovský

Foto: Pixabay