Foto: Poslanecká sněmovna ČR

Opoziční poslanci kritizují návrh na zrušení monopolu u zdravotního pojištění cizinců

Senátní návrh na zrušení monopolu společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců čelil ve Sněmovně opoziční kritice. Úvodní debatu k novele dnes poslanci ani po více než třech a půl hodinách nedokončili. Kdy se k ní vrátí, není jasné. Předlohu, která také zdvojnásobuje minimální limit pojistného plnění v případě cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku, chtějí opoziční ANO a SPD zamítnout nebo vrátit k přepracování. Hlasovat se o tom bude až v závěru prvního čtení.

Zavedení pětiletého monopolu komerčního pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku pro Pojišťovnu VZP prosadila Sněmovna loni v předvolebním složení. Proti se tehdy stavěly vedle horní komory také ministerstva vnitra a zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven či Hospodářská komora. Po pěti letech by mohly komerční zdravotní pojištění nabízet dceřiné společnosti jakékoli zdravotní pojišťovny.

Autor tehdy schválené úpravy Miloslav Janulík (ANO) poukazoval na to, že bylo nutné vyřešit problém s tím, že cizincům, kteří přijedou do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž mají jistotu, že jim bude proplacena. Podle senátorů je monopol v rozporu s evropským právem. Současný stav je podle Janulíka „rozhodně uspokojivý“. Pojištění není fikce, ale kryje rizika běžného života, uvedl. Spokojeni nejsou podle Janulíka jen ti, kteří „přišli o kšeft“. Poslankyně ANO Věra Adámková označila senátní předlohu za polotovar k diskusi, ale nikoli ke schválení. „Zajímala by mě lobbistická stopa návrhu,“ poznamenal poslanec ANO Radek Vondráček.

Novela má také zdvojnásobit limit

Za pokračování komercionalizace zdravotnictví v režii ODS pokládá senátní snahu o zrušení monopolu poslanec SPD Jan Síla. „Ohromný zisk budou mít komerční pojišťovny a lékařům zůstane opět černý Petr ve formě dluhu,“ míní Síla. Podle Radka Kotena (SPD) je senátní novela „aktivistická“.

Senátor Roman Kraus (ODS) navrhovanou změnu hájil. Předloha podle něho přesně vymezuje pravidla a poskytovatelům zdravotní péče přinese jistotu, že péče bude skutečně zaplacena. „Pojišťovna VZP není obírána o práva a bude dál podnikat ve sféře cestovního zdravotního pojištění. Jen bude mít konkurenci, anebo nebude. Nevíme, jaké produkty vzniknou,“ uvedl. Poslanec ODS Karel Haas komentoval opoziční vystoupení slovy, že nečekal takové lobbování za zachování monopolu.

Senátoři chtějí, aby zdravotní pojištění mohl cizincům poskytovat větší okruh pojišťoven. Návrh počítá se vznikem registru zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů. Registr by zahrnoval vybrané údaje o sjednaném komerčním zdravotním pojištění cizinců, přístup do něj by měla zdravotnická zařízení a v případě potřeby i policie. Novela má cizincům umožnit do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP, což je dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny, a pojistit se u pojišťovny podle vlastního uvážení. Pojišťovny budou podle novely muset obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, který o to projeví zájem. Má to zabránit situacím, že by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn.

Novela má zdvojnásobit limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem. Muselo by být sjednané nejméně na 120 tisíc eur (zhruba tři miliony korun). Autoři předlohy to zdůvodnili tím, že limit se deset let nezvyšoval.

-čtk-