Foto: Pixabay

První slovenské psychiatrické kliniky zavádějí Stromy vzkazů pro pacienty

Letošní Světový den duševního zdraví na Slovensku zaměřuje svou pozornost na humanizaci v psychiatrii. Při této příležitosti byl představen pilotní projekt zavádění stromů upřímnosti a vzkazů pro pacienty na prvních slovenských psychiatrických klinikách univerzitních nemocnic. Projekt vítají odborníci, nemocnice i pacienti. Investovat do humanizace v psychiatrii plánuje i slovenské ministerstvo zdravotnictví.

„Cílem Světového dne duševního zdraví je zvýšit povědomí o otázkách duševního zdraví po celém světě, mobilizovat úsilí na jeho podporu a také akcentovat rovnocennost problematiky duševního zdraví se zdravím tělesným,“ říká v tiskové zprávě Ľubomíra Izáková, hlavní odbornice slovenského ministerstva zdravotnictví pro psychiatrii. Jak dodala, letos se ho rozhodli věnovat podmínkám psychiatrické hospitalizace. „Jde o téma, které je v očích veřejnosti dlouhodobě stigmatizováno. Hodně se o ní mluví, ale zároveň otevírá otázky potřeby humanizace v psychiatrii,“ doplňuje.

Zapojily se nemocnice po celé zemi

Slovenští psychiatričtí odborníci sáhli po mezinárodním a ověřeném modelu bezpečné psychiatrické péče. „Jde o tzv. model Safewards, který zahrnuje několik doporučení pro zlepšení terapeutického vztahu s pacientem. A jedním z nich, který jsme se rozhodli realizovat i na Slovensku, je Strom vzkazů,“ popisuje východiska projektu Martina Dubovcová, předsedkyně Sekce sester pracujících v psychiatrii. Stromy vzkazů pro pacienty zavedly na svých pracovištích první slovenské psychiatrické kliniky univerzitních nemocnic. Projekt spočívá v zanechávání zpráv od pacientů, kteří z oddělení odcházejí. Jejich vzkaz může podle ní velmi pomoci novým pacientům.

„Mnozí pacienti přicházejí na lůžkové oddělení v akutním stavu, stavu hluboké beznaděje a s obavami. Nevědí, co očekávat, své pocity často maskují. Právě vzkazy od předchozích pacientů jim mohou dodat naději a pozitivní nádech tomu, co jim o účelu a přínosech hospitalizace říká personál,“ vysvětluje Dubovcová.

Do projektu se zapojila i Univerzitní nemocnice Bratislava (UNB). „Jsem velmi rád, že patříme mezi první nemocnice, které se rozhodly aplikovat tento inovativní model na našich dvou psychiatrických klinikách. Věřím, že budeme inspirací i pro další nemocnice,“ uvádí Alexander Mayer, ředitel UNB. Kromě UNB se v pilotní fázi do projektu zapojila i Psychiatrická klinika Univerzitní nemocnice v Martině a dvě psychiatrické kliniky Univerzitní nemocnice v Košicích. „Byli bychom velmi rádi, pokud by postupně i na ostatních psychiatrických klinikách a odděleních vyrostly takové stromy,“ vyzývá Ľubomíra Izáková, jedna z iniciátorů projektu.

Jozef Brezovský