Ilustrační foto: Pixabay

Slovenské ministerstvo zdravotnictví reformuje vzdělávání zdravotnických pracovníků

Ministerstvo zdravotnictví SR (MZ SR) pracuje na reformě vzdělávání zdravotnických pracovníků a přijalo několik opatření s cílem zajistit dostatek kvalifikovaných zdravotníků v systému. „Resort zdravotnictví si uvědomuje důležitost změn v oblasti zdravotnického vzdělávání. Intenzivně na úpravách pracuje, aby se podařilo přilákat do zdravotnictví co nejvíce kvalifikované zdravotníky a přispět tak ke zlepšení zdravotní péče,“ uvedla Lenka Dunajová Družkovská, státní tajemnice Ministerstva zdravotnictví SR.

V nejbližších dnech bude podle MZ SR zároveň podepsáno Memorandum o spolupráci při reformě vzdělávání mezi ministerstvem zdravotnictví, lékařskými fakultami, odbornými společnostmi, stavovskými a odborovými organizacemi, které zastupují lékaře, ale i zástupci zaměstnavatelů. Cílem memoranda je na základě odborných podkladů a požadavků z praxe vypracovat změny v oblasti vzdělávání lékařů, které přispějí ke stabilizaci zdravotnického personálu v systému.

Využití budoucích lékařů a sester

Ministerstvo zdravotnictví SR v uplynulém období již zrealizovalo několik změn, které se týkaly, uznávání vzdělání, specializačního studia či certifikační přípravy. Zdravotnická zařízení mohou například během krizové situace v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19 využít k výkonu pracovních činností i budoucí lékaře a budoucí sestry, kteří mohou ve zdravotnických zařízeních pracovat pod dohledem kvalifikovaných odborníků. Zároveň došlo k jednoznačnému definování praktické výuky ve zdravotnických zařízeních – v univerzitních a fakultních nemocnicích se uskutečňuje praktická výuka ve vysokoškolských studijních oborech, specializačních oborech a certifikovaných pracovních činnostech ve všech zdravotnických povoláních. U jiných zdravotnických pracovníků – psychologů, logopedů, léčebných pedagogů, fyziků a laboratorních diagnostiků došlo ke zrušení absolvování povinné šestiměsíční přípravy na výkon práce ve zdravotnictví.

Podle MZ SR bylo upraveno i další vzdělávání zdravotnických pracovníků – specializační studium a certifikační příprava. „Zdravotnický pracovník může po uplynutí zkušební doby požádat svého zaměstnavatele o podání žádosti o zařazení do specializačního studia. Ten po dohodě s pracovníkem podá žádost nejpozději do 30 dnů od jejího doručení,“ tvrdí MZ SR. Je také možné započítávat zdravotní výkony a odbornou praxi absolvované na Slovensku, tak v cizině, a odbornou praxi nad rozsah stanovené týdenní pracovní doby do specializačního studia.

Zjednodušení prokazování ovládání státního jazyka

Vzdělávací instituce dostaly nové povinnosti týkající se specializačního studia ve prospěch zájemců jako například zveřejňování dat specializačních zkoušek pro lékaře a zubní lékaře na následující kalendářní rok na svém webovém sídle či provedení specializační zkoušky v příslušném specializačním oboru pro lékaře a zubní lékaře nejméně ve čtyřech termínech v příslušném kalendářním roce. Nově bude umožněna i opravná specializační zkouška v příslušném specializačním oboru pro lékaře a zubní lékaře v nejbližším termínu, nejvýše dvakrát a nejpozději do dvou let od neúspěšného absolvování specializační zkoušky v řádném termínu. Zdravotnický pracovník může během zařazení do specializačního studia změnit obor nejvýše dvakrát – původně to bylo jen jednou.

Nadále pokračuje program Rezidentského studia, kterým se MZ SR snaží řešit nedostatek všeobecných lékařů pro dospělé a pediatry, jakož i jiných nedostatkových specializačních oborů. Vrací se k původnímu systému financování prostřednictvím vzdělávací instituce, která poskytuje finanční prostředky zaměstnavateli rezidenta. Rozšiřují se důvody k přerušení rezidentského studia o jiné okolnosti hodné zvláštního zřetele. Vzdělávací instituce jsou navíc povinny zasílat seznam absolventů – rezidentů samosprávným krajům.

MZ SR přijalo také změny v oblasti uznávání vzdělání získaného mimo území SR. Zjednodušilo se i prokazování ovládání státního jazyka u cizinců. To znamená, že cizinci, kteří absolvovali doplňující zkoušku v českém jazyce v procesu uznávání kvalifikace získané mimo ČR a cizinci, kteří studium absolvovali ve státním jazyce, nemusí prokazovat ovládání státního jazyka. Během krizové situace z důvodu onemocnění covid-19 lze ovládání státního jazyka prokazovat čestným prohlášením.

Jozef Brezovský