Foto: Pixabay

Slovenské lékárenské řetězce vítají možnost očkovat v lékárnách a deklarují svou připravenost

Asociace provozovatelů síťových lékáren (APSL) na Slovensku vítá připravovanou novelu zákona o lécích z dílny slovenského ministerstva zdravotnictví, která mimo jiné přináší možnost očkování v lékárnách. Tento krok podle nich umožní jednodušší a zároveň bezpečný přístup k očkování pro každého a v konečném důsledku přispěje k vyšší ochraně zdraví celé populace. APSL to uvedla v tiskové zprávě.



Očkování proti chřipce, ale i dalším infekčním onemocněním v lékárnách, je samozřejmostí již minimálně ve čtrnácti zemích Evropy. Zkušenosti ukazují, že tato možnost dokáže v krátké době zvýšit prooočkovanost populace. Slovensko přitom dlouhodobě nedosahuje ani minimální proočkovanosti obyvatel proti chřipce a dalších očkování dospělých jako pneumokoky, herpes zoster nebo černý kašel.

Čekání u lékaře odrazuje

„Z praxe několika evropských zemí víme říci, že očkování je běžnou součástí výkonu přímo v lékárně. Naše lékárny jsou připraveny přijmout zodpovědnost a být ještě více nápomocné v péči o pacienty. Aktuálně před námi stojí ještě dlouhý proces, od legislativní úpravy, přes dovzdělání odborných zaměstnanců lékáren, až po finální zavedení očkování v lékárnách na Slovensku. Ale věříme, že tento krok bude přínosem pro zvýšení prevence a zdraví širší populace,“ řekl Jan Žák, předseda Asociace provozovatelů síťových lékáren na Slovensku.

Jeden z důvodů nízké míry proočkovanosti na Slovensku lze hledat i v poměrně komplikovaném nastavení procesu očkování. Dnes, chce-li se dát dospělý člověk očkovat například proti chřipce, musí kontaktovat svého lékaře a požádat ho o vystavení e-receptu na vakcínu. Následně si musí jít vyzvednout vakcínu v lékárně, uchovat ji v chladničce a znovu jít za svým lékařem, který pacientovi vakcínu aplikuje. Tento proces je často spojen s čekáním v čekárně mezi nemocnými, což mnohé zájemce může odrazovat.

Vize očkování v lékárně je postavena na tom, že by zájemci stačilo přijít do lékárny, kde by mu byla vakcína podána. „Bezpečnost očkování v lékárnách bude zaručena, protože vakcínu bude pacientovi aplikovat odborně způsobilý lékárník,“ ujistil předseda APSL, a dodává: „Cílem očkování v lékárně nemá být nahrazení dnes dostupného modelu, který je spojen s ambulancí praktického lékaře. Vidíme v něm ale obrovský potenciál rozšířit dostupnost a možnosti očkování na Slovensku.“

Lékárník jako odborný zdravotní pracovník

APSL dlouhodobě otevírá diskusi o posílení kompetencí lékárníků jako odborných zdravotních pracovníků. Důležitou roli mohou lékárníci hrát zejména v prevenci a včasném záchytu onemocnění nebo i v managementu farmakoterapie, generické substituci či zabezpečení jednoduchých zdravotnických úkonů.

„Ve více lékárnách už dnes umíme pacientům změřit tlak, zjistit hodnotu CRP, hladinu cholesterolu či skryté krvácení ve stolici nebo provést další preventivní měření. Absentuje však další krok. Například změříme pacientovi tlak, řekneme mu výsledek, v případě potřeby dáme další individuální doporučení, ale tento výsledek již není zaznamenán do karty pacienta. Jeho lékař tak nevidí, že byl na měření v lékárně. Pokud by se podařilo propojit systém, myslím, že by to bylo ve prospěch péče o pacienta,“ uzavírá Jan Žák.

Jozef Brezovský