Foto: Národní ústav dětských nemocí v Bratislavě

V Bratislavě otevřeli dětský psychiatrický stacionář k léčbě poruch příjmu potravy

V Národním ústavu dětských nemocí (NÚDCH) v Bratislavě otevřeli denní stacionář Kliniky dětské psychiatrie Lékařské fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH. Kromě intenzivní léčby dětí s diagnózami poruch příjmu potravy bude také poskytovat pravidelné edukace, podpůrné skupiny a rodinné poradenství pro pacienty a rodinné příslušníky. Pomůže tak urychlit léčebný proces a předcházet destabilizaci zdravotního stavu pacientů.

„Pandemie onemocnění covid-19 či válka na Ukrajině odkryly mnohé nedostatky, mimo jiné i v oblasti psychiatrické péče na Slovensku. I proto se toto téma stalo jednou z priorit resortu zdravotnictví. O to víc jsme rádi, že NÚDCH otevřel dětský stacionář, který určitě bude skvělým příkladem pro další zařízení. Takových stacionářů by mělo v příštích letech otevřeno celkem patnáct, a to nejen pro děti a adolescenty, ale i pro dospělé,“ uvedl ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Podle Petera Bartoňe, ředitele NÚDCH, bude denní stacionář přínosem především pro děti s poruchami příjmu potravy – mentální anorexií a mentální bulimií. „Umožní jim pokračovat v intenzivní léčbě přesto, že už nebudou hospitalizováni na nemocničním lůžku, ale v přirozeném prostředí s menší emoční zátěží pro dítě i rodinu,“ dodal Bartoň.

Menší emoční zátěž ze separace

Pacienty s poruchami příjmu potravy bude na léčebný pobyt do stacionáře odesílat dětský psychiatr po hospitalizaci či přímo z ambulance. Léčba totiž často vyžaduje dlouhodobé hospitalizace. ,,Léčba formou denního stacionáře je pro dítě menší emoční zátěží z nezbytnosti separace. A tím, že část stravování probíhá i doma, rodina se na léčbě mnohem více podílí. Intenzivnější zapojení rodiny a nabytí znalostí, jak mohou svému dítěti v náročných situacích pomoci, je nesmírně důležité i pro pocit kompetentnosti a sebevědomí rodiče,“ řekla Jana Trebatická, přednostka kliniky.

Přínosem bude také předcházení hospitalizacím. U pacientů pod denním odborným dohledem s intenzivní psychoterapeutickou léčbou bude možné stabilizovat případné zhoršení zdravotního stavu dříve než během běžné ambulantní léčby. Pokud bude hospitalizace nezbytná, léčba formou denního stacionáře umožní hospitalizaci zkrátit a na klinice mohou hospitalizovat více pacientů. Existence stacionáře má přínos i pro personál – umožní realizovat léčbu podle nejmodernějších evropských standardů, což přináší satisfakci v podobě adekvátně léčených a v ideálním případě vyléčených pacientů.

Ve stacionáři se nachází pedopsychiatrická ambulance, místnosti pro individuální terapie, psychologická vyšetření, pohovory, psychoedukace a terapie s rodinami. Další součástí je také komunitní místnost, ve které budou probíhat komunity, skupinové terapie, relaxace, ergoterapeutické aktivity, případně pohybové/taneční terapie. Samozřejmostí jsou také prostory pro školu. Nachází se zde také kuchyňka s jídelnou s možností nácviku přípravy vhodných jídel a zdravého postoje k jídlu. Výhodou je prostor pro arteterapeutickou dílnu, v níž pacienti budou mít možnost využít svůj kreativní potenciál.

Jozef Brezovský