Kandidát na post předsedy Nitranského samosprávného kraje Branislav Becík. Foto: archiv Branislava Becíka

V Nitranském kraji musíme od základu vybudovat fungující zdravotnictví, říká kandidát na župana Branislav Becík

Slováci budou poslední říjnovou sobotu ve volbách vybírat starosty, primátory, lokální poslance i předsedy samosprávných krajů. O post předsedy Nitranského samosprávného kraje (neboli župana) chce zabojovat i Branislav Becík z mimoparlamentní strany Hlas – Sociální demokracie. Podporují ho i strany Jsme rodina a Národní koalice / Nezávislí kandidáti. V rozhovoru pro Zdravotnický deník říká, že je otevřen spolupráci s každým, kdo má zájem měnit kraj k lepšímu. A kritizuje současné poměry. „Kraj nemá ani jednu nemocnici ve svých rukou a nemá nástroje k tomu, aby přilákal mladé lékaře, poskytl jim zázemí a motivoval je, aby zůstali pracovat v krajském zdravotnictví,“ říká Becík.

Proč kandidujete na předsedu Nitranského samosprávného kraje?

Chci jako župan pracovat pro lidi a věci v kraji měnit k lepšímu. Dění v samosprávě mi není lhostejné. Záleží mi na tom, jak lidé v kraji žijí a co potřebují, proto jsem se rozhodl kandidovat. A také proto, že současné vedení nereflektuje problémy lidí a kraje. Chci pomoci v těžkých časech a vím jak to udělat. Lidem nabízím energickou změnu, neboť župan se musí zajímat o lidi a jejich problémy.

Jak byste zhodnotil práci dosavadního župana?

Kraj pod současným vedením dlouhodobě stagnuje a potřebuje generační výměnu. Dlouhá léta se neřeší problémy, které lidi trápí. Současné vedení už nemá lidem co nabídnout a zdá se, že ani neví, jak řešit problémy. Silnice a mosty jsou v katastrofálním technickém stavu, čerpání eurofondů je minimální, ačkoli kraj mohl získat externí finanční zdroje na rozvoj. Příměstská doprava je pro obyvatele kraje neatraktivní a celkově se osobní doprava velmi komplikuje. Střední školy nekráčejí s dobou a jejich absolventi mají problém uplatnit se na trhu práce. Chybí nám domovy důchodců a sociální služby jsou bohužel poddimenzovány. Lidé nemají kde sportovat a kultura je navzdory vysokému potenciálu přehlížena. Současné vedení nic neudělalo, aby se starostové, primátoři a župan semkli a jednotně přistoupili k otázkám, které kraj trápí.

Byla podle vás práce současného vedení na krajském úřadě v době pandemie efektivní?

Ne, nebyla. Lidé jen poslouchali prázdné fráze, ale prakticky se pomoci od župy nedočkali. Kraj neměl zájem připravit efektivní balíčky pomoci, které by pomohly podnikatelům a lidem, kteří se ocitli v sociálně-ekonomickém ohrožení. V těchto těžkých časech kraj jako instituce dostatečně nepomohl ani zdravotníkům, kteří téměř vše řešili a nesli na svých bedrech. Župan za ně nebojoval, aby se k nim spravedlivě zachovala současná vláda. Kraj, jak je to již ve zvyku, se nečinně díval na to, jak si lidé a ostatní subjekty pomáhali sami.

Nezvažoval jste kandidovat jako nezávislý kandidát? Nebo je stranická struktura lepší volba?

Já jsem otevřen pro spolupráci s každým, kdo má zájem měnit náš kraj k lepšímu. To, že kandiduji za Hlas, Jsme rodina a Národní koalici je výsledkem shody, protože se konečně musí začít reálně pracovat pro lidi a řešit jejich problémy.

Proč jsou podle vás z pohledu zdravotnictví důležité samosprávné kraje?

Ve zdravotnictví je to jakýsi proces decentralizace, kterým se má v daném regionu zvýšit kvalita poskytované zdravotní péče. Kraj si tak může regulovat celý systém, který má šanci být efektivně nastaven ve prospěch obyvatel kraje. O této politice se však nedá v Nitranském kraji mluvit, protože kraj prakticky nemá ve svých rukou ani jednu nemocnici.

Jaké jsou podle vás v současnosti největší problémy zdravotnictví v kraji?

Problém je v tom, že současné vedení za více než dvacet let nevybudovalo v kraji plnohodnotné zdravotnictví, které by pokrylo všechny zdravotní služby pro občany. Kraj nemá ani jednu nemocnici ve svých rukou a nemá nástroje k tomu, aby přilákal mladé lékaře, poskytl jim zázemí a motivoval je, aby zůstali pracovat v krajském zdravotnictví. To platí i pro zdravotní sestry a ostatní zdravotní personál. Můžeme jen poděkovat několika ambulancím, které z posledních sil slouží lidem. Nový župan bude muset od základu vybudovat v kraji fungující a efektivní zdravotnictví.

Chcete žádat o více kompetencí v oblasti zdravotnictví pro samotný kraj?

Kompetence jsou dostačující, ale ze strany státu je krajské zdravotnictví zásadně poddimenzováno. Pokud se reálně začne pracovat na ohlašované novele obecního zákona, musí se překopat i systém financování krajského zdravotnictví.

Jak chcete řešit situaci s nedostatkem všeobecných lékařů v některých městech a obcích?

Jako župan budu neodbytně žádat vládu, aby řádně dofinancovala samosprávné kraje. A budu usilovat o to, aby kraj lékařům z těchto peněz poskytl zázemí – jako například bydlení a motivující platové ohodnocení. Teprve potom můžeme očekávat, že problém s lékaři se ve městech a obcích bude stabilizovat. Je pochopitelné, že pokud jim toto kraj nedá, i lékaři budou nuceni hledat uplatnění mimo Nitranský kraj.

Co budete jako župan dělat v případě, že někteří lékaři, kteří podali hromadnou výpověď, nakonec opravdu odejdou z nemocnic i v Nitranském samosprávném kraji?

Situaci budu muset neprodleně řešit. Okamžitě budu žádat vládu o finance, také po ekonomickém auditu na krajském úřadě se určitě najdou finanční zdroje, protože nevýhodné smlouvy okamžitě zruším. A z těchto peněz se stabilizuje situace. Vím, že řešení najdu, protože si uvědomuji, že zdravotnictví je poddimenzované a reálně se tato otázka musí vyřešit nejen ve vztahu k lékařům, ale skrze lékaře i pro lidi.

Protože kraj nemá nemocnice, asi se vás nebude týkat ani optimalizace sítě nemocnic. Jak ale hodnotíte tento nástroj?

Nemá smysl zabývat se optimalizací sítě nemocnic, kdy kraj nemá ani jednu nemocnici ve svých rukou a zdravotnictví je v kolapsu. Je třeba mluvit o tom, jak poskytnout zdravotní péči v Nitranském kraji, aby skutečně plnila svůj účel. Pro mě slovo optimalizace znamená to, že jako župan bych na prvním místě zřídil pojízdné ambulance, abych zajistil v každé části kraje zdravotní péči. Druhý krok bude spočívat v tom, že se bude muset vybudovat síť kamenných ambulancí tak, aby se za zdravotním vyšetřením dokázal dostat každý. Takže v mém slovníku slovo optimalizace bude znamenat ambulance a krajské nemocnice otevírat, a ne rušit a tím omezovat lidem zdravotní péči.

K čemu by se v rámci zdravotnictví v kraji měly využít peníze z plánu obnovy?

Především k otevření ambulancí a krajských nemocnic, které budou čistě v rukou župy. O zdravotnictví v kraji musí rozhodovat župa, ne soukromí provozovatelé a stát, jehož současná vláda se o lidi ani nezajímá.

Jak by měl kraj učinit opatření v rámci šetření v energetické krizi?

Současné vedení kraje už mělo na tuto situaci dávno reagovat. Já jako starosta obce jsem už před dvěma lety zastropoval energie v samosprávných objektech, aby lidé nedopláceli na nečinnost vlády, která energetickou otázku absolutně neřeší. Totéž měl udělat kraj, proto bych chtěl jako župan i na kraji takto hned jednat, jak jsem to ostatně udělal ve své obci. Lidé už nesmějí více doplácet na nečinnost vlády a župana. Župan je od toho, aby hledal řešení, a ne se jen vymlouval.

Jak by měla župan v otázce zdravotnictví v kraji komunikovat?

Župan se k tomu musí energicky postavit. Musí vstoupit do aktivní komunikace se stávajícími ambulancemi a rovněž s lidmi, aby všechny požadavky obou stran přetavil do praxe. Tuto strategickou otázku musí řešit na úrovní kraje i státu, žádat finance od vlády a podporu od krajského zastupitelstva, protože pouze aktivní župan dokáže zvrátit katastrofální stav zdravotnictví v Nitranském kraji. Musí sehnat peníze na to, aby se daly začít věci řešit.

K čemu a jak čerpat eurofondy?

Pomocná ruka musí přijít shora, z kraje. Každé okresní město musí mít kamennou kancelář s odborníky, která by pomáhala městům, obcím a lokálním podnikatelům čerpat finanční prostředky z Evropské unie – takto posunu kraj blíže k vám, k lidem. Nitranský kraj potřebuje každé euro a toto je garance, že je získáme. Nemůžeme si už nadále dovolit, aby byla župa pasivní v čerpání externích finančních zdrojů. Chci to změnit, aby se lidem zaplatily projekty, které jim budou sloužit, od opravy silnic, mostů, budov až po podporu lokálních podnikatelů.

Miroslav Homola

Foto: archiv Branislava Becíka