Foto: Depositphotos

Ženy s mutacemi BRCA mají 87 pct riziko, že onemocní rakovinou prsu

Ženy s genovými mutacemi BRCA 1 a BRCA 2 mají 87procentní riziko, že do 70 let onemocní rakovinou prsu. Pacientky s těmito nádory a jejich příbuzné proto lékaři vyšetřují a v případě pozitivity sledují pravidelně každého půl roku. Na tiskové konferenci to dnes řekli lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice. Mutace BRCA 1 a BRCA 2 zvyšují riziko rakoviny prsu desetkrát a vaječníků třicetkrát.

Z asi 7800 žen, které každý rok onemocní rakovinou prsu, je 400 nositelek mutace BRCA 1 nebo 2. V Evropě je nositelem této mutace zhruba každý sedmistý padesátý. Pravděpodobnost, že ji od rodiče získá dítě je padesátiprocentní. Rakovinu vaječníků diagnostikovali lékaři v letech před epidemií covidu-19 u asi 1000 žen za rok, kolem 600 jí podlehlo. Kvůli rakovině prsu ročně zemře 1600 žen.

„Rizika vzniku karcinomu prsu a vaječníku stoupají u nosiček mutací s věkem ženy, pro karcinom prsu významně již od pětadvacátého roku,“ uvedla primářka Onkologické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martina Zimovjanová.

Lékaři pacientku na výskyt mutací testují, pokud je mladší 45 let. Na vyšetření si pak zvou i její příbuzné. „Včas odhalený pozitivní výsledek je především možností úspěšně zabránit vzniku nádorů a v rámci léčby karcionomu prsu i vaječníků využít léčbu zacílenou na tuto genetickou mutaci,“ řekla onkoložka Petra Tesařová.

Podle Michala Vočky z onkologické kliniky VFN je dědičných asi pět procent nádorů celkově, ale zatímco například u tlustého střeva je to jen pět procent a u prsou méně než deset procent, rakovina vaječníků je dědičná u 25 procent případů. „V ideálním případě, pokud bychom odhalili všechny nosičky mutací zmíněných genů, je těchto 400 karcinomů preventabilních,“ uvedl onkogynekolog VFN Lukáš Dostálek.

Stále více žen s rizikovými mutacemi podstupuje podobně jako herečka Angelina Jolieová preventivní odstranění prsů a vaječníků, které snižuje riziko rakoviny na minimum. Před deseti lety to bylo podle Zimovjanové 12 procent žen s genetickou mutací u prsou a 29 procent u vaječníků, v současné době 31 procent u prsou a 42 procent u vaječníků. Ženám, které přistoupí k odstranění prsní tkáně preventivně, zdravotní pojišťovny platí i jejich rekonstrukci plastickým chirurgem.

-čtk-