Zvýšené ceny energií zvládneme, zásadním problémem ale možná bude najít peníze na růst mezd, obává se ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková

Navýšení podle návrhu úhradové vyhlášky bude podle ředitelky Nemocnice Blansko Vladimíry Danihelkové stačit na pokrytí zvýšených cen energií, velmi problémový podle ní ale podle ní bude růst mezd, který je přitom naprosto zásadní pro udržení kvality a dostupnosti péče ve stávajícím rozsahu. V rozhovoru pro Zdravotnický deník ředitelka Danihelková vítá zařazení jednodenní péče do úhradové vyhlášky. Její nemocnice se na tento typ operativy plně zaměřila, dokonce plánuje rozšíření jednodenní péče o další operační sál.

Ministerstvo zdravotnictví v důvodové zprávě uvádí, že by návrh úhradové vyhlášky měl přinést osmiprocentní navýšení pro všechny segmenty. Platí to i u vaší nemocnice?

Ano, návrh počítá s osmiprocentní navýšením akutní péče a desetiprocentním navýšením následné péče. Týká se to i naší nemocnice, která poskytuje oba segmenty péče, i když následnou jen okrajově.

Bude toto navýšení stačit na pokrytí nákladů daných zvyšujícími se cenami energií a dalších komodit? Jak velký prostor zůstane pro navyšování odměn personálu?

Navýšení pokryje zvýšené ceny energií a případně inflaci, ovšem růst mezd již bude z hlediska pokrytí nákladů velmi problémový.

Pokud prostředky stačit nebudou, jak budete postupovat? Budete škrtat, a pokud ano, kde?

V případě, že nebudou prostředky dostatečné, musí Nemocnice Blansko hledat jiné možnosti financování, dotace, příspěvky na provoz, případně se musí uchýlit právě ke škrtům v rozpočtu. Kterých položek v rozpočtu a v jakém objemu, to bude záležet na objemu chybějících prostředků.

Bude výše úhrad daná návrhem vyhlášky dostatečná na to, aby vaše nemocnice v příštím roce udržela kvalitu a dostupnost péče?

Uděláme všechno pro to, aby nemocnice udržela kvalitu a dostupnost péče ve stávajícím rozsahu. Velká neznámá je výše růstu mezd, o kterém se stále jedná a která bude mít zcela zásadní vliv.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje do úhradové vyhlášky nově zařadit jednodenní péči. Vítáte toto rozhodnutí?

Nemocnice Blansko provozuje jednodenní péči od roku 2011, vítáme tedy její zařazení do úhradové vyhlášky, jinou operativu než jednodenní naše nemocnice neprovozuje.

Jednodenní operativa je ve světě velmi rozšířená, u nás se tento trend příliš nepodporoval. Důvodem bylo kromě jiného ekonomická nevýhodnost provozování tohoto druhu poskytování péče. Návrh úhradové vyhlášky pro rok 2023 by toto mohl zcela jistě změnit.

Může se častější využití jednodenní péče projevit i v navýšení kapacity sálů a naopak ve snížení počtu lůžek?

Ano, v Nemocnici Blansko máme v dlouhodobém plánu i rozšíření jednodenní péče o další operační sál.

V čem spatřujete hlavní výhodu jednodenní péče pro vaše pacienty?

Pro pacienta má tento typ péče dvě velké výhody. Jednak možnost pobytu v domácím prostředí v péči svých blízkých, což má příznivý vliv na psychiku a urychluje rekonvalescenci. Druhým výrazně pozitivním rysem je minimalizace délky pobytu ve zdravotnickém zařízení, z čehož vyplývá minimální možnost onemocnění takzvanou nemocniční nákazou, a tedy minimální počet infekčních pooperačních komplikací.

Jakub Němec