Zdroj: Nemocnica Bory

Budou si někteří pacienti platit za léčbu v bratislavských Borech? Státní pojišťovna váhá s uzavřením smlouvy se soukromou nemocnicí

Už na jaře příštího roku se má v Bratislavě otevřít nová soukromá nemocnice Bory. Akutní i plánovaná zdravotní péče by v ní měla být pro všechny pacienty hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Problém je v tom, že zatímco soukromé pojišťovny už o uzavření smluv s novou nemocnicí finanční skupiny Penta projevily zájem, zdravotní pojišťovna v rukou státu v tomto směru stále váhá. Pokud se nakonec rozhodne, že s nemocnicí spolupracovat nebude, její pojištěnci by si museli za léčbu na bratislavských Borech platit z vlastní kapsy.

Nová nemocnice by se měla otevírat už v březnu 2023.  Na Slovensku působí celkem tři veřejné zdravotní pojišťovny. Dvě z nich, Union a Dôvera, které jsou soukromé, již projevily zájem podepsat smlouvu s novou nemocnicí. Všeobecná zdravotná poisťovna (VšZP), která je v rukou státu, to ale ještě neudělala. V rámci předběžné registrace pacientů se přitom do nemocnice Bory přihlásilo přes 75 tisíc pacientů. Z toho přes 30 tisíc jsou pojištěnci státní pojišťovny.

Mluvčí sítě zdravotnických zařízení ProCare a Svet zdravia Tomáš Král Zdravotnickému deníku řekl, že Nemocnice Bory měla první jednání s VšZP naplánované na poslední říjnový týden. „Nemocnice Bory deklaruje ambici poskytovat zdravotní péči pacientům všech zdravotních pojišťoven v podmínkách veřejného zdravotního pojištění. Jsme přesvědčeni, že tak bude možné hned od jejího plánovaného otevření v březnu v roce 2023,“ řekl Král.

To, že jednání o smlouvě probíhají, potvrdila i státní pojišťovna. „Možnost zasmluvnění nového poskytovatele zdravotní péče posuzuje VšZP iz pohledu naplněnosti sítě či poptávky. Můžeme však ujistit, že VšZP i v tomto případě jedná v zájmu svých pojištěnců s ohledem na zajištění dostupné a kvalitní péče, s přihlédnutím i na rozměr již existující poskytované zdravotní péče v regionu,“ vysvětlila Zdravotnickému deníku mluvčí VšZP Ivana Štefúnová.

O výsledku jednání chce státní pojišťovna veřejnost informovat až po jejich ukončení. Ani jedna ze stran neprozradila, v jakém jsou případné dohody stadiu.

Péče má být hrazena z pojištění

Nemocnice Bory bude první „koncovou“ (tedy nejvyššího typu, nepočítáme-li ojedinělou národní nemocnici – pozn. redakce) nemocnicí sítě 17 regionálních nemocnic Svět zdraví. To ale neznamená, že bude dostupná pouze pro pacienty z této sítě. Akutní i plánovaná zdravotní péče má být pro všechny pacienty hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Koncová zařízení si také nevybírají své pacienty podle délky hospitalizaci nebo komplikovanosti zákroku. Musí se postarat o ty pacienty, jejichž diagnostiku a léčbu nezvládnou nižší pracoviště. Ať už kvůli personálu nebo technickému vybavení.

Součástí zdravotní péče v koncové nemocnici jsou odborné zákroky a operace, jakož i diagnostika a nastavení léčby, což někdy nevyžaduje tak dlouhou dobu hospitalizaci jako v obecné regionální nemocnici.

„Nemocnice Bory v Bratislavě bude také zrcadlem fungování ostatních nemocnic v regionu. Pacienti si budou moci vybrat Nemocnici Bory pro akutní i plánovanou zdravotní péči, a porovnat s tím, co zažili dosud,” citovala oficiální stránka nemocnice medicínského ředitele nemocnice Bory Róberta Hilla

Pacient si vybírá nemocnici, ne naopak

Do nemocnice ale nepřicházejí jen pacienti na plánovanou hospitalizaci nebo plánované operační zákroky. Druhým typem jsou tací, kteří se svým neodkladným problémem jednoduše přijdou do své nejbližší dostupné nemocnice.

Také do této skupiny patří pacienti, které doveze sanitka záchranné zdravotní služby. Nemocnice musí danému pacientovi poskytnout ošetření a zdravotní péči. Nemůže se rozhodnout, že ho pošle do jiné nemocnice.

Pacienti z okolí Nemocnice Bory, například z městských části Bratislavy (Lamač, Petržalka), nebo i měst jako je Trnava či Pezinok, si budou moci vybrat nemocnici pro svůj plánovaný zákrok. Také pro ně bude k dispozici ambulantní část a v případě akutních problémů urgentní příjem.

Miroslav Homola