Ilustrační foto: Flickr/ Darryl Leja, NHGRI. licence CC BY 2.0

Rakovinou prostaty trpí stále více mužů. Prevence na Slovensku ani v Česku není prioritou

Rakovina prostaty se v populaci vyskytuje stále častěji. U mužů je to druhé nejčastější onkologické onemocnění a na Slovensku si podle údajů Národního onkologického registru ročně vyžádá přibližně 700 životů. Při včasném zachycení je nemoc dobře léčitelná, ale mnoho mužů přichází pozdě a každý desátý pacient umírá. Mnozí lidé podle odborníků své zdraví zanedbávají, ignorují příznaky, případně se stydí. Problémem je však i přístup státu. Lidi k prevenci povzbuzují především všeobecní lékaři či pacientská sdružení. „Často suplujeme stát, který nevykonává osvětu,“ upozorňuje medicínský ředitel Polikliniky Bezručova v Bratislavě Tibor Hlavatý.

Lékaři upozorňují, že preventivní urologickou prohlídku na Slovensku ročně absolvuje jen 6 až 12 procent mužů. „Celoplošný screening je jednoznačně efektivní. Každý chlap po čtyřicítce by měl přijít na urologické vyšetření. Tlačí na to i zdravotní pojišťovny, například podmiňují proplácení jiných výkonů absolvováním preventivních prohlídek, včetně té urologické,“ říká urolog Marek Zvanciger. „Každý včas léčený pacient navíc ušetří státu obrovské peníze,“ doplnil lékař. Urolog při komplexním vyšetření podle něj dokáže odhalit výskyt rakoviny velmi spolehlivě. Komplexní prohlídka je vhodná, neboť – jak uvedlo slovenské ministerstvo zdravotnictví pro Zdravotnický deník – neexistuje jednoduchý test na rakovinu prostaty. „Obvykle se vyvíjí pomalu, takže po mnoho let nemusí existovat žádné příznaky. Příčiny rakoviny prostaty jsou do značné míry neznámé. Většina případů se vyvíjí u mužů ve věku 50 let nebo starších,“ uvedl resort.

Slovenské pojišťovny proplatí vyšetření od 40 nebo 50 let

Všeobecná zdravotní pojišťovna a zdravotní pojišťovna Dôvěra proplácejí urologickou prohlídku jednou za tři roky všem mužům nad 50 let. Union jednou za dva roky mužům nad 40 let. U rizikových pacientů, v jejichž rodině se vyskytla rakovina prostaty, hradí i další pojišťovny prohlídku mužům nad 40 let. V případě zvýšené hladiny onkomarkerů, mají pacienti nárok na prohlídku i častěji. Ministerstvo zdravotnictví SR dále tvrdí, že příslušná odborná komise na ministerstvu navrhuje aktualizovaná doporučení pro screening rakoviny. „Komise také doporučuje testování prostatického specifického antigenu (PSA), který může pomoci odhalit včasnou rakovinu prostaty, u mužů ve věku od 50 do 70 let, dostupné společně s magnetickou rezonancí pro další sledování,“ informoval slovenský resort zdravotnictví Zdravotnický deník.

V Česku si za test PSA bez indikace zaplatíte

Podobné je to v České republice. „Aktuálně probíhají intenzivní jednání mezi zástupci odborných společností, zdravotních pojišťoven, Ústavu zdravotních informací a statistiky, laboratoří a Ministerstva zdravotnictví za účelem zvážení možností zavedení organizovaného programu individualizovaného časného záchytu karcinomu prostaty v ČR. Vyšetření by se týkalo mužů ve věku 50-70 let,“ uvedl pro Zdravotnický deník mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Ondřej Jakob. Celý proces je podle něj jen na začátku, musí dojít ke konsensu mezi zástupci všech dotčených subjektů, ke stanovení podmínek a postupů a až následně ke schválení programu ministerstvem. Je tedy nejasné, kdy by mohl začít platit. Jakob dále uvedl, že v Česku je vyšetření prostaty pohmatem (tzv. per rectum), součástí preventivní prohlídky u všeobecného lékaře, která se zpravidla hradí jednou za dva roky. „Pokud vznikne podezření na onemocnění prostaty, je jednou z diagnostických možností laboratorní rozbor krve, z něhož se stanoví hladina PSA,“ říká. Kdo chce toto vyšetření v Česku absolvovat jen na základě vlastního rozhodnutí bez lékařské indikace si jej, na rozdíl od Slovenska, musí uhradit. (Test PSA měří množství prostatického specifického antigenu, tedy PSA, v krvi. Hladina PSA v krvi může být zvýšená u mužů s karcinomem prostaty, nezhoubným zvětšením prostaty nebo s infekcí prostaty – poznámka redakce)

Nová naděje pro pacienty?

Česká vědkyně Martina Benešová, která působí v Německu, se svým týmem vyvinula nový lék pro diagnostiku a léčbu rakoviny prostaty, který by Evropská léková agentura (EMA) mohla schválit do konce letošního roku. V říjnu přípravek obdržel pozitivní stanovisko Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), která patří pod EMA. Více informací momentálně není k dispozici. „Ministerstvo zdravotnictví není orgánem, který se podílí na registraci léčivých přípravků, ani v tomto nijak nespolupracuje s EMA. Registrační řízení jsou neveřejná a nejsou z nich poskytovány informace,“ uzavřel Jakob z Ministerstva zdravotnictví ČR.

Movember

O rozšíření povědomí o rakovině prostaty a důležitosti prevence se snaží i kampaň Movember, která propojuje slova November (listopad), ve světě známý také jako měsíc boje proti rakovině, a moustache (vousy). V rámci kampaně realizuje aktivity několik zdravotnických zařízení, ale i pacientská sdružení či obchody, které věnují část výtěžku z prodeje na prevenci a boj proti rakovině prostaty a varlat. Kampaň Movember sahá do roku 2003, kdy se dva přátelé rozhodli oživit zašlou slávu kdysi populárních vousů. „Inspirovali se kamarádovou mámou, která získávala peníze na boj proti rakovině plic, a tak vznikla kampaň za mužské zdraví a prevenci rakoviny prostaty. Podařilo se jim najít 30 chlapů, kteří jejich výzvu přijali – 10 dolarů a k tomu si nechat narůst vousy,“ vysvětluje pacientská organizace Ne rakovine. V rámci Movembra se každoročně konají oficiální kampaně zaměřené na zvýšení povědomí o rakovině prostaty ve 21 zemích po celém světě.

Lucia Hakszer