Zleva: primátor města Martin Ján Danko, ředitel Univerzitní nemocnice sv. Martina Dušan Krkoška, ​​předsedkyně Žilinského samosprávného kraje Erika Jurinová, ministr zdravotnictví SR Vladimír Lengvarský, předseda vlády SR Eduard Heger. Foto: Univerzitní nemocnice sv. Martina

Základní kámen nové nemocnice v Martině poklepán, další slovenské nemocnice dostanou miliony eur

V Martině na severu Slovenska poklepali základní kámen Univerzitní nemocnice sv. Martina a spustily se přípravné práce na realizaci stavby. Slavnostní akt se uskutečnil na místě, kde má za čtyři roky stát nová nemocnice. Dokončena má být v roce 2026 a na její výstavbu se využijí prostředky z Plánu obnovy a odolnosti ve výši 330 milionů eur (zhruba 8,25 miliardy korun). Další tři nemocnice dostanou z eurofondů více než 21 milionů eur (zhruba 525 milionů korun).

Slavnostního aktu poklepání základního kámene Univerzitní nemocnice sv. Martina se zúčastnil slovenský premiér Eduard Heger a ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský spolu s ředitelem nemocnice Dušanem Krkoškem, předsedkyní Žilinského samosprávného kraje Erikou Jurinovou a primátorem města Martin Jánem Dan.

Nová kapitola slovenského zdravotnictví

„Univerzitní nemocnice sv. Martina bude inovativní nemocnicí. Kromě současných pracovišť v ní bude fungovat i moderní urgentní příjem II. typu, centrální laboratoř či polysomnografické centrum,“ řekl ve svém proslovu ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Jak dále doplnil, jeho rezort očekává, že koncem listopadu bude předložena žádost na územní rozhodnutí a stavět by se mělo začít v polovině příštího roku.

Podle premiéra Eduarda Hegera otevírá výstavba Univerzitní nemocnice sv. Martina další kapitolu ve slovenském zdravotnictví. „Dnes stojíme na místě, kde vyroste nová moderní a špičková nemocnice, hodná 21. století. Na tomto místě můžete jasně vidět, co to je plán obnovy – konkrétní reformy, investice, které mají pozitivní dopad na životy lidí,“ řekl předseda vlády Heger. Jak dále uvedl, novou nemocnici budou využívat lidé z celého regionu. „Spádová oblast pro tuto nemocnici bude více než jeden milion obyvatel. Nemocnice bude mít 660 lůžek a 19 operačních sálů. Je to jasný důkaz toho, že zdravotnictví se posouvá do zcela nové éry,“ doplnil premiér.

Ředitel UNM Dušan Krkoška upozornil, že nová nemocnice je největší investicí do zdravotnictví v rámci celého Žilinského kraje. „Zavazuje nás, abychom postavili nemocnici, která bude v době svého vzniku nejmodernější na Slovensku. Nemocnici, která bude garantovat kvalitu, bezpečnost pacienta, ale také spokojenost zaměstnanců. Zároveň bude jako univerzitní nemocnice výukovou bází pro naše mladé zdravotníky. Jsem přesvědčen, že když se martinský projekt úspěšně završí, bude inspirací i pro jiné podobné projekty na Slovensku,“ doplnil Dušan Krkoška.

Modernizace stávajících zařízení

Kromě samotné výstavby dvojice nových špičkových nemocnic se resort zdravotnictví věnuje také modernizaci již existujících zařízení. Během odstartování prvních prací na nové nemocnici v Martině ministr oznámil také tři finanční injekce z dobíhajícího programového období. Celkově budou využity eurofondy v hodnotě více než 21 milionů eur (zhruba 525 milionů korun) a poputují do nemocnic v Dolním Kubíně, Čadci a Ružomberku.

V Dolním Kubíně bude zrekonstruováno oddělení JIP neurologie a obnoveno přístrojové vybavení Dolnooravské nemocnice s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého. V Kysucké nemocnici s poliklinikou Čadca se díky eurofondům zmodernizuje technické vybavení včetně CT přístroje či pojízdného RTG přístroje. V Ústřední vojenské nemocnici SNP Ružomberok přibude chirurgický pavilon.

„Velkou pozornost věnujeme i dalším potřebám slovenského zdravotnictví. Spustili jsme cílené schéma na podporu ambulancí všeobecného lékařství v ohrožených regionech. Celkem přibude 170 ambulancí. Modernizujeme oddělení v ústavní psychiatrické péči, rozšiřujeme síť mobilních i kamenných hospiců či investujeme do agentur domácí ošetřovatelské péče a do dalších oblastí,“ uzavřel Vladimír Lengvarský.

Jozef Brezovský