JIří Nantl. Foto: Facebook / Jiří Nantl

Zdravotnictví bude na jižní Moravě řídit Nantl, v integraci bude pokračovat

Zdravotnictví bude mít ve vedení Jihomoravského kraje na starosti dosavadní hejtmanův náměstek pro školství Jiří Nantl (ODS). Nahradí dosavadního radního a spolustraníka Jiřího Kasalu, kterému zůstane cestovní ruch. Vedení kraje se pro tento krok rozhodlo kvůli tomu, že usiluje o integraci krajských nemocnic do celku, který umožní zachovat a rozvíjet zdravotní péči. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) je Nantl nejlepší možnou volbou z vedení kraje pro to, aby připravoval koncepční a strategický krok, řekl na tiskové konferenci.

Nantl je ředitelem mezinárodního institutu CEITEC, který se zabývá výzkumem živé přírody. „Profesně a zkušenostmi má největší předpoklady,“ řekl Grolich. Zdůraznil, že kraj se chce nadále věnovat integraci nemocnic, přestože se proti ní vzedmula vlna odporu jak u části zaměstnanců, tak u některých opozičních zastupitelů. Zástupci odborů i opozice si stěžovali, že s nimi záměr nikdo neprojednal.

Dosud kraj plánoval, že by se z devíti nemocnic vytvořila jedna velká akciová společnost. Původně se tento krok měl projednávat na radě ještě v listopadu, ale vedení kraje od toho ustoupilo a chce nejdříve řádně projednat tento krok s odbornou veřejností i v samotných nemocnicích. „Jsem přesvědčen, že transformace je potřeba. Vždycky bude vyvolávat znepokojení. Potřebuju se do toho ponořit, udělat si operační plán priorit, vytvořit si náhled na věc. Je potřeba, abychom dospěli ke shodě o základních věcech. Každopádně rozhodnutí a implementaci je vhodné umístit do jednoho volebního období,“ řekl Nantl.

Chce tak předejít situaci, kdy se z integrace nemocnic stane předvolební téma. „V takovém případě by se proti tomu vymezovali i ti, kteří by jinak souhlasili. Pokud by byl konsenzus v zastupitelstvu a technicky to bylo možné, dalo by se to stihnout v tomto volebním období,“ řekl Nantl. Dodal však, že ideální je takové věci dělat na začátku volebního období.

Nantl je neuvolněným členem rady, který bude mít kromě postu ředitele CEITEC na starosti dvě oblasti. Opoziční zastupitel Milan Vojta (ANO) to považuje trochu „za sebevraždu“. Vojta zdravotnictví vedl v minulém volebním období. „Sám vím, že mít na starost krajské zdravotnictví mě v minulém volebním období zaměstnalo na 100 procent a chtělo to vysoké nasazení. Kumulovat více funkcí si zde nedovedu představit. Dotyčný radní nebo náměstek musí být hlavně co nejvíce v terénu a i to bere hodně času,“ zdůraznil Vojta.

Nantl uvedl, že podle něj je nutné, aby se fungování krajského zdravotnictví změnilo do čtyř až pěti let, aby se stabilizoval nemocniční personál a nenastala situace, že zdravotní péči nebude mít kdo poskytovat. Aktuálně v nemocnicích pracuje zhruba 6000 lidí.

-čtk-