Foto: Pixabay

Zvýšený počet slovenských studentů proplatí lékařským fakultám stát

Ministerstvo financí SR s Ministerstvem zdravotnictví SR (MZ SR) přišlo s nabídkou pro slovenské lékařské fakulty, že jim vyrovná částky, které platí zahraniční studenti medicíny, pokud místo nich přijmou slovenské studenty. Řekl to slovenský ministr financí Igor Matovič po včerejším setkání s děkany lékařských fakult na půdě MZ SR. „Naším cílem je, aby na slovenských lékařských fakultách studovalo více slovenských mediků, kteří by v budoucnosti i zůstali na Slovensku pracovat,“ konstatoval Igor Matovič.

Podle něj by bylo velmi naivní stavět nové nemocnice, pokud by v nich neměl kdo pracovat. „Ze slovenských studentů asi 80 procent zůstává pracovat v SR, zatímco zahraniční studenti odcházejí domů. I proto jsem na schůzce potvrdil za ministerstvo financí, že naše nabídka nadále platí,“ řekl ministr financí.

Jde se o běh na dlouhou trať

Dodal, že zatímco školy dříve volaly, aby je politici vyslechli, dnes jim stát předkládá nabídku, že proplatí studijní náklady pro 500 mediků v jednom ročníku. Jelikož studium trvá 6 let, najednou jich může být až 3000. „Prostě zaplatíme lékařským fakultám tolik peněz, kolik dnes platí zahraniční studenti. Nechceme, aby fakulty vzdělávaly nové mediky za méně peněz, ale za tržních podmínek. Nechceme, aby na tuto dohodu jakýmkoli způsobem doplatili,“ poznamenal Igor Matovič. Podle jeho slov jde o běh na dlouhou trať, protože první medik bude schopen nastoupit do zaměstnání nejdříve za sedm let.

Tato problematika však není ještě uzavřena. Igor Matovič totiž očekává diskusi také v akademických senátech lékařských fakult. Představitelé lékařských fakult logicky očekávají garanci dlouhodobého plánu vzdělávání lékařů. „Slovenská populace stárne a bude dál stárnout. Budeme potřebovat, aby se měl kdo o lidi postarat,“ doplnil ministr financí.

Omezený přístup k pacientům

„Mnoho let usilujeme, aby bylo přijato systémové opatření na zlepšení financování lékařských fakult. Momentálně si musíme kvůli přežití přivydělávat přijímáním samoplátců,“ připomněl Juraj Šteňo, děkan Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. Upozornil, že školy ani nemohou přijmout více studentů, protože jim to nedovolí limity. „Možná bychom uměli přijmout 30 studentů na úkor zahraničních,“ řekl.

Problém však vidí jinde. Studenti mají podle Juraje Štěně limitovaný přístup k pacientům, protože se omezuje počet lůžek pro nedostatek zdravotnického personálu. „Je třeba nejen obnovit kliniky, ale také zastavit odchod absolventů do zahraničí tím, že budou mít nějakou perspektivu. Bratislava potřebuje moderní komplexní univerzitní nemocnici. Než však bude nová nemocnice, je potřeba investovat do stávajících zařízení a do zdravotnického personálu. Aby zdravotní sestry nejen neodcházely, ale aby i přicházely nové,“ dodal Juraj Šteňo.

Igor Matovič připomněl, že lékařské fakulty místo zahraničních studentů přijmou ty slovenské. „Čili by se učili ve stejných prostorách, se stejnými vyučujícími. Nechceme, aby vzrostl počet mediků, chceme, aby bylo více slovenských na úkor zahraničních,“ uzavřel.

Jozef Brezovský