Foto: Pixabay

Když se dva perou, třetí se směje. Biofarmaceutickou společnost Horizon Therapeutics za obří balík peněz získá Amgen

Je dobojováno. Největší akvizice v biofarmaceutickém sektoru je na světě. Společnost Horizon Therapeutics nakonec pod svá křídla získá americká farmaceutická skupina Amgen. S odkazem na tiskové prohlášení obou společnost to uvedla agentura Reuters a další zahraniční média. Akcie společnosti Horizon Therapeutics za uplynulý měsíc zpevnily o více než 50 procent. O akvizici některou z velkých farmaceutických firem se totiž již několik dní spekulovalo.

Americká farmaceutická skupina Amgen za Horizon Therapeutics zaplatí 27,8 miliardy dolarů, což v přepočtu dělá necelých 640 miliard korun. Za jednu akcii tak Amgen dá 116,5 dolaru, což představuje přibližně 20procentní prémii oproti poslední zavírací ceně před zveřejněním informace o převzetí.

Ještě před měsícem se ale akcie Horizon Therapeutics obchodovaly za cenu kolem 75 dolarů. Aktuálně je tak tržní hodnota společnosti o více než polovinu vyšší. Naproti tomu akcie společnosti Amgen bezprostředně po ohlášení akvizice oslabily a ztratily přes jedno procento. Za poslední týden pak bezmála čtyři procenta, což může značit, že investoři nepovažují akvizici za výhodnou, nebo cenu za Horizon Therapeutics považují za příliš vysokou.

Amgen získá nové léky

„Za téměř 15 let jsme od základů vybudovali jednu z nejrychleji rostoucích a nejrespektovanějších společností v biotechnologickém průmyslu. Dosáhli jsme obrovského benefitu pro pacienty, jejich rodiny a naše zákazníky a vytvořili významnou hodnotu pro akcionáře. Všechny tyto úspěchy jsou zakořeněny v hlubokém odhodlání, obětavosti a osobní vášni našich zaměstnanců pro ty, kteří jsou postiženi vzácnými, autoimunitními a závažnými zánětlivými chorobami,“ uvedl v tiskovém prohlášení výkonný ředitel společnosti Horizon Therapeutics Tim Walbert.

„Akvizice společnosti Horizon je pro společnost Amgen příležitostí, která je v souladu s naší strategií zajišťovat dlouhodobý růst poskytováním inovativních léků pacientům, jež trpí vážnými chorobami. Desetiletí vedoucí pozice společnosti Amgen v oblasti zánětů a nefrologie v kombinaci s naší globální přítomností a špičkovými biologickými schopnostmi nám umožní oslovit mnohem více pacientů pomocí prvotřídních léků, jako jsou Tepezza, Krystexxa či Uplizna,“ doplnil šéf Amgenu Robert A. Bradway.

Hráz proti konkurenci

Právě dvojice rychle rostoucích léků (Tepezza a Krystexxa) pro léčbu onemocnění štítné žlázy, respektive dny, je asi to nejcennější, co nyní Amgen akvizicí Horizonu získá do svého lékového portfolia.

Nejen kvůli své úspěšnosti, ale Amgen doufá, že zmíněné léky vytvoří dostatečně silnou hradbu proti rostoucí konkurenci. Tou budou zanedlouho ohroženy především léky Enbrel (proti artritidě) nebo Otezla (pro léčbu psoriázy), protože za několik málo let pozbydou patentovou ochranu.

Amgen si na nákup společnosti Horizon půjčí, využije-ale i své vlastní finanční zdroje. Za účelem akvizice však uzavřel úvěrovou smlouvu na 28,5 miliardy dolarů s bankami Citibank a Bank of America. Dokončení převzetí Horizonu by mělo proběhnout v první polovině příštího roku. Amgen zároveň neočekává, že by transakce narazila na nesouhlas regulátora kvůli riziku narušení hospodářské soutěže.

Bitva tří gigantů

O společnost Horizon Therapeutics se vážně zajímala hned trojice farmaceutických skupin. Vedle Amgenu si na Horizon brousila zuby také skupina Johnson & Johnson a francouzská skupina Sanofi. Americký deník The Wall Street Journal informoval, že zmíněná trojice vede předběžné rozhovory se zástupci společnosti Horizon. Jak se tedy nyní ukázalo, zřejmě nejatraktivnější nabídka přišla právě ze strany Amgenu.

Akvizice Horizonu tak představuje největší převzetí v biofarmaceutickém sektoru vůbec. To doposud největší se totiž odehrálo loni, a to hned ve dvou případech, kdy společnost CSL koupila Vifor Pharma a Merck (MSD) přezval Acceleron. Hodnota obou akvizic se pohybovala nepatrně pod hranicí 12 miliard dolarů, informoval odborný portál Fiercepharma.com.

Za zatím největší akvizicí biofarmaceutické společnosti letošního roku stojí americká skupina Pfizer, která za 11,6 miliardy dolarů koupila výrobce léků na migrénu, společnost Biohaven Pharmaceutical. Rekordní suma v biofarmacii ovšem mohla padnout začátkem letošního roku, kdy společnost Merck (MSD) projevovala zájem o výrobce onkologických léků Seagen. Tehdy bylo ve hře až 40 miliard dolarů, jenže, jak píše Fiercepharma.com, rozhovory o akvizici zřejmě ustaly.

-cik-