Ilustrační foto: Pixahive

Trojice farmaceutických gigantů si brousí zuby na výrobce léků na vzácné choroby

Firmy Johnson&Johnson, Amgen a Sanofi zahájily předběžné rozhovory s biofarmaceutickou společností Horizon Therapeutics. Tato trojice farmaceutických gigantů má zájem o převzetí Horizonu, jehož akcie na informaci deníku The Wall Street Journal zareagovaly prudkým posílením o více než jednu třetinu.

Biofarmaceutická společnost Horizon Therapeutics uvedla, že o její převzetí má zájem trojice velkých farmaceutických společností. S odkazem na informace přímo od Horizonu to uvedl americký deník The Wall Street Journal. Horizon tvrdí, že jeho zástupci zahájili předběžné rozhovory se zástupci společností Johnson&Johnson, Amgen a Sanofi.

V reakci na informace o vyjednávání mezi Horizon Therapeutics a trojicí farmaceutických gigantů vzrostly akcie Horizonu o více než třetinu. Zatímco posední měsíc se obchodovaly mírně pod úrovní 80 dolarů, nyní se jejich tržní cena nachází těsně pod hranicí 105 dolarů. Tržní hodnota společnosti rázem vzrostla na necelých 24 miliard dolarů.

Závod o atraktivní léky

Zájem o Horizon ze strany velkých farmaceutických firem je dalším z řady důkazů, že takzvané „big pharma“ společnosti hledají způsoby, jak expandovat právě do biotechnologií či do biofarmaceutického sektoru. Horizon Therapeutics se totiž zaměřuje na výzkum a vývoj a následnou komercializaci léčivých přípravků pro léčbu vzácných, zánětlivých nebo revmatických onemocnění. Do portfolia léků společnosti patří například Krystexxa (léčba těžké chronické dny), Duexis (revmatoidní artritida) nebo Rayos (kortikosteroid užívaný jako imunosupresivum).

Přestože Horizon Therapeutics drtivou většinu svých léků prodává na území Spojených států, své sídlo má v irském Dublinu. A i to je důvod, proč společnosti Johnson&Johnson, Amgen a Sanofi musí do 10. ledna příštího roku říci, zda předloží oficiální nabídku k odkoupení Horizon Therapeutics, či nikoli. Vyžaduje to po nich totiž irská legislativa.

Rýsuje se rekordní akvizice v biofarmaceutickém sektoru

Pokud by k akvizici Horizonu skutečně došlo, znamenalo by to největší převzetí v biofarmaceutickém sektoru vůbec. To doposud největší se totiž odehrálo loni, a to hned ve dvou případech, kdy společnost CSL koupila Vifor Pharma a Merck (MSD) přezval Acceleron. Hodnota obou akvizic se pohybovala nepatrně pod hranicí 12 miliard dolarů, informoval odborný portál Fiercepharma.com.

Za zatím největší akvizicí biofarmaceutické společnosti letošního roku stojí americká skupina Pfizer, která za 11,6 miliardy dolarů koupila výrobce léků na migrénu, společnost Biohaven Pharmaceutical. Rekordní suma v biofarmacii ovšem mohla padnout začátkem letošního roku, kdy společnost Merck (MSD) projevovala zájem o výrobce onkologických léků Seagen. Tehdy bylo ve hře až 40 miliard dolarů, jenže, jak píše Fiercepharma.com, rozhovory o akvizici zřejmě ustaly.

Analytici poradenské společnosti Cowen v minulém týdnu uvedli, že věří, že se akvizice Horizonu nakonec uskuteční. A odhadli také cenu, kterou by zájemci za jednu akcii Horizonu mohli nabídnout. Podle nich by to mělo být nejméně 120 dolarů, nevylučují ale ani 140 dolarů, tedy cenu, kterou společnost Cowen nedávno stanovila jako cílovou. V takovém případě by Johnson&Johnson, Sanofi nebo Amgen mohly za Horizon Therapeutics zaplatit až 31,7 miliardy dolarů, tedy v přepočtu kolem 733 miliard korun.

Tři silní zájemci

Portál Fiercepharma.com rovněž vypočítává, proč má o Horizon Therapeutics zájem právě zmíněná trojice velkých farmaceutických firem. Johnson&Johnson nyní prochází procesem, na jehož konci má být vyčlenění a odprodej divize spotřebitelské farmacie. Navíc prý nedávno neuspěl v souboji s Pfizerem o společnost Global Blood Theraeputics, od jejíž případné akvizice si sliboval posílení své pozice právě v oblasti léků na vzácná onemocnění. Horizon je tak pro Johnson&Johnson kvalitním náhradníkem.

Francouzská skupina Sanofi je v oblasti vzácných onemocnění poměrně etablovaným hráčem. A to od doby, kdy pod svá křídla získala společnost Genzyme. Jenže to už je více než deset let, a tak se Sanofi logicky poohlíží po další příležitosti, jak svou pozici na poli vzácných onemocnění posílit. Navíc když může získat perspektivní biofarmaceutickou společnost.

A podobnou motivaci má také Amgen. Ten nedávno získal společnost ChemoCentryx za 3,7 miliardy dolarů, a díky tomu také lék Tavneos, který se používá pro léčbu vzácných autoimunitních onemocnění. Získání Horizonu by tak rozšířilo portfolio tohoto typu léčiv, kterými Amgen disponuje.

-red-