Foto: Pexels/ Gustavo Fring

Kraj Vysočina bude vyplácet stipendia i budoucím praktickým lékařům

Kraj Vysočina rozšíří stipendia pro studenty medicíny. Začne je vyplácet i budoucím praktickým lékařům. Mohou získat až 200.000 korun. Stipendia jsou podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) jednou z možností, jak udržet dostupnost zdravotní péče v kraji. Podmínkou stipendií je následné působení ve zdravotnictví na Vysočině.

V dubnu letošního roku zavedl kraj stipendia pro budoucí pediatry, nyní budou určená i pro všeobecné praktické lékaře . „Protože i tam vnímáme nějaká bílá místa v Kraji Vysočina,“ řekl Schrek.

Kraj Vysočina už vyplácí stipendia pro lékaře, kteří po studiu nastoupí do některé z krajských nemocnic. Mohou získat 80.000 korun za jeden akademický rok. „Podle počtu let, kdy se čerpá stipendium, potom chceme závaze od lékařů, že stráví svou prací v našich nemocnicích,“ řekl Schrek.

Budoucím lékařům, kteří se rozhodnou pracovat na Vysočině v soukromých ordinacích, bude kraj za akademický rok vyplácet 100.000 korun. Nové stipendium je určené pro studenty oboru všeobecné lékařství, kteří už úspěšně absolvovali alespoň čtyři ze šesti let studia.

Podle informací Kraje Vysočina je v kraji s přibližně půl milionem obyvatel asi 320 praktických lékařů a lékařů pro děti a dorost. Jejich nedostatek je způsobený změnou vzdělávání dětských lékařů i stárnutím lékařů, kteří vedou své praxe. Pediatrů se do systému stipendií zatím podle Schreka přihlásilo šest.

-čtk-