Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Foto: Úřad vlády ČR

Jurečka: Pracující uprchlíci z Ukrajiny loni odvedli na zdravotním pojištění přes čtyři miliardy korun

Uprchlíci z Ukrajiny, kteří si v Česku našli práci, státu zaplatili loni na odvodech zhruba osm miliard korun. Z toho více než čtyři miliardy odvedli na zdravotním pojištění. Zaměstnání má teď téměř 100.000 příchozích. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Na odvodech tito lidé odvedli do zdravotního pojištění více než čtyři miliardy za loňský rok. Celkem v součtu všech odvodů je to kolem osmi miliard korun. Ta pomoc, která byla vyplacená ze státního rozpočtu, se postupně také začíná vracet,“ uvedl Jurečka.

Podle něj v Česku dosud pracovalo přes 171.000 uprchlíků. Nyní má práci téměř 100.000 příchozích. Část lidí už z Česka odešla, nebo si hledá jiné zaměstnání.

Váleční uprchlíci s vízem k ochraně mohou získat práci v Česku bez překážek, pracovní povolení nepotřebují. Zaměstnavatelé jejich přijetí musí ale oznámit stejně jako u ostatních cizinců úřadu práce. Podle dřívějších informací zhruba 70 procent nahlášených ukrajinských pracovníků od začátku války tvořily ženy.

Ruská invaze na Ukrajinu začala loni 24. února. Ministerstvo vnitra vydalo od té doby do letošního 24. ledna celkem 481.900 víz k ochraně. Velkou část příchozích představují ženy s dětmi. Cizinecké policii svůj pobyt v ČR nahlásilo přes 721.700 osob.

Podle Jurečky Česko na pomoc uprchlíkům nevyužívá jen peníze ze svého rozpočtu, ale také z evropských fondů. Hradí za ně třeba jazykové kurzy či adaptační skupiny. Za významnou podporu „ve stovkách milionů korun“ označil ministr i peníze z Dětského fondu OSN (UNICEF).

-čtk-