Foto: Pixabay

Nejvyšší soud potvrdil tresty v kauze zakázek vojenské pojišťovny

Nejvyšší soud potvrdil podmíněné tresty čtyřem mužům odsouzeným v kauze ovlivňování veřejných zakázek na propagaci Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP). Byl mezi nimi také někdejší ředitel pojišťovny Karel Štein, jemuž pražské soudy uložily 2,5 roku vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Nejvyšší soud rozhodoval bez veřejného jednání, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil.

„Dovolání bylo podáno všemi obviněnými a takto podaná dovolání byla Nejvyšším soudem odmítnuta,“ uvedla na dotaz ČTK Barbora Chlostová, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9, který se případem zabýval jako první instance.

Obžalobě kromě Šteina čelili také Martin Lafek, Josef Svoboda a Pavel Vondruška. Lafek dostal stejný trest jako Štein. Svoboda si vyslechl dvouletý trest s odkladem na stejně dlouhou dobu. Vondruška, který se přiznal, dostal roční podmínku. Ostatní obžalovaní vinu popírali. Pražské soudy v kauze ukládaly také peněžité tresty a zákazy činnosti.

Pojišťovna podle obžaloby v letech 2014 a 2015 vypisovala jako tendry malého rozsahu s plněním do 500.000 korun marketingové zakázky na svou propagaci, například při sportovních či kulturních akcích. K tomu podle obžaloby uzavírala nevýhodné, finančně nadhodnocené smlouvy, u nichž byli předem známí soutěžitelé, výherci zakázky i celková cena. Reálné náklady na reklamu byly podle státní zástupkyně nižší, než bylo VoZP fakturováno, a to mnohdy až o 80 procent.

Obhájci při projednávání kauzy u odvolacího soudu namítali, že VoZP nebyla v daném období podle zákona veřejným zadavatelem, obžalovaní se tak nemohli dopustit trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Podle nich existovalo také podezření, že Vondruška, který měl u soudu pozici spolupracujícího obviněného, proti zbylým obžalovaným vypovídal proto, aby se vyhnul stíhání v jiném případu.

Po odmítnutí dovolání zbývá odsouzeným jako poslední mimořádný opravný prostředek ještě ústavní stížnost.

-čtk-