Ilustrační foto: Pixabay

Silvestrovské oslavy byly pro záchranáře poměrně klidné, požárů ale přibylo

Záchranné složky mají za sebou nejrušnější noc roku, silvestrovské oslavy ale z jejich pohledu výrazně nevybočily z obvyklého počtu zásahů v uplynulých letech. Vyplývá to ze zpráv policistů, záchranářů a hasičů z jednotlivých krajů. Zasahovat ale záchranáři museli u lidí zraněných při odpalování pyrotechniky, při úmrtí po srážkách s vlakem i u kuriózních situací, například po srážce auta s pštrosem. Hasiči vyjížděli v Česku k 286 požárům, což je více než v předchozích letech. Proti loňsku požárů přibylo téměř o pětinu.

Nejvíce požárů zaznamenali hasiči ve Středočeském a Moravskoslezském kraji a v Praze. Nejméně požárů bylo zaznamenáno na Vysočině. Nejčastěji požáry způsobila zábavní pyrotechnika, škoda za prvních šest hodin nového roku je kvůli požáru ve sklárnách v Poděbradech téměř sedm milionů korun.

V Moravskoslezském kraji se během silvestrovské noci zranilo při odpalování pyrotechniky šest lidí včetně dvou dětí. Jeden člověk zemřel při dopravní nehodě a od časného rána policisté vyšetřují také úmrtí člověka, kterého na Frýdecko-Místecku srazil vlak. Oproti běžným dnům měli záchranáři podstatně více zásahů, ale podle policie se oslavy obešly bez mimořádných událostí.

V Praze patřily letošní oslavy příchodu nového roku podle záchranářů ke klidnějším, hasiči zaznamenali podobný počet požárů jako loni. Přelom roku byl srovnatelný s roky před epidemií koronaviru. Požárů způsobených zábavní pyrotechnikou bylo v noci v Praze zaznamenáno 55, hořely hlavně keře a kontejnery. V centru Prahy je používání pyrotechniky zakázáno, lidé se ale zákazem příliš neřídili. Hasiči zasahovali také u požáru elektromobilu, pomáhali lidem dolů z komína a uvízlým na lodičce na Vltavě. Zdravotničtí záchranáři zaznamenali v souvislosti s oslavami za noční směnu 81 událostí, což jejich směnu řadí ve srovnání s předchozími letymezi klidnější.

Hasiči ve Středočeském kraji řešili při nočních silvestrovských oslavách nejvíc událostí za posledních pět let, obešly se ale bez vážnějších následků. Většinou šlo o požáry související s používáním pyrotechniky. Z pohledu policie byly oslavy podobné těm v předchozích letech.

Silvestrovské oslavy na jihu Moravy byly pro hasiče průměrné, pro záchranáře byly klidnější než ty loňské. Policisté naopak měli víc výjezdů než o rok dříve, což ale bylo dáno loňskými omezeními spojenými s covidem. Větší potíže nemuseli řešit ani brněnští strážníci, v noci zasahovali u nedorozumění nebo lehkovážného chování opilců.

V Jihočeském kraji museli policisté řešit kuriózní nehodu automobilu BMW, které se po půlnoci na Českobudějovicku srazilo se pštrosem. Hasiči v kraji zasahovali u sedmi požárů a dvakrát otvírali lidem dveře v bytech. Záchranáři ošetřili při silvestrovské noci 130 pacientů, což je proti jiným dnům dvojnásobek, ale na silvestra běžný stav.

I v Ústeckém kraji byly oslavy příchodu nového roku z pohledu policie poměrně klidné. Dispečeři na tísňové lince 158 přijali asi 220 hovorů, tedy zhruba stejně jako při minulém silvestru. Lidé hlásili fyzické potyčky v rodině nebo i na veřejnosti, kde velkou měrou sehrával roli alkohol. Záchranáři ošetřili 12 lidí, které poranila zábavní pyrotechnika. V předchozím roce petardy zranily téměř 20 osob. Zdravotníci o letošní silvestrovské noci vyjeli také k několika desítkám lidí, kteří byli pod vlivem alkoholu. Před rokem sanitky vyjížděly zhruba k 60 opilcům. Hasiči zasahovali u 28 požárů popelnic, odpadu nebo keřů a trávy. Hasit museli i neobydlenou budovu u chomutovské nemocnice.

Záchranáři v Pardubickém kraji na silvestra zasahovali zejména u člověka sraženého vlakem u Moravské Třebové na Svitavsku a u opařeného dítěte u České Třebové na Orlickoústecku. K oběma událostem zdravotničtí záchranáři vyslali i vrtulník. Člověk po srážce vlakem zemřel.

Silvestrovské a novoroční oslavy v Karlovarském kraji byly z pohledu hasičů, zdravotníků a policie poměrně klidné. Větší zranění byla způsobená nehodami a vystřelenými zátkami od sektu. Událostí bylo mírně víc než v minulých letech

I v Plzeňském kraji byly oslavy pro hasiče, policisty i zdravotníky klidné. Žádné větší zranění ani škody nezaznamenali. Případů bylo víc než v minulých letech pandemie, ale šlo o jednotky zásahů v okresech.

Policie na Vysočině přijala o silvestrovské noci od sobotních 18 hodin do nedělního rána 64 oznámení. Byly to stížnosti kvůli používání zábavní pyrotechniky, rušení nočního klidu, policie řešila i problémy s agresivními opilými lidmi a také nález granátu. Meziročně bylo zásahů o něco méně. Hasiči zasahovali od sobotního večera do dnešního rána u pěti požárů. Záchranáři ošetřili v souvislosti s oslavami deset pacientů, loni to bylo 17 lidí.

Oslavy silvestra v Libereckém kraji byly podle policistů, hasičů i záchranářů klidnější, než se čekalo. Nemuseli řešit žádné velké požáry, těžká napadení nebo úrazy.

Větší problémy neměli policisté a hasiči ani v Olomouckém kraji. Hasiči v prvních hodinách letošního roku zasahovali u dvou menších požárů v Olomouci a Jeseníku.

Hasiči v Královéhradeckém kraji při silvestrovských oslavách zasahovali hlavně u menších požárů způsobených zábavní pyrotechnikou. Ty se obešly beze škod. Hasiči za sobotu a prvních šest hodin Nového roku zaznamenali 37 událostí, což bylo o osm více než ve stejném období před rokem. V sobotu hasiči pomáhali v Krkonoších s pátráním po pohřešované ženě a jejím tříletém dítěti.

Ve Zlínském kraji hasiči vyjížděli na silvestra a Nový rok k deseti událostem způsobeným používáním zábavné pyrotechniky. Šlo zejména o požáry tújí či popelnic. Pro zlínskou záchrannou službu byly oslavy rušnější, přijala 369 hovorů a v terénu zasahovala u 235 událostí. Obdobný počet případů řešila naposledy v roce 2018. Zlínští policisté žádnou mimořádnou událost nezaznamenali, řešili dopravní nehody, opilé řidiče nebo fyzické napadení.

ČTK