Sídlo Poslanecké sněmovny. Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Sněmovna možná zruší monopol na zdravotní pojištění cizinců

Sněmovna možná zruší monopol společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců. Senátní předlohu dnes podpořila navzdory opoziční kritice. Opozice neprosadila zamítnutí návrhu už v úvodním kole ani jeho vrácení autorům k dopracování. Novelu, která také zdvojnásobuje minimální limit pojistného plnění v případě cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku, nyní posoudí zdravotnický výbor.

Zavedení pětiletého monopolu komerčního pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku pro Pojišťovnu VZP prosadila Sněmovna v minulém volebním období. Proti se tehdy stavěla vedle horní komory také ministerstva vnitra a zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven či Hospodářská komora. Po pěti letech by mohly podle platného zákona nabízet komerční zdravotní pojištění dceřiné společnosti jakékoli zdravotní pojišťovny.

Zastánci nynějšího stavu poukazovali na to, že bylo nutné vyřešit problém, že cizincům, kteří přijedou do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž mají jistotu, že jim bude proplacena. Podle senátorů je monopol v rozporu s evropským právem. „Monopol na úrazové pojištění zaměstnanců nikomu nevadí,“ podotkl k tomu Miloslav Janulík (ANO). Podle Ivety Štefanové (SPD) je zdravotní pojištění v podstatě jinak pojmenovanou daní a nemá podle ní logiku, aby ji vybíral soukromý subjekt. Poslanec ODS Karel Haas uvedl, že senátní návrh je o tom, zda „chceme netransparentní a neefektivní stav monopolu, nebo zdravou liberální konkurenci“.

Sněmovna rozjednala senátní novelu už loni v říjnu, debata trvala více než tři hodiny. Senátor Roman Kraus (ODS) tehdy uvedl, že předloha přesně vymezuje pravidla a poskytovatelům zdravotní péče přinese jistotu, že péče bude skutečně zaplacena.

Senátoři chtějí, aby zdravotní pojištění mohl cizincům poskytovat větší okruh pojišťoven. Návrh počítá se vznikem registru zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů. Registr by zahrnoval vybrané údaje o sjednaném komerčním zdravotním pojištění cizinců, přístup do něj by měla zdravotnická zařízení a v případě potřeby i policie. Novela má cizincům umožnit do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP, což je dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny, a pojistit se u pojišťovny podle vlastního uvážení. Pojišťovny budou podle novely muset obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, který o to projeví zájem. Má to zabránit situacím, že by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn.

Novela má zdvojnásobit limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem. Muselo by být sjednané nejméně na 120.000 eur (zhruba 2,9 milionu korun). Autoři předlohy to zdůvodnili tím, že limit se deset let nezvyšoval.

-čtk-