Foto: Nemocnice Sušice

Sušická nemocnice kvůli odchodům lékařů začátkem února uzavře interní lůžkové oddělení

Sušická nemocnice, kterou vlastní a provozuje město, musí na začátku února kvůli dalším odchodům lékařů uzavřít interní lůžkové oddělení. Po lůžkové chirurgii, která se zavřela v roce 2020, je to další ze základních oddělení nemocnice, která se dlouhodobě potýká s personálními problémy. Vyplynulo to ze středečního jednání zastupitelstva města, které se nemocnici věnovalo.

Na interním oddělení, kde byl podstav 1,6 úvazku lékaře, dali ke konci února výpověď další tři lékaři včetně primáře a jeho zástupce, řekl jednatel nemocnice Luděk Cibulka. I on po roce v čele nemocnice ke konci února odchází. „Interna je nejvíc nedostatková odbornost, lékaře není možné nikde sehnat,“ uvedl.

Podle lékařského náměstka Vítězslava Kuhna si musí lékaři ve výpovědi vybrat dovolenou. Interní oddělení proto nebude od 23. ledna přijímat nové pacienty, aby byl čas ty stávající do 3. února propustit, přeřadit na oddělení následné péče nebo je přeložit na interny v Klatovech či ve Strakonicích. „Od 6. února oddělení nebude fungovat, problém může nastat i s fungováním interní ambulance i lékařské služby první pomoci,“ řekl Kuhn.

Výpadek interny může mít navíc dopad na sonografii, radiodiagnostiku a laboratoře, které nebudou mít práci. „Snažíme se aspoň uvést do činnosti oddělení následné péče, navýšit na 80 lůžek ze současných 55. Tam chci zařadit zbylé lékaře, kteří zbydou z interny,“ dodal Kuhn. Doufá, že od května by se možná mohla rozjet jednodenní chirurgická péče. Panují ale obavy, aby nemocnici nezačaly opouštět i zdravotní sestry.

Nejistá budoucnost nemocnice

V Sušici se už několik let jedná o tom, kdo bude nemocnici provozovat. Starosta Petr Mottl (ODS) uvedl, že na necelé čtyři roky přijde hrazení ztráty nemocnice jedenáctitisícové město na zhruba 150 milionů korun. „Rádi bychom slyšeli, zda je Plzeňský kraj schopen převzít provoz Sušické nemocnice, případně za jakých podmínek,“ uvedl. Zatímco koalice složená z ODS, ANO a Sušické veřejnosti s 11 z 21 hlasy v zastupitelstvu je pro to, aby nemocnici provozoval kraj, opoziční Piráti, ČSSD či Nezávislí ze Sušice by si spíš představovali, aby nemocnici dál provozovalo město s příspěvkem od kraje.

Kraj už opakovaně vyjádřil ochotu nemocnici převzít a provozovat ji jako součást sítě svých nemocnic. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) to dnes zastupitelům zopakoval. „Čekáme na koncepci nemocnice a na to, jestli je město připraveno odevzdat ji kraji či nikoliv,“ řekl. Kraj totiž nemocnici chce převzít včetně majetku, aby ji mohl provozovat jako své nemocnice, aby pro ni mohl jako vlastník žádat o dotace EU, investovat do zlepšení energetické náročnosti a podobně.

Místostarosta Karel Požárek (Sušická veřejnost) ale dnes představil návrh dopisu pro vedení hejtmanství, v němž navrhuje, aby měl kraj nemocnici v nájmu a provozoval ji. Město by peníze z nájmu dávalo do oprav budov. Dopis navíc obsahoval rozsah péče, který by město chtělo mít. „Pochybuji, že jako představitelé města se můžeme podepsat pod bezplatný převod nemocnice,“ konstatoval Požárek. Špoták na to namítl, že si zase neumí představit, že by si kraj nemocnici za miliony ročně pronajímal, provozoval ji a hradil její každoroční ztrátu a ještě v ní musel udržet péči podle požadavků města. Opoziční zastupitel Jan Janda (Piráti) upozornil, že už předchozí vedení kraje v roce 2021 řeklo, že nemůže v případě převzetí garantovat zachování plné čtyřoborové péče.

ČTK