Ilustrační foto: Pixabay

Lék na cukrovku se stal nedostatkovým. Lidé ho totiž užívají k hubnutí

Ze všech rozvinutých zemí světa se Spojené státy americké řadí na první příčku v podílu obézních lidí v populaci. Není proto divu, že když se pak objeví snadný způsob, jak se zbavit přebytečných kil, na tamního spotřebitele zafunguje jako červený hadr na býka. Je to ovšem problém, když lék, jehož vedlejším efektem je hubnutí, je zároveň důležitou součástí léčby pro pacienty s cukrovkou druhého typu a kvůli zvýšené poptávce se nyní některým potřebným nedostává. O výpadku píše americký zpravodajský portál CBS News.

Enormní poptávka je po lécích s účinnou látkou semaglutid, které se v USA prodávají pod značkami Ozempic, Wegovy a Rybelus. Poté, co se loni objevily první výpadky léku Wegovy, začali se zákazníci více shánět po Ozempicu. „Před rokem jsem neměl pocit, že by o to byl takový zájem. V posledních šesti měsících se zájem lidí o Ozempic a o to, jak funguje a zda jsou vhodnými kandidáty, opravdu hodně zvýšil,“ uvedla například newyorská plastická chiruržka Jennifer Levinová. Podobně hovoří i endokrinolog Gregory Dodell. „Je to strašné. Je to tak špatné. Endokrinologové mlátí hlavou o zeď. V jednom období jsme ani nemohli získat vzorky,“ postěžoval si. Vzorky prý rozdává pacientům, kteří se nyní nemohou k léčivu dostat standardní cestou. Uznává, že lék skutečně funguje na hubnutí, zároveň však upozorňuje, že po vysazení uživatelé naberou většinu váhy zpět.

Klíč k dobré postavě Elona Muska

I tak jsou léky se semaglutidem v USA mimořádně populární a jejich popularitu v poslední době přiživují rovněž sociální sítě, kde si je lidé navzájem doporučují. Jako jeden ze způsobů, díky kterým se udržuje fit, ho v loňském listopadu jmenoval i americký miliardář a podnikatel Elon Musk.

Jak lék, který je mezi diabetiky oblíbený hlavně díky tomu, že je účinnější a údajně i bezpečnější než inzulin, vlastně přispívá k hubnutí? „Jedním z nezamýšlených důsledků těchto léků, které jsou určeny k léčbě cukrovky 2. typu, je také potlačení chuti k jídlu a zpomalení střevní činnosti, takže se cítíte plnější,“ vysvětluje Said Ibrahim, viceprezident zdravotnické sítě Northwell Health a předseda dvou předních amerických nemocnic. „Vysílají do mozku signál, že jste sytí, a to je vlastnost těchto přípravků… To je ta příčina zvýšené poptávky, protože každý chce zhubnout,“ dodává Imbrahim.

Dostupný pro ty, kdo na to mají

Přestože Ozempic dosud nebyl americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválen jako lék na hubnutí – nýbrž pouze pro léčbu diabetu – lékaři ho mohou předepisovat i pro neschválené účely. Právě díky této metodě zvané „off-label“ se tak k němu může dostat prakticky kdokoliv. Tedy ten, kdo si to může dovolit. Uživatelé Ozempicu, kteří netrpí cukrovkou 2. typu, si ho musí zaplatit z vlastní kapsy, přičemž cena za jeho měsíční spotřebu se pohybuje v průměru od 1000 do 1200 dolarů. Výrobce, dánská farmaceutická firma Novo Nordisk, se ovšem od neschváleného užívání jejích léků distancovala. Zároveň uznala, že dočasný výpadek Ozempicu, jenž má podle jejích odhadů přetrvat do poloviny března, je zapříčiněn zvýšenou poptávkou kombinovanou s celkovou celosvětovou nedostupností léčiv.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se jenom ve Spojených státech potýká s diabetem více jak 30 milionů lidí, tedy asi desetina veškeré populace.

-fk-